VIDEO Lula Milanoviću: Jedino rivalstvo među nama je ono tko ima hegemoniju u nogometu | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 12

VIDEO Lula Milanoviću: Jedino rivalstvo među nama je ono tko ima hegemoniju u nogometu

VIDEO Lula Milanoviću: Jedino rivalstvo među nama je ono tko ima hegemoniju u nogometu
3

VIDEO Lula i Milanović nisu mogli bez nogometa: 'Rijetki ste koji su nas uspjeli pobijediti'

VIDEO

Brazilski predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva rekao je da su Brazil i Hrvatska prijateljske zemlje među kojima jedino rivalstvo postoji u nogometu.

- Jedino prekooceansko rivalstvo među nama je ono u pitanju tko ima hegemoniju u svjetskom nogometu - rekao je 78-godišnji Lula u glavnom gradu Braziliji. Ondje se u ponedjeljak sastao s hrvatskim 57-godišnjim predsjednikom Zoranom Milanovićem.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Brazil Lula 'sretan' zbog izborne pobjede Sheinbauma, sastaje se s hrvatskim predsjednikom Milanovićem 01:48

- Hrvatska je nedavno ušla na listu rijetkih zemalja koje su pobijedile Brazil na Svjetskom prvenstvu - dodao je Lula.

Hrvatska je u prosincu 2022. pobijedila Brazil u četvrtfinalu Svjetskog nogometnog prvenstva, a zatim osvojila brončanu medalju.

- Vaš dolazak odražava prijateljstvo među našim zemljama - rekao je hrvatskom predsjedniku. Lula se u siječnju 2023. vratio na vlast u toj južnoameričkoj zemlji s 218 milijuna stanovnika.

Tijekom sastanka s Milanovićem poručio je da će Brazil, s ugroženom prašumom oko rijeke Amazone, primjerom predvoditi svijet u suzbijanju klimatskih promjena. Bit će aktivan na nadolazećim svjetskim forumima, rekao je.

Croatian president meets with Brazil's Lula

Prošli mjesec su u poplavama na jugu Brazila poginule 172 osobe, a 600.000 ih je raseljeno.

- Ta katastrofa je potvrdila da već osjećamo posljedice klimatskih promjena koje neki još uvijek negiraju - rekao je brazilski predsjednik. Milanović mu je izrazio sućut povodom te tragedije.

VIDEO Zorana Milanovića u Brazilu dočekao crveni tepih, sastao se sa predsjednikom
VIDEO Zorana Milanovića u Brazilu dočekao crveni tepih, sastao se sa predsjednikom

- Hrvatska također želi napredovati u području niskougljičnog vodika. Jako smo zainteresirani za razmjenu iskustava u energetskoj tranziciji - dodao je Lula.

Rekao je da mnoge zemlje globalnog juga zbog siromaštva ne mogu ispuniti ciljeve u borbi protiv klimatskih ciljeva bez financiranja i transfera tehnologije iz inozemstva. O tome će biti razgovora na klimatskom samitu COP u studenom ove godine u Azerbajdžanu.

Brazil trenutno predsjeda skupinom od 20 zemalja, poznatom kao G20, gdje žive dvije trećine svjetskog stanovništva. Do kraja godine želi uspostaviti "Globalni savez protiv gladi i siromaštva", putem kojeg bi zemlje i organizacije objedinjavanjem sredstava i znanja iskorijenile siromaštvo.

- Globalni savez protiv gladi i siromaštva bit će jedan od glavnih rezultata brazilskog predsjedanja G20. Bit će otvoren za sve zemlje i međunarodne organizacije - rekao je Lula, član lijeve Radničke stranke i nekadašnji sindikalist.

- Potpora Hrvatske i Europske unije bit će od velike koristi kako bi Savez osigurao dobrobit, sigurnu prehranu i dostojanstvo tisuća ljudi diljem svijeta - poručio je.

Croatian president meets with Brazil's Lula

Rekao je da se Brazil zalaže i za održavanje međunarodne mirovne konferencije koju bi priznale Ukrajina i Rusija kako bi prestao rat među njima. Izjavio je i da je bitno da međunarodna zajednica radi na rješavanju sukoba Izraela i Palestine na način da postoje dvije suverene države "koje bi živjele u sigurnosti jedna pored druge".

- Priznanje palestinske države od strane Španjolske, Norveške i Irske važan je korak u tom smjeru - rekao je Lula. Brazil je još ranije priznao državu Palestinu, a hrvatska vlada to odbija učiniti.

Lula je podsjetio na "raznolikost populacije Brazila" nazvavši ju jednom od bogatstava svoje zemlje.

- Dio te raznolikosti ima korijen u Europi. Oko 80.000 Brazilaca ima hrvatsko porijeklo te su smješteni u saveznim državama São Paulo, Rio de Janeiro i Paraná -  izjavio je.

Podsjetio je na ulogu Vladimira Herzoga, novinara i profesora rođenog u Osijeku, a koji je emigrirao u Brazil gdje je umro 1975. - On je ovdje jedan od simbola borbe protiv vojne diktature - rekao je Lula.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 12

VIDEO

Sretnik iz Hrvatske osvojio je 130 tisuća € na Eurojackpotu: Provjerite gdje ide dobitak
PROVJERITE LISTIĆE

Sretnik iz Hrvatske osvojio je 130 tisuća € na Eurojackpotu: Provjerite gdje ide dobitak

Na listiću su odigrane tri kombinacije igre Eurojackpot bez dodatne igre Joker. Ukupan iznos uplate je 6,00 €