Obavijesti

News

Komentari 1

VIDEO Šef diplomacije EU: 'Već 30 godina govorimo o rješenju o dvije države. Došlo je vrijeme'

VIDEO Šef diplomacije EU: 'Već 30 godina govorimo o rješenju o dvije države. Došlo je vrijeme'
7

Rat utječe na zemlje s obje strane Mediteranskog mora pa je sastanak bio isključivo posvećen sukobu koji traje od 1948. Izrael nije poslao nikoga od visokih dužnosnika

VIDEO

Visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove Josep Borrell rekao je u ponedjeljak da je "došlo vrijeme" da se konačno sprovede rješenje izraelsko-palestinskog sukoba uspostavom dviju međunarodno priznatih država, Izraela i Palestine, što bi garantiralo mir i sigurnost u obje zemlje.

- Već 30 godina govorimo o rješenju o dvije države, no međunarodna zajednica nije ništa učinila da ono postane stvarnost. To je moralna propast - izjavio je Borrell, šef diplomacije EU-a na konferenciji za medije u Barceloni.

- Došlo je vrijeme da implementiramo to rješenje - dodao je.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

barcelona 04:17

U Madridu je 1991. bila organizirana mirovna bliskoistočna konferencije nakon koje su Izraelci i Palestinci postigli sporazum 1993. u Oslu. No međunarodna zajednica nije priznala državu Palestinu, što je bio uvjet UN-ovog rješenja o uspostavi dviju država u granicama iz 1967.

Španjolska, koja do siječnja predsjeda EU-om, pokušava oživjeti mirovni proces kojem bi bilo dodano priznanje Palestine.

U ponedjeljak je u Barceloni okupila 43 zemlje članice Unije za Mediteran kako bi razgovarale o tome. Rat utječe na zemlje s obje strane Mediteranskog mora pa je sastanak bio isključivo posvećen sukobu koji traje od 1948.

- Niti jedna zemlja se nije usprotivila rješenju o dvije države - izjavio je Borrell.

Union for the Mediterranean summit in Barcelona

Izrael nije poslao nikoga na sastanak jer je nezadovoljan prošlotjednim izjavama španjolskog premijera Pedra Sancheza koji je optužio izraelsku vojsku za ubijanje nedužnih civila, i pritom najavio priznanje Palestine.

U Barcelonu, čija je gradska vlast prekinula odnose s Izraelom, doputovala su 22 ministra vanjskih poslova.To je rekordan broj od kada je ta organizacija za suradnju na Mediteranu uspostavljena prije petnaest godina.

- Predstavnik Luksemburga izjavio je ono što svi misle, a ne usuđuju se reći - Bibi (Benjamin Netanyahu) neće stati - rekao je član jedne delegacije novinarima na hodniku srednjovjekovne zgrade gdje se održao sastanak. 

Borrell i španjolski ministar vanjskih poslova Albares, na dan kada istječe četverodnevno primirje u Gazi, pozvali su Izrael da prestane sa "neselektivnim ubijanjem palestinskih civila".

- Rat ima svoje zakone, a Izrael mora poštivati međunarodno pravo - poručio je Borrell.

Union for the Mediterranean summit in Barcelona

EU i Jordan, kao predstavnici sjevera i juga Mediterana, zajedno predsjedaju Unijom za Mediteran. Njihovi čelnici Borrell i ministar Ayman Safadi zajednički su predstavili svoju ideju rješenja sukoba, u čemu im se pridružio španjolski ministar poslova Jose Luis Albares.

Bila bi održana međunarodna konferencija, na još neutvrđenom mjestu, na kojoj bi sve zemlje priznale Palestinu, a koja bi se istovremeno međusobno priznala s Izraelom. Zapadna obala i Pojas Gaze bili bi cjelina kojom bi upravljala aktualna palestinska samouprava, nakon prethodno održanih izbora. Hamas više ne bi bio na vlasti u Pojasu Gaze.

- Ako to sada ne postignemo Pojas Gaze će postati prazan teritorij s bezvlađem, pogodan za terorizam - izjavio je Borrell. - Generacija za generacijom, grob za grobom, te očaj ljudi, ponavljat će ako sada ne postignemo ovo rješenje - dodao je.

Da bi se stvorili preduvjeti za to "Izreal mora izbjeću kolonizaciju Palestine, obustaviti progone Palestinaca te prestati širiti ilegalna (židovska) naselja na palestinskoj zemlji".

Union for the Mediterranean summit in Barcelona

Safadi smatra da se takvo rješenje odavno moglo sprovesti.

- Zašto nismo uspjeli u tome? Zato što Izrael otvoreno kaže da ne vjeruje u rješenje o dvije države - rekao je jordanski ministar. - Dvije države znači kraj okupacije. Znači ispunjavanje prava Palestinaca prema međunarodnom pravu - dodao je.

Borrell je napomenuo da je to jedino rješenje koje garantira mir i sigurnost Izraela i Palestine.

- Ako se svi slažemo u tome, što ćemo učiniti ako Izrael to odbija? Hoćemo li odustati ili svi zajedno stati i reći da je potrebno mirovno rješenje temeljeno na međunarodnom pravu? - upitao je Safadi.

Pozvao je ostale zemlje da se priključe toj inicijativi, kojoj se u ponedjeljak pridružila Saudijska Arabija. Premda nije članica Unije za Mediteran sudjelovala je na sastanku ispred islamske zajednice.

- Važno je da se zaustave vojne operacije. Izreal mora odgovarati za zločine, ako ga se već ne može prisiliti sankcijama onda barem pristikom na njega", rekao je šef saudijske diplomacije Faisal bin Farhan. "Radit ćemo dalje s međunarodnim partnerima na rješenju o dvije države - dodao je.

POGLEDAJTE VIDEO:

 

Safadi i Borrell su nakon sastanka rekli da su se zemlje slagale i razilazile u nekim pitanjima.

- Palestinci ne umiru samo od izraelskih metaka nego i nedostatka hrane, vode i lijekova. Neki kolege to i dalje zovu samoobranom. Oni i dalje podržavaju takve napade na civile. Mi to zovemo agresijom - rekao je Safadi koji se ovaj mjesec u Amanu sastao s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

Jedine četiri zemlje EU-a koje su prošli mjesec glasale u UN-u protiv rezolucije o primirju u Pojasu Gaze - Hrvatska, Mađarska, Češka i Austrija - poslale su u Barcelonu državne tajnike umjesto više rangiranih ministara vanjskih poslova.

Hrvatski državni tajnik Frano Matušić nije bio dostupan za komentar, a iz hrvatskog ministarstva vanjskih poslova odbili su odgovoriti na molbu za izjavom.

Safadi, upitan na konferenciji za medije je li se stav Hrvatske približio njegovom, odbio je odgovoriti.

- To neka kažu oni - rekao je.

Prošli tjedan je u Madridu održan sastanak europskih mediteranskih zemalja, okupljenih u klub MED9, na kojem se razgovaralo o izraelsko-palestinskom sukobu. Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju poslanom medijima, i objavljenom na njegovoj internetskoj stranice, nije spomenulo riječ "Palestina" niti "dvije države".

Španjolski ministar Albares upravo je rješenje o dvije države naveo kao važnu točku o kojoj su razgovarale Španjolska, Hrvatska, Italija, Francuska, Portugal, Grčka, Cipar, Malta i Slovenija.

Dužnosnik EU-a rekao je na hodniku novinarima da se stav Hrvatske, Austrije, Mađarske i Češke vjerojatno neće promijeniti u nadolazećim tjednima. Dodao je i da Njemačka otežava zajedničku poziciju prema priznanju Palestine.

- Njemačka je, zbog tereta Drugog svjetskog rata, odbijala i odbija povući bilo koji potez koji ne odgovara Izraelu - rekao je dužnosnik zamolivši za anonimnosti. Njemačka je u UN-u bila suzdržana o rezoluciji.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nije rekao kakav mu je plan u Pojasu Gaze. Najavio je daljnju vojnu operaciju u namjeri da "uništi Hamas".

- Hamas je za nas teroristička organizacija, za druge ideja - rekao je Borrell.

- A ideju se ne može ubiti. Može ju se jedino zamijeniti jednom boljom idejom - rekao je misleći na uspostavu dviju međunarodnopriznatih država Izraela i Palestine koje bi "živjele jedna pored druge u miru i sigurnosti".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Potresne slike obišle svijet: Ovaj čovjek je u jednom danu ostao bez tri kćeri i supruge
STRAŠNA PRIČA IZ UKRAJINE

Potresne slike obišle svijet: Ovaj čovjek je u jednom danu ostao bez tri kćeri i supruge

Neopisiva tuga oca i supruga koji je ispratio cijelu svoju obitelj na posljednji počinak potresla je svijet

Preminuo napadač iz Tovarnika: Zapalio dvije obiteljske kuće pa napao policiju, oni ga upucali
IZVIJESTILA POLICIJA

Preminuo napadač iz Tovarnika: Zapalio dvije obiteljske kuće pa napao policiju, oni ga upucali

Jedan policajac bio je prisiljen uporabiti vatreno oružje prema napadaču. Napadač i jedan policijski službenik zbog ozljeda završili su u bolnici. Napadač je jutros preminuo
Evo zašto nikada više neću u Hrvatskoj kupiti nijedan Samsungov proizvod
PETAK ČETRNAESTI

Evo zašto nikada više neću u Hrvatskoj kupiti nijedan Samsungov proizvod

Samsungov proizvod kupit ću samo ukoliko se nastanim u nekoj sređenoj zemlji, u kojoj ima smisla tužiti servisere