Obavijesti

News

Komentari 0

VIDEO Dupin u Rijeci satima bio društvo kupačima, a na Murteru su dva priredila pravu zabavu..

VIDEO Dupin u Rijeci satima bio društvo kupačima, a na Murteru su dva priredila pravu zabavu..
1

Draško Holcer iz Instituta Plavi svijet naglasio je da kupači ne prilaze dupinima kada se susretnu s njima zbog vlastite, ali i njihove sigurnosti

Imali smo najbolje društvo nekoliko sati. Dupin nas je posjetio i odlučio biti s nama. Nije se nikoga bojao, čak ni kupača koji su bili znatiželjni te mu se približavali, ispričala nam je čitateljica koja je snimila dupina u Rijeci.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Dupini prišli ljudima 04:39

Dva dupina napravila su pravu zabavu i na Murteru gdje su visoko skakali iz mora. Sve je snimio naš čitatelj.

- Pozdravili su nas i na kratko zabavili - rekao je čitatelj koji ih je snimao s obale.

Draško Holcer iz Instituta Plavi svijet naglasio je da kupači ne prilaze dupinima kada se susretnu s njima zbog vlastite, ali i njihove sigurnosti. Postoje i posebna pravila ponašanja kada se nađete u blizini dupina:

VIDEO Dupini pozdravili kupače u Crikvenici: 'Bili su samo 30 metara od obale, prekrasno...'
VIDEO Dupini pozdravili kupače u Crikvenici: 'Bili su samo 30 metara od obale, prekrasno...'

Dupini su nam zanimljivi i ideja o plivanju s njima zvuči primamljivo, no koliko je to zapravo pametno? Na službenoj stranici Instituta Plavi svijet stoji kako javnost dupine većinom doživljava kao divlje životinje u potrazi za pažnjom i prijateljskom interakcijom. Prije svega, dupini su strogo zaštićena vrsta koju je zabranjeno uznemiravati.

  • Pokušaji da nekome omogućite iskustvo plivanja u blizini skupine dupina, nesmotrenim upravljanjem brodicom vrlo lako se mogu pretvoriti u obično uznemiravanje. Zapamtite da se dupini kroz vodu kreću puno brže od bilo koje osobe. Pogled iz veće blizine nećete doživjeti ako proganjate životinje!
  • Uspijete li se dovoljno približiti, imajte na umu da se nalazite u okolnostima koje su nesigurne kako za Vas tako i za životinje. Dupini su divlje, nepredvidive životinje kojima trebate prilaziti sa poštovanjem. Zabilježeni su slučajevi u kojima su plivači bili prisiljeni potražiti pomoć liječnika zbog udaraca ili ugriza zadobivenih uslijed ovakvih interakcija.
  • Nemojte pogrešno protumačiti znatiželju dupina koji će se ponekad zainteresirati za plivače u blizini. Ovo nije prijateljsko ponašanje već prvenstveno potreba da se istraži strano tijelo uronjeno u njihov okoliš. Pokušajima da plivanjem uz skupinu zadobijete pažnju tjerate životinje da napuste trenutne aktivnosti i remetite njihovo prirodno ponašanje.
VIDEO Dupini plivali uz obalu u Rijeci: 'Samo su odjednom došli do nas. Kružili su neko vrijeme'
VIDEO Dupini plivali uz obalu u Rijeci: 'Samo su odjednom došli do nas. Kružili su neko vrijeme'
  • Približavanje dupinima u prirodi u određenoj mjeri predstavlja uznemiravanje, čak i u slučaju da ne plivate uz njih. Moguće je da prekidate važne aktivnosti kao što su odmor, hranjenje ili druženje. Možda ćete svojim prisustvom u bijeg natjerati životinje kojima je potreban odmor. Ubrzanim kretanjem će trošiti dragocjenu energiju, a često će biti prisiljene premjestiti se u nepovoljno područje gdje će biti podložne još većem stresu. Mladunci mogu biti izloženi velikom naporu kako bi držali korak sa skupinom u slučaju da potjera potraje.
  • Opetovana prisutnost plivača s vremenom može umanjiti strah prema ljudima. Povećat će se vjerojatnost sudara životinja sa brodovima ili zapetljavanja u ribolovni pribor, ali i mogućnost namjernog uznemiravanja jer će životinje češće i manje oprezno prilaziti brodovima.
  • Dupini su sisavci, kao i ljudi. Iako morska voda djeluje kao sredstvo za dezinfekciju, prijenos bolesti putem interakcije sa ovim životinjama je moguć. Plivanje sa dupinima može predstavljati ozbiljnu prijetnju zdravlju ljudi, ali i životinja.

I u konačnici, plivanje s dupinima predstavlja uznemiravanje – ne želite zaraditi kaznu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
Kralj žira i brat imaju bespravnu vilu s bazenom. Pogledajte kako su gradili pored Poreča!
UTAJA NIJE JEDINI GRIJEH

Kralj žira i brat imaju bespravnu vilu s bazenom. Pogledajte kako su gradili pored Poreča!

Plus+ Zijad Pezerović je kupio i zemljišta koja želi prenamijeniti, ali iz Grada Poreča su ga odbili. Kažu i da vila koja je u suvlasništvu njega i brata nema potrebne dozvole. Država je srušila bespravnu kuću, nikla je nova
Roditelji za 24sata ispričali sve što je dječak radio njihovoj djeci u sadašnjoj i dvije bivše škole
SLUČAJ PROBLEMATIČNOG UČENIKA

Roditelji za 24sata ispričali sve što je dječak radio njihovoj djeci u sadašnjoj i dvije bivše škole

Plus+ 'Ponašao se nasilno i vulgarno', kažu, a Hrvatski zavod za socijalni rad od ožujka 2022. postupa nad dječakovom obitelji, a rezultata nema. Iz jedne škole se ispisao cijeli razred zbog njega, a u drugoj djeca radi njega ne idu na nastavu