VIDEO Kaos u Argentini: Deseci ozlijeđenih u prosvjedima, gore auti. 'Grad je kao bojno polje' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 67

VIDEO Kaos u Argentini: Deseci ozlijeđenih u prosvjedima, gore auti. 'Grad je kao bojno polje'

VIDEO Kaos u Argentini: Deseci ozlijeđenih u prosvjedima, gore auti. 'Grad je kao bojno polje'
8

Sukobi su izbili kada su se prosvjednici pokušali probiti do Kongresa kroz ograde, a prosvjednici su bacali kamenje na policajce koji su ih poprskali suzavcem.

VIDEO

Interventna policija u Buenos Airesu morala je koristiti vodene topove i suzavac kako bi rastjerali prosvjednike ispred Kongresa, prije nego što su zastupnici u srijedu u Senatu dali početno odobrenje za reforme koje smanjuju proračun. Prosvjednici koji kažu da će mjere pogoditi milijune Argentinaca bacali su molotovljeve koktele i kamenje te zapalili jedan automobil. BBC prenosi kako lokalni mediji navode da je mnogo ozlijeđenih, a da prizori izgledaju kao "bojno polje".

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Kaos u Argentini: Deseci ozlijeđenih u prosvjedima, gore auti 02:00

Paket reformi, koji je predložio desničarski predsjednik Javier Milei za oživljavanje posrnulog gospodarstva zemlje, uključuje proglašavanje izvanrednog gospodarskog stanja, rezanje mirovina i smanjenje radnih prava. Mjerama se protive ljevičarske političke stranke, radnički sindikati i društvene organizacije.

Protest as Argentina's Senate debates President Milei's "omnibus bill", in Buenos Aires

No prijedlog, koji je u početku bio izjednačen 36-36 u Senatu, preliminarno je usvojen u srijedu nakon što je predsjednica Doma, potpredsjednica Victoria Villarruel, prekinula neriješen rezultat.

- Za one Argentince koji pate, koji čekaju, koji ne žele vidjeti da im djeca napuštaju zemlju... moj glas je potvrdan - rekla je Villaruel. Prijedlog zakona od 328 članaka sada će se pregledati točku po točku prije nego što se očekuje potpuno odobrenje u četvrtak. Zatim će se vratiti u donji dom za konačni nastavak.

Uoči usvajanja u Senatu, prosvjednici su uzvikivali: "Zemlja nije na prodaju, zemlja se brani", dok je na jednom transparentu pisalo: "Kako šef države može mrziti državu?". Sukobi su izbili kad su se prosvjednici pokušali probiti do Kongresa kroz ograde, a prosvjednici su bacali kamenje na policajce koji su ih poprskali suzavcem.

Promatrači i oporbeni zastupnici rekli su da su deseci prosvjednika i nekolicina zastupnika primili liječničku pomoć. Najmanje pet oporbenih zastupnika iz gomile je hospitalizirano, rekla je zastupnica Cecilia Moreau novinskoj agenciji AFP. Najmanje 20 policajaca također je ozlijeđeno, rekli su dužnosnici. Snage sigurnosti priopćile su da su uhitile 15 ljudi.

Protest as Argentina's Senate debates President Milei's "omnibus bill", in Buenos Aires

Policija je kasnije odbila prosvjednike, koji su navodno zapalili dva vozila - uključujući i ono novinske kuće.

- Ne možemo vjerovati da u Argentini raspravljamo o zakonu koji će nas vratiti 100 godina unazad - rekao je Fabio Nunez, 55-godišnji prosvjedni odvjetnik, a prenosi AFP.

Protest as Argentina's Senate debates President Milei's "omnibus bill", in Buenos Aires

Ured predsjednika Mileija objavio je priopćenje u kojem se zahvaljuje snagama sigurnosti na suzbijanju onoga što je opisao kao "teroriste" koji pokušavaju izvesti državni udar.
- Promijenit ćemo Argentinu, učinit ćemo je najliberalnijom zemljom na svijetu - rekao je Milei na konferenciji u Buenos Airesu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 67

VIDEO

VIDEO Htio snimiti dupine kod Molata, u kadar mu je upala zmijurina: 'Išla je prema meni'
DIV MEĐU ZMIJAMA U EUROPI

VIDEO Htio snimiti dupine kod Molata, u kadar mu je upala zmijurina: 'Išla je prema meni'

MOLAT - Čitatelj se odmarao nakon plivanja na plaži otoka Molata u zadarskom arhipelagu. U daljini je ugledao dupine kako iskaču iz vode pa ih je poželio snimiti. No u kadar mu je ušao domaći stanovnik, četveroprugi kravosas, najveća europska zmija. "Zmija je plivala ravno prema meni. Odmah mi je bilo jasno da je bezopasna zbog goleme duzine, na tom otoku i nema otrovnica. Kad je izašao na plažu, malo se odmorio, pogledao me i odgmizao u žbunje", rekao nam je čitatelj. Četveroprugi kravosas (Elaphe quatuorlineata) najdulja je europska zmija. Naraste više od dva i pol metra i nije otrovna. Rijetko grize, češće sikće da upozori one koji se približe i gleda svaku priliku da pobjegne. Mala je vjerojatnost ugriza čak i ako se uzme u ruku. Uglavnom se hrani glodavcima i izuzetno je korisna.