Velika izlaznost u Francuskoj za trijumf ekstremne desnice: Marine Le Pen zasad ima 34% | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 60

Velika izlaznost u Francuskoj za trijumf ekstremne desnice: Marine Le Pen zasad ima 34%

Velika izlaznost u Francuskoj za trijumf ekstremne desnice: Marine Le Pen zasad ima 34%
1

Na izvanredne parlamentarne izbore u Francuskoj izašlo je gotovo 60 posto birača. Koalicija predsjednika Macrona osvojila je prema izlaznim anketama manje od 23% u prvom krugu

VIDEO

Ekstremno desna stranka Marine Le Pen, prema prvim izlaznim anketama, vodi u prvom krugu izvanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj. Uz ogromnu izlaznost od gotovo 60 posto, Nacionalno okupljanje (RN) osvojilo je oko 34% glasova. Poseban gubitnik ispao je Emmanuel Macron, čiji je blok Zajedno, prema izlaznim anketama Ipsosa, Ifopa, OpinionWaya i Elabea, osvojio 20,5-23 posto.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Marine Le Pen 02:11

'Francuzi su rekli svoje'

Le Pen se odmah po objavi rezultata obratila oduševljenim simpatizerima u izbornom stožeru RN-a.- Demokracija je rekla svoje i Francuzi su RN i naše saveznike stavili na vrh, praktički izbacivši Makronov kamp. Ljudi očito žele okrenuti stranicu nakon sedam godina prezirne i nagrizajuće vladavine. Glasajte za RN i idući tjedan, treba nam apsolutna većina kako bi Jordan Bardella (čelnik RN-a) mogao biti imenovan za ministra - prenosi BBC njezine riječi.

France votes in the first round of the 2024 snap legislative elections

Izborni savezi

Macron je s druge strane pozvao birače da se okupe oko "demokratskih" kandidata. U izjavi za AFP pozdravio je veliku izlaznost.

Nova narodna fronta, lijeva koalicija okupljena nakon što je Macron raspustio francuski parlament poslije izbora za Europski parlament, također nije dosegnula RN. Osvojili su 29 posto, kako se i predviđalo. 

No hoće li Marine Le Pen, čija je antimigrantska i euroskeptična politika napokon našla plodno tlo među biračima, uspjeti sastaviti vladu, bit će jasno idući tjedan. U nedjelju je drugi krug izbora, do kad će se sklapati izborni savezi u Francuskoj.

French President Macron votes in the first round of the 2024 snap legislative elections

Ovo su prvi izvanredni parlamentarni izbori u Francuskoj od 1997. godine. Macron je raspustio parlament iznenada, nakon što se pokazalo da Francuzi u Europarlament šalju desnicu, poglavito RN. Izbori se održavaju tri godine prije redovnog roka.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Izbori u Francuskoj 02:40
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 60

VIDEO

'Ovo su naša četiri asa. Rekli su mi da nosim još jednu bebu više na svakom novom pregledu...'
SREĆA JE U CELJU

'Ovo su naša četiri asa. Rekli su mi da nosim još jednu bebu više na svakom novom pregledu...'

Plus+ Mogućnost dobivanja četvorki prirodnim putem je jedan na 500.000 rođenih. Tu sreću imali su Milana i Nemanja Petrović, Banjalučani iz Celja. Par ima i sina Konstantina (5). Atrakcija su gdje god se pojave...
Drama u Zagrebu: Auto izgorio na Slavonskoj kod City Centra!
VIDEO

Drama u Zagrebu: Auto izgorio na Slavonskoj kod City Centra!

Zagrebački vatrogasci dobili su u 13:29 dojavu da na Slavonskoj aveniji gori auto. Na intervenciju su izašli iz postaje Žitnjak te su zatekli požar u razbuktaloj fazi. Kako doznajemo, vozilo je bilo desno u traci te u tom trenutku nitko nije bio ugrožen. Pozvana je i policija