Obavijesti

News

Komentari 7

VIDEO Balkanski narkokartel: Našli im 110 kila droge, 6 tisuća metaka, imali 20 kg eksploziva

VIDEO Balkanski narkokartel: Našli im 110 kila droge, 6 tisuća metaka, imali 20 kg eksploziva
1

Jedan krak balkanskog narkokartela kojeg je vodio Dino Muzaferović, zvan Cezar iz Velike Kladuše, sjest će na optuženičke klupe u Zagrebu. Među njih trinaest je i osam Hrvata, optuženi su da su trgovali i oružjem

VIDEO

Nakon što je u svibnju 2023. godine hrvatska policija, zajedno s kolegama iz BiH, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Nizozemske, Italije, Belgije i Njemačke, razbila balkanski narkokartel 'Firma' kojim je navodno upravljao Dino Muzaferović zvan 'Cezar' iz Velike Kladuše, USKOK je podignuo optužnicu protiv 13 osoba, među kojima su i tri žene.

Riječ je o osam Hrvata, troje Slovenaca, jednom Srbinu i jednom muškarcu s bosanskohercegovačkim državljanstvom. 

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Balkanski kartel 01:19
Slomili Cezarovu bandu: 'U pet zemalja smo krenuli u akciju...'
Slomili Cezarovu bandu: 'U pet zemalja smo krenuli u akciju...'

- Optužnicom se okrivljenicima stavlja na teret da su, u razdoblju od početka 2022. do 24. svibnja 2023., u Hrvatskoj, Sloveniji te Bosni i Hercegovini, s ciljem stjecanja znatne materijalne koristi kontinuiranom nabavom i daljnjom prodajom većih količina raznih vrsta droga, kao i nabavom, posjedovanjem i prodajom većih količina raznog oružja, streljiva i eksploziva, raspolagali s najmanje 23 kilograma kokaina, 87 kilograma heroina, 131 kilograma marihuane, 100 kilograma hašiša, točno neutvrđenom količinom amfetamina te najmanje 6,1 kilograma mješavine paracetamola i kofeina koje su koristili za povećanje mase droga, ukupne vrijednosti od najmanje 3.313.600,00 eura. Okrivljenici su drogu prodavali za najmanje 30.000 eura po kilogramu kokaina, 1.600 eura po kilogramu marihuane te 500 eura za 100 grama hašiša. Amfetamin su prodavali po cijeni od najmanje 1.300 eura za kilogram, a heroin za 22.000 eura po kilogramu. Tako su za svoje zločinačko udruženje zaradili najmanje 525.640 eura - stoji u USKOK - ovom priopćenju. 

Zagreb: Konferencija za medije povodom provedenog međunarodnog kriminalističkog istraživanja koje je rezultiralo uhićenjem 37 osoba

U ovoj velikoj policijskoj akciji sudjelovao je i Europol, ali i Američka agencija za borbu protiv narkotika (DEA), dok je sve koordinirala hrvatska policija. Optuženike se sumnjiči da su nabavljali drogu iz Crne Gore, Turske, Belgije i Nizozemske, nakon čega bi drogu i kofein kojim su povećavali masu droge, vozili do unajmljenih garaža i stanova u Zagrebu i Ljubljani, te u BiH i Njemačku. 

Osim droge, preprodavali su i oružje, a nešto su zadržali za osobnu uporabu.

- Osim toga su okrivljenici raspolagali s najmanje 12 pištolja, dvije automatske puške, 6000 metaka, 20 kilograma eksploziva, dva detonatora, magnetom za pričvršćivanje eksploziva te daljinski upravljač za detonatore. Vatreno oružje, streljivo i eksplozivne tvari okrivljenici su nabavljali u Bosni i Hercegovini, koje su potom sakrivali u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sloveniji - stoji u priopćenju.

Naređivao iz zatvora?

Prema optužnici, bili su uigrana ekipa. Kako je Muzaferović u bio u njemačkom zatvoru od kraja 2022. godine,  istražitelji su sumnjali da se domogao mobitela i nastavio voditi 'Firmu'. Policija i USKOK su zbog toga u siječnju 2023. godine zatražili i dobili novi nalog za nastavak prisluškivanja Muzaferovićevih razgovora. Jutarnji list je svojedobno objavio dio razgovora. 

- Javio mi se Dino iz zatvora. Ima telefon. Rekao je samo da nastavimo punim gasom bez stajanja. Da prepušta sve meni i neka se borim -  rekao je jedan od Muzaferovićevih suradnika, ne znajući da mu je u vozilu prisluškivač.

Cezar je potom prebačen u zatvor u Rimu gdje je nastavio koristiti mobitel pa su ga uspjeli i snimiti kako suradnika pita je li uspio prodati 'ono iz Bosne'. Taj suradnik je u završio u zatvoru u Belgiji. 

Kako vjeruju da je Cezar upravljao iz zatvora, USKOK prvooptuženog  tereti da je ostatku prenosio informacije i davao upute o konkretnim zadaćama i djelovanju zločinačkog udruženja koje mu je javljao Muzaferović. Osim toga, tereti ga se da je financirao obranu već uhićenih članova zločinačkog udruženja, nabavljao, kupovao i prodavao drogu i prikupljao novac od prodaje. Uz to, navodno je prevozio drogu, oružje, novac i članove zločinačkog udruženja, pronalazio i unajmljivao stanove i garaže, nabavljao automobile, dogovarao izradu skrivenih prostora u automobilima te vodio brigu o vatrenom oružju, streljivu i eksplozivnim tvarima.

Nakon njega, u priču ulaze tri žene. Kako navodi USKOK, jedna je bila zadužena za najam stanova i garaža u kojima se droga sakrivala i pripremala za prodaju, za prijevoz droge, novca i članova zločinačkog udruženja te za osiguranje sredstva prijevoza za krijumčarenje droge. Također je vodila brigu o vatrenom oružju, streljivu i eksplozivnim tvarima. Druga je bila zadužena za prodaju droge, pomaganje u prijevozu i skladištenju droge i za prevođenje na strane jezike prilikom dogovora, treća je prevozila novce za buduću kupovinu droge i za osiguranje sredstva prijevoza za krijumčarenje droge.

Uz nju, postojao je još jedan prevoditelj, koji je također optužen i za prijevoz članova zločinačkog udruženja i za daljnju preprodaju droge. Optužen je i jedan poduzetnik iz Zagreba koji je imao obrt za autoprijevoz. On je navodno osiguravao prijevoz droge kamionima u vlasništvu njegovog obrta i pronalazio način da se droga preveze među drugom legalnom robom standardnim turama autoprijevoznika. Uz njega, optužen je i njegov zaposlenik koji je prevozio drogu kamionom i prikolicom, nakon čega bi ju preuzeo treći muškarac i nastavio dalje kombijem. Droga bi potom došla do četvorice optuženih koje se tereti za prodaju manjim dilerima i krajnjim kupcima te za skrivanje droge. Jedan od njih je nabavljao i prosljeđivao oružje. Posljednji optuženi se tereti da je prenosio drogu članovima zločinačkog udruženja. 

- Zaradu od prodaje droge i oružja okrivljenici su podijelili sukladno svojim ulogama i aktivnostima u zločinačkom udruženju - tvrdi USKOK koji je predložio produljenje istražnog zatvora protiv troje okrivljenika te određivanje istražnog zatvora protiv jednog okrivljenika. 

U odnosu na preostalih devet okrivljenika, protiv kojih je istraga pokrenuta 25. svibnja 2023., postupak je razdvojen te se istraga protiv njih nastavlja. Neki su još uvijek nedostupni hrvatskom pravosuđu, a neki su već u zatvorima u hrvatskoj, Italiji, Njemačkoj, Belgiji, Nizozemskoj, Srbiji i BiH.

Vlasti zaplijenile dosad najveću količinu droge u Rotterdamu: Bila je u kontejnerima banana
Vlasti zaplijenile dosad najveću količinu droge u Rotterdamu: Bila je u kontejnerima banana

Koordinirana akcija više zemalja

Istraga je krenula kad je zagrebačka policija ustanovila da neki članovi kriminalne skupine posjeduju nekoliko stanova za preprodaju droge. 

- Na području Zagreba zaplijenili smo gotovo 4 kilograma kokaina i 8000 eura. Slovenski kolege su presreli vozilo u Sloveniji te je pronađeno više od 300.000 eura namijenjenih za kupnju droge. Kod dvije osobe u Sloveniji zaplijenjeno je 5,9 kilograma marihuane. Kod državljana BiH pronađen je kokain. Kod zapljena u RH u 12. mjesecu zaplijenjeno je 2,7 kilograma droge kokaina te je uhićen državljanin BiH. Dva kilograma heroina pronađeno je kod bosanskog državljanina u travnju - rekao je na konferenciji za medije prošle godine Goran Lauš, voditelj Službe kriminaliteta droga. 

- U Zagrebu je izvršeno 11 pretraga, uhićeno je devet osoba, osam državljana Hrvatske, jedan državljanin BiH", kazao je Lauš. Zaplijenili su tom prilikom drogu, vojno naoružanje, balističke prsluke. Četiri državljana privedeni su u BiH. Pronađeno je oružje i streljivo. Na području Belgije i Italije izvršene su pretrage zatvorskih ćelija - dodao je.

Većom istragom je obuhvaćeno 37 osoba koje se povezivalo s ovim udruženjem, od čega je 11 državljana Hrvatske. Policija je u svibnju 2023. podnijela kaznenu prijavu protiv 22 ljudi za zločinačko udruženje. Raspolagali su s najmanje 23 kilograma kokaina, 86 kilograma heroina, 120 kilograma konoplje i 100 kilograma smole konoplje u ukupnoj vrijednosti od najmanje 3,4 milijuna eura. 

Tada je u BiH izvršen pretres na 13 lokacija, uhićene su četiri osobe, a policija je pronašla više stotina komada municije. 

Krivo mjesto u krivo vrijeme

Realizacija ove akcije stajala je funkcije načelnika PU krapinsko-zagorske Zvonimira Petrovića. Iako ni na koji način nije obuhvaćen istragom niti povezan s narkoskupinom, jednostavno se našao na krivome mjestu u krivo vrijeme. Naime, kako smo neslužbeno doznali u svibnju 2023. godine, zatekao se u lokalu u istom društvu s jednim od osumnjičenika narkobande kojeg je policija uhitila. Razrješenje je sam zatražio.

- Uvažavajući razloge zbog kojih je zatražio razrješenje, Zvonimir Petrović s jučerašnjim je danom razriješen s radnog mjesta načelnika Policijske uprave krapinsko-zagorske. Također, glavni ravnatelj policije, Milina, nadležnom će disciplinskom sudu MUP-a protiv njega podnijeti zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka zbog sumnje da je kao policijski službenik počinio težu povredu službene dužnosti u vidu nedoličnog ponašanja izvan službe na štetu ugleda policije - priopćila je PU krapinsko-zagorska.

Inače, Zvonimir Petrović imenovan je za načelnika PU krapinsko-zagorske prije oko dva mjeseca. Većinu radnog vijeka proveo je u PU zagrebačkoj, bio je i voditelj Službe općeg kriminaliteta pri Sektoru kriminalističke policije. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 7

VIDEO

Potresne slike obišle svijet: Ovaj čovjek je u jednom danu ostao bez tri kćeri i supruge
STRAŠNA PRIČA IZ UKRAJINE

Potresne slike obišle svijet: Ovaj čovjek je u jednom danu ostao bez tri kćeri i supruge

Neopisiva tuga oca i supruga koji je ispratio cijelu svoju obitelj na posljednji počinak potresla je svijet

Preminuo napadač iz Tovarnika: Zapalio dvije obiteljske kuće pa napao policiju, oni ga upucali
IZVIJESTILA POLICIJA

Preminuo napadač iz Tovarnika: Zapalio dvije obiteljske kuće pa napao policiju, oni ga upucali

Jedan policajac bio je prisiljen uporabiti vatreno oružje prema napadaču. Napadač i jedan policijski službenik zbog ozljeda završili su u bolnici. Napadač je jutros preminuo
Evo zašto nikada više neću u Hrvatskoj kupiti nijedan Samsungov proizvod
PETAK ČETRNAESTI

Evo zašto nikada više neću u Hrvatskoj kupiti nijedan Samsungov proizvod

Samsungov proizvod kupit ću samo ukoliko se nastanim u nekoj sređenoj zemlji, u kojoj ima smisla tužiti servisere