Obavijesti

News

Komentari 51

VIDEO Trideset djelatnica tvrtke iz Daruvara ostalo je bez posla: 'Prevarili su nas i otišli u Srbiju'

VIDEO Trideset djelatnica  tvrtke iz Daruvara ostalo je bez posla: 'Prevarili su nas i otišli u Srbiju'
4

Djelatnice koje su ostale bez posla, a očito i zarađene plaće, nastavit će borbu pravnim putem. Potražit će pomoć odvjetnika

VIDEO

Djelatnice tekstilne tvrtke Leonarda d.o.o. Iz Daruvara, njih tridesetak, u ponedjeljak ujutro prije nego su krenule raditi dobile su potvrdu o prestanku rada zaposlenika i plaći koja im je dana na potpis.

- Vlasnica tvrtke Dijana Pustajić, došla nam je jutros i rekla je da su svi računi tvrtke blokirani i da nam nema iz čega isplatiti plaću za rujan ove godine, te da s tim papirom kojeg treba da potpišemo možemo ići na zavod za zapošljavanje. Prije samo tjedan dana pričala nam je drugu priču, istina rekla nam je da je firma u problemima,jer navodno naš dobavljač Benetton odlazi - rekla je Smilja Vuk, djelatnica tvrtke koju smo zajedno s njenim radnim kolegicama zatekli na stepenicama ulaska u firmu u koju više nisu mogli ući pošto je zaključana.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Trideset djelatnica daruvarske tekstilne tvrtke "Leonarda" dobilo otkaz 08:57

- Vlasnica je nama 23. rujna ove godine najavila da će tvrtka biti zatvorena, ali nas je molila da završimo započete poslove kako bi nam mogla isplatiti plaću za rujan. Pristale smo na to. Jutros je sasvim druga priča. Rekla je kako se trese zbog toga što se dogodilo, da su joj svi računi blokirani i kada smo je pitali što će biti s plaćom, otpremninama, i plaćenom godišnjeg odmora samo se okrenula i otišla.

Daruvar: Trideset djelatnica daruvarske tekstilne tvrtke "Leonarda" dobilo otkaz

- Nas ne zanima ništa drugo u svezi firme, što će biti s njom dalje, nas zanima zarađena plaća. Navodno dobavljač za kojeg smo radili, odlazi u Srbiju, neka im je sretan put, ali mi hoćemo naše zarađeno. Među nama ima kolegica koje su u ovoj firmi dvadeset i koju godinu, ima samohranih majki s djecom i udovica. Nekako ćemo se snalaziti kako da preživimo dalje. Istina i sa ovom minimalnom plaćom, oko 700 eura teško smo preživljavali. Najviše nas boli što je nas je samo tjedan dana ranije gledala u oči i lagala nam je da će biti isplaćena plaća, to je jako jadno – rekla je Ljiljana Franjić, djelatnica.

Daruvar: Trideset djelatnica daruvarske tekstilne tvrtke "Leonarda" dobilo otkaz

Njene kolegice su rekle kako to vlasnici nije prvi puta, da je krajem svibnja, i to na isti datum, zatvorila tvrtku s istom djelatnošću u Grubišnom Polju i tamo je bez posla ostalo tridesetak djelatnica.

- Zakinula nas je i za dodatnih 140 eura koje nije prikazala tako da ćemo ako i dobijemo što na birou biti u minusu - rekla su žene. Usput rečeno u Daruvaru je još jedna tekstilna tvrtka koja je u vlasništvu sestre njihove poslodavke, ali kako su one rekle sestre nisu u dobrim odnosima.

Daruvar: Trideset djelatnica daruvarske tekstilne tvrtke "Leonarda" dobilo otkaz

Nesretne djelatnice u ponedjeljak je pred tvrtkom posjetio Damir Lneničik, gradonačelnik Daruvara. Djelatnice su ga ukratko upoznale s njihovim problemom, za kojeg je gradonačelnik rekao da su to i problemi Grada.

- To je šok kako za nas u gradu, ali prvenstveno za naše sugrađanke, koje su doslovno preko noći ostale bez posla. Koliko vidim ključni problem je isplata ove posljednje plaće. Pokušat ćemo sa poduzetnikom koji je vlasnik toga razgovarati. Ono što možemo je da uskočimo s nekom financijskom pomoći djelatnicima, već smo obavili razgovor s nekolicinom tvrtki na području Daruvara, koje su izrazile želju da pomognu nekolicini djelatnica zapošljavanjem, jer imaju potrebu za radnom snagom. Vjerujem da će zaposliti prije Daruvarčanku nego li nekog stranca – rekao je gradonačelnik Leniček, koji je dodao da je prostor u kojemu je do sada poslovala tvrtka Leonarda u vlasništvu grada i da ga je u zadnje tri godine u cilju pomoći iznajmljivala po cijeni za četvorni meta u protuvrijednosti ondašnjih jednu kunu, što očito nije pomoglo da tvrtka ne zatvori svoja vrata.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Trideset djelatnica tvrtke iz Daruvara ostalo je bez posla: 'Prevarili su nas i otišli u Srbiju' 00:52
Daruvar: Trideset djelatnica daruvarske tekstilne tvrtke "Leonarda" dobilo otkaz

Djelatnice koje su ostale bez posla, a očito i zarađene plaće nastavit će borbu pravnim putem pa su rekle dok se u ovom šoku snađu da će potražiti pomoć odvjetnika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 51

VIDEO

Dječak poginuo u naletu vlaka u Zagrebu. Hodao je na trening?
TRAGEDIJA U BUZINU

Dječak poginuo u naletu vlaka u Zagrebu. Hodao je na trening?

Kako su potvrdili iz policije, dojavu o nesreći dobili su u 8.50 sati te naveli da se radi o maloljetniku. Doznaje se neslužbeno da je išao na trening i prelazio preko pruge