Obavijesti

News

Komentari 6

VIDEO Uragan sudnjeg dana: 'Probat ćemo naći neko sigurno mjesto u kući i preživjeti ovo'

VIDEO Uragan sudnjeg dana: 'Probat ćemo naći neko sigurno mjesto u kući i preživjeti ovo'
15

Florida se priprema za jednu od najjačih tropskih oluja u posljednjih stotinu godina. Očekuje se i porast razine mora za tri do pet metara. O svemu smo razgovarali s Hrvatima na Floridi koji su u centru oluje

VIDEO

Obitelj Mrgan, rodom iz Slavonije, prije mjesec dana došla je sa Floride u Slavonski Brod i za dvadesetak dana trebali bi se tamo vratiti. U srijedu smo ih posjetili u njihovom stanu u Brodu.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Bliži se oluja stoljeća: Uragan Milton sve je bliže Floridi.. 00:53

- Sve pratimo s velikom zebnjom. Nije da u ovim godinama nismo ispratili puno uragana, ali bojim se da će ovaj biti najgori. Tamo je naš trenutni dom i naši prijatelji s ovih prostora - kažu Želimir Mrgan i njegova supruga Bera.

Najjača u 100 godina

Podsjetimo, Florida se priprema za jednu od najjačih tropskih oluja u posljednjih stotinu godina. Uragan Milton ide prema američkoj obali, a vlasti pozivaju stanovnike da se hitno evakuiraju. Milton je opet ojačao na kategoriju 5 i mogao bi biti najjača oluja koja je ikad pogodila Floridu.

FOTO Najgori uragan u povijesti ide prema Floridi: Tamo vile imaju Trump, Beckhamovi...
FOTO Najgori uragan u povijesti ide prema Floridi: Tamo vile imaju Trump, Beckhamovi...

Kada smo posjetili Mrgane, nazvali su prijatelje koji se trenutno nalaze na Floridi i proživljavaju pravu noćnu moru. Javio im se prijatelj Ahmet kojemu se kuća, na svu sreću, kao i Mrganima, nalazi u zoni u kojoj nije naređena evakuacija. Ipak, došao je u kuću Mrganovih kako bi im pokušali zaštiti imovinu. Jer najviše im prijeti vjetar i sve što će nositi sa sobom.

Zaštititi vrata i prozore

- Nas neće ugroziti voda s mora. Za nas je opasniji vjetar koji dolazi i koji će nositi krhotine svega što je ostalo iza uragana Helena, koje će letjeti zrakom poput projektila. Moramo zaštititi vrata i prozore. Glavninu udara očekujemo večeras - rekao je zabrinuti Ahmet Hadžizulfić Bimbo, koji će potražiti sigurni kutak u kući gdje će sa suprugom Almirkom pokušati preživjeti Miltona.

Otokar Levaj: 'Moja Dunja je na Floridi, jako strahujem za nju!'
Otokar Levaj: 'Moja Dunja je na Floridi, jako strahujem za nju!'

Osim orkanskih vjetrova i poplavnih kiša, očekuje se i abnormalan porast razine mora od tri do pet metara uzrokovanog olujom.

Klimatolog je sve objasnio

Naš klimatolog Zvonimir Katušin objasnio je kako uopće uragani nastaju.

- Energija je ključna kod uragana. Važna je i toplina mora. Kada govorimo o Oceanu, tamo ima puno više toplinske energije nego na drugim mjestima. Naime, Ocean se sporije zagrijava, ali i sporije hladi. Kada nestabilan i vlažan zrak preleti preko Oceana i iskoristi tu njegovu energiju, tada nastaje uragan - objasnio je klimatolog i dodao da je i ovoj ekstremnoj pojavi presudilo globalno zagrijavanje.

- Takvih uragana bit će sve više i bit će sve intenzivniji - upozorio je Katušin. Istaknuo je da je Meksički zaljev idealan za formiranje uragana zbog svog geografskog oblika.

- Uragani su tamo oduvijek bili redoviti, a sada se zbog globalnog zagrijavanja još više stvaraju - rekao je. Objasnio je i na koji način uragani mogu oslabjeti do dolaska na određeno mjesto.

Nataša Janjić javila se s Floride: 'Jezivo, apeli su svuda oko nas'
Nataša Janjić javila se s Floride: 'Jezivo, apeli su svuda oko nas'

- Oslabjeti mogu ako nestane dio te strašne energije. Atmosfera ima puno parametara pa je dovoljno da se samo jedan od tih parametara promijeni i da se smanji dotok energije pa se uragan lagano gasi - objasnio je stručnjak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 6

VIDEO