Velika vremenska prognoza za lipanj: Evo kad se temperature penju iznad 30. Stižu vrućine... | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 5

Velika vremenska prognoza za lipanj: Evo kad se temperature penju iznad 30. Stižu vrućine...

Velika vremenska prognoza za lipanj: Evo kad se temperature penju iznad 30. Stižu vrućine...

U drugoj polovici lipnja Hrvatska može očekivati natprosječno toplo vrijeme, a ne bi trebalo biti ni previše oborina, stoji u velikoj prognozi SWE-a...

VIDEO

U prvom tjednu lipnja temperature će se penjati iznad 30 stupnjeva Celzijevih na jugoistoku Europe, kao i u Španjolskoj i Portugalu. Jug Europe može očekivati manje kiše ovog mjeseca, stoji u velikoj vremenskoj za lipanj koju je objavio portal severe-weather.eu.

POGLEDAJTE VIDEO: Njemačka na udaru jakih poplava

Pokretanje videa...

Poplava u Njemačkoj 02:13

Početak lipnja donosi nam dakle dosta topline...

U drugom tjednu lipnja temperature idu preko 30 stupnjeva na istoku i jugoistoku Europe, dok će sjever Francuske i Njemačka biti osjetno hladniji, čak desetak stupnjeva. Oni koji putuju na Europsko prvenstvo u Njemačku malo će dulje pričekati pravo ljeto... Ali oni su još i dobro prošli. Irska i Velika Britanija mogu očekivati jesenskih 12 stupnjeva u ovom periodu..

Prognoza za 2. tjedan lipnja
Prognoza vremena: Malo sunca, a onda opet pogoršanje i kiša!
Prognoza vremena: Malo sunca, a onda opet pogoršanje i kiša!

U drugoj polovici lipnja Hrvatska može očekivati natprosječno toplo vrijeme, a ne bi trebalo biti ni previše oborina, stoji u velikoj prognozi SWE-a. Natprosječno toplo vrijeme u našim krajevima očekuje se i u posljednjem tjednu lipnja. Isto vrijedi za većinu južne i istočne Europe.

Dosta toplo bi posljednjeg tjedna u lipnju trebalo biti i u dijelovima središnje Europe. Jače oluje moguće su krajem lipnja u srednjoj Europi, na sjeveru kontinenta očekuje se više oborina od prosjeka...

VIDEO Jako nevrijeme poharalo je središnju Hrvatsku: 'Auti voze kroz bujice vode, padao je i led'
VIDEO Jako nevrijeme poharalo je središnju Hrvatsku: 'Auti voze kroz bujice vode, padao je i led'

Veliku vremensku prognozu za ljeto ovih je dana objavio i DHMZ. Prema njihovim najavama. ovogodišnje ljeto trebalo bi biti dosta toplo... "Čeka nas iznadprosječno toplo ljeto", poručuju iz DHMZ-a...

Velika ljetnja prognoza DHMZ-a

U startu su odmah objasnili razliku ovakvih prognoza i onih kratkoročnih s kojima se svakodnevno susrećemo.

- Sezonska prognoza vremena drugačija je vrsta prognoze od prognoza s kojima se susrećemo svakodnevno; prognoze koje se odnose na kraće vremensko razdoblje, obično jedan, dva ili najviše nekoliko dana unaprijed. Umjesto da se prognozira egzaktna vrijednost ili očekivani interval nekog meteorološkog parametra (npr. temperature ili količine oborina), u sezonskoj prognozi se prognozira vjerojatnost odstupanja meteorološkog parametra od referentnog (najčešće klimatološkog) razdoblja tijekom sezone - stoji u priopćenju DHMZ-a.

Ispred nas je vrelo ljeto! Stigla je velika vremenska prognoza: 'Vrlo je velika vjerojatnost da...'
Ispred nas je vrelo ljeto! Stigla je velika vremenska prognoza: 'Vrlo je velika vjerojatnost da...'

Dalje navode:

- Prema dostupnom prognostičkom materijalu, ponajprije ECMWF-a (Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena) klimatološko ljeto 2024. (lipanj, srpanj i kolovoz) u Hrvatskoj će biti toplije od prosjeka (1991.-2020.), uz vrlo veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze. Prognoza po mjesecima, u sva tri mjeseca, daje signal za pozitivno odstupanje srednje mjesečne temperature od prosjeka, moguće i jače izraženo, gotovo u cijeloj zemlji. Kod takvog signala može se zaključiti da se očekuje pozitivno odstupanje i minimalne i maksimalne temperature od prosjeka - pišu iz DHMZ-a.

Dvije djevojke uživale na plaži u Makarskoj

Ovo ljeto moglo bi biti i manje oborina u odnosu na prosjek..

Hrvatsku bi mogao pogoditi lipanjski monsun. Evo što je to
Hrvatsku bi mogao pogoditi lipanjski monsun. Evo što je to

- Prognoza količine oborine mnogo je složenija od prognoze temperature, osobito na sezonskoj skali, pa je i njezina pouzdanost manja. Prema dostupnom prognostičkom materijalu, ukupna sezonska količina oborine predviđa se uglavnom oko klimatološkog srednjaka ili manja od njega, uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze - pišu iz DHMZ-a i nastavljaju:

U Splitu je temperatura idealna za picigin

- Manja količina oborine od prosjeka moguća je ponajprije na jugu Hrvatske. Signal za mjestimice više kiše od mjesečnog srednjaka postoji u lipnju, a s obzirom na pljuskoviti karakter oborine uobičajen u toplom dijelu godine te lokalne faktore (orografija, blizina mora) velika je vjerojatnost za nejednoliko raspoređenu oborinu. Ponegdje s pljuskom može pasti veća količina oborine – usporediva s tjednim, moguće i mjesečnim srednjakom, koji je u ljetnim mjesecima mjestimice u Dalmaciji relativno malen (npr. 20 do 30 mm), dok ponegdje oborine mogu i izostati u duljem vremenskom razdoblju (npr. nekoliko tjedana) - stoji u prognozi DHMZ-a za ljeto 2024. godine.

Ovdje svakodnevno pratite vremensku prognozu 24sata

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5

VIDEO