Obavijesti

News

Komentari 164

Plenković brani Turudića: Čekali su s izvješćima SOA-e, to je zato da naprave političku štetu Vladi

Plenković brani Turudića: Čekali su s izvješćima SOA-e, to je zato da naprave političku štetu Vladi

Trebalo mi je osam godina pa da dobijem od predsjednika Milanovića i SOA-e da dobijem operativna izvješća, rekao je premijer

VIDEO

U četvrtak, s početkom u 11 sati, na rasporedu je sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na dnevnom je redu prijedlog zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara (EU). Vlada će donijeti i Program potpore za izostanak prihoda od svinjogojske proizvodnje zbog mjera suzbijanja afričke svinjske kuge, a bit će usvojen i zaključak o povećanju sigurnosti opskrbe plinom izgradnjom plinovoda Bosiljevo – Sisak – Kozarac  i plinovoda  Lučko – Zabok.

POGLEDAJTE VIDEO:

Plenković je otvorio sjednicu osvrnuvši se na pomoć Ukrajini koji je izdvojila Europska unija. Također je rekao da je deset milijardi eura namijenjeno za suzbijanje nezakonitih migracija.

Osvrnuo se na posjet Sarajevu gdje su von der Leyen, Rutte i Plenković "još jednom potaknuli sve aktere u BiH da se poduzmu reforme i donese politička odluka o otvaranju pregovora za pristupanje EU-u, za što se Hrvatska najviše u Uniji zalaže".

- Vidi se trend pada inflacije, a projekcije su da će se to i dalje nastaviti. Vidi se rast BDP-a. Sve je to povezano s politikom rasta plaća, ovih dana očekujemo povratne informacije od sindikata državnih i javnih službi.Imamo još dvadesetak dana da u dijalogu vidimo da li se i što treba popraviti u uredbama po pitanju koeficijenata - rekao je Plenković.

Olujić: 'Turudić je trebao biti diskvalificiran jer je sudjelovao na koalicijskom sastanku...'
Olujić: 'Turudić je trebao biti diskvalificiran jer je sudjelovao na koalicijskom sastanku...'

- Neto plaća u državnoj službi nakon reforme će za SSS biti veća za 54 posto spram ožujka prošle godine, za višu stručnu spremu prosječno povećanje je 43 posto, a za visoku 24 posto  - rekao je.

Uvjeren je kako će se pronaći rješenje na zadovoljstvo svih zaposlenika u državnoj i javnoj službi.

Istaknuo je i dogovor s Europskom investicijskom bankom i ugovor o financiranju vrijedan 400 milijuna eura za obnovu 30 kolodvora i 500 kilometara lokalnih i regionalnih željezničkih pruga.

Dotaknuo se odluke Ustavnog suda po pitanju rada nedjeljom.

- Zakon je izdržao test ustavnosti - istaknuo je.

Sporne SMS poruke

O odabiru Turudića.

- Time je dovršen proces koji je započet na temelju zakona koji nalaže da se taj proces pokrene 6 mjeseci prije kraja mandata aktualnog glavnog državnog odvjetnika - istaknuo je.

Osvrnuo se zatim na SMS poruke i Milanovićevo upozorenje o sastanku Turudića s Mamićem.

- Najedanput nakon što je sve ovo dovršeno, naknadno su se sjetili nekih operativnih izvješća agenata SOA-e. Trebalo mi je osam godina pa da od predsjednika Milanovića i SOA-e da dobijem operativna izvješća - rekao je premijer. Kaže da izvješća potvrđuju da se Turudić sastao s Mamićem, ali da se ne može znati o čemu su razgovarali.

Oporba planira prosvjed protiv HDZ-a: Pozivaju i sve građane da im se pridruže 17. veljače
Oporba planira prosvjed protiv HDZ-a: Pozivaju i sve građane da im se pridruže 17. veljače

Problematičan mu je tajming upozorenja kao i SMS poruka koje su plasirane u javnost.

- Ja detektiram dvije zle namjere. Ako je nešto zaista problematično, recite na početku. Ako čekate zadnji tren, onda nije vam bitan kandidat ni transparentan proces nego napraviti političku štetu Vladi - rekao je Plenković i poručio da to smatra pokušajem političkog udara.

Teret odgovornosti je na onima koji su bili na čelu SOA-e, DORH-a, ali i predsjednika Vlade, ističe. 

- Svu odgovornost nečinjenja i propusta bi htjeli prebaciti nas. Neće. Ista stvar za ove koji su, po službenoj dužnosti, ako već provode izvide i dižu optužnice protiv jedne gospođe, dužni su, kao netko tko dobiva plaću od države, a to je USKOK u ovom konkretnom slučaju, signalizirati svojoj hijerarhiji da postoje takve poruke ili službeno upozoriti Vladu. Nisu to napravili nego su te informacije došle slučajno, ničim izazvano, hrabro i anonimno u jedan medij da bi se počinila politička šteta - kazao je premijer. 

Ponovio je i kako je Ivan Turudić prošao sigurnosnu provjeru 2009., 2014. i 2019. godine.

- Riječ je o sucu koji nije član stranke, sudio je u mnogim osjetljivim predmetima i iz onog što je poznato ne mogu imati sliku da je na jednoj političkoj liniji. Zato ne dvojim u neovisnost, nepristranost i zakonitost djelovanja budućeg glavnog državnog odvjetnika - poručio je Plenković. 

Ponovio je i kako je proces odabira kada je riječ o aktivnostima Vlade, Sabora i DOV-a bio je u potpunosti zakonit i transparentan. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 164

VIDEO

Neutješna supruga i majka: 'Da mi je samo pet minuta da se zauvijek oprostim od njih...'
TUGA U KRIŽEVCIMA

Neutješna supruga i majka: 'Da mi je samo pet minuta da se zauvijek oprostim od njih...'

Dragutin i Tomislav Višak zabili su se Audijem u kamion u Italiji. Obitelj i prijatelji su shrvani. Istraga i dalje traje, a pogrebnici čekaju dozvole da ih prevezu u Hrvatsku