Obavijesti

News

Komentari 10

VIDEO Ogorčeni podravski ratari dijelili svoje povrće: 'Nije nam isplativo zbog uvozne robe...'

VIDEO Ogorčeni podravski ratari dijelili svoje povrće: 'Nije nam isplativo zbog uvozne robe...'
5

Mi povrtlari ne živimo od plaća, poticaja, mirovina ili socijala, jedini način da naplatimo svoj trud je da cijena koju dobijemo po kilogramu povrća bude veća od troškova proizvodnje, naglasio je agronom Ivan Počepan

VIDEO

Ogorčeni zbog nelojalne konkurencije - uvoznog povrća - podravski ratari jučer poslijepodne su u znak protesta na tržnici u Virovitici građanima besplatno dijelili svoje povrće.

- Problem nekontroliranog uvoza povrća, u kombinaciji s velikim povećanjem troškova proizvodnje i klimatskim promjenama, doveo je u pitanje isplativost povrtlarske proizvodnje u Hrvatskoj - poručio je jedan od organizatora akcije, agronom Ivan Počepan.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Virovitica: Zbog male otkupne cijene podravski povrtlari besplatno dijelili povrće 03:30

- Većina ovoga povrća koje vidite danas bila bi zaorana u polje jer se zbog niskih otkupnih cijena ne bi isplatila pakirati. Mi povrtlari ne živimo od plaća, poticaja, mirovina ili socijala, jedini način da naplatimo svoj trud je da cijena koju dobijemo po kilogramu povrća bude veća od troškova proizvodnje - naglasio je Počepan.

Kako je dodao, žele potaknuti kupce da inzistiraju na kupovini domaćeg. Od trgovačkih lanaca traže da istaknu podrijetlo poljoprivrednih proizvoda. Traže i ograničenje trgovačke marže na maksimalnih deset posto kad je akcija i na 30 posto izvan akcije.

- Trenutne marže dosežu 200 posto, što je iskorištavanje i omalovažavanje proizvođača - poručuju povrtlari.

Od Ministarstva traže intervenciju zbog nekontroliranog uvoza, primarno iz Albanije, Srbije, Makedonije i BiH, te sprječavanje rušenja otkupne cijene proizvoda ispod cijene isplativosti.

Počepanova kći Veronika Počepan kaže kako su podijelili puno lubenica, paprike, svega. Dnevno, kaže, bude čitava paleta paprike koja se ne uspije prodati zbog uvoznih proizvoda.

Proizvođač luka i češnjaka Mario Puškarić kaže kako ih uništavaju oni koji uvoze stranu robu i deklariraju je kao hrvatsku.

- Nije problem naša proizvodnja, nego roba iz uvoza, najviše iz nama susjednih zemalja, gdje su niži troškovi - imaju jeftiniju radnu snagu, gnojivo iz Rusije i slično - dodaje Puškarić.

Domaće je, kaže, sigurno bolje od uvoznog jer je, u najmanju ruku, kraće vrijeme bilo u transportu. 

Isprobaj Oranž za 10 centi mjesečno i besplatno gledaj Pickbox. Provjeri ponudu na https://www.24sata.hr/24oranz

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 10

VIDEO

Pogledajte oluju koja ide prema Hrvatskoj: Građanima su stigla upozorenja na mobitele...
STRUČNJACI UPOZORAVAJU

Pogledajte oluju koja ide prema Hrvatskoj: Građanima su stigla upozorenja na mobitele...

Prognostičari su za danas najavili postupno naoblačenje, prvo u Istri. U noći na ponedjeljak zahvatit će ostatak Hrvatske, a očekuje se obilna kiša, lokalno i olujno nevrijeme.

Kaos kod Rijeke: U sudaru dva vozila poginuo muškarac.  Na A7 izgorio BMW, stvorile se kolone
DVIJE PROMETNE NESREĆE

Kaos kod Rijeke: U sudaru dva vozila poginuo muškarac. Na A7 izgorio BMW, stvorile se kolone

Prometna nesreća oko 11 sati dogodila se između čvorova Sveti Kuzam i Draga, na 32. km u smjeru Rupe, a muškarac je preminuo
Radi jednog učenika ispisao se cijeli razred. Ravnateljica za 24sata: 'Zovete me u nedjelju'
'ZLOSTAVLJAO NAM JE DJECU'

Radi jednog učenika ispisao se cijeli razred. Ravnateljica za 24sata: 'Zovete me u nedjelju'

Roditelji su maknuli djecu od djeteta koje se na neki način nije prilagodilo razredu i za kojeg oni tvrde da ih je, otkad je došao u školu zlostavljao. Roditelji su osjetljivi- kazala je za 24sata ravnateljica te zagrebačke škole.