Uznemirujuće! Objavili su fotke Ukrajinca koji je dvije godine proveo u ruskom zatočeništvu | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 14

Uznemirujuće! Objavili su fotke Ukrajinca koji je dvije godine proveo u ruskom zatočeništvu

Uznemirujuće! Objavili su fotke Ukrajinca koji je dvije godine proveo u ruskom zatočeništvu
3

Roman Goriljk, ukrajinski zarobljenik, proveo je dvije godine u ruskom zarobljeništvu. U petak su ga oslobodili...

VIDEO

Ukrajinski zarobljenik Roman Goriljk (40) izgleda poput kostura. Rebra i ključne kosti strše, trbuh mu je udubljen, ispod blijede kože jasno mu se vide zglobovi ramena i kuka, piše CNN.

Goriljkova ekstremna mršavost rezultat je dvije godine koje je proveo u ruskom zarobljeništvu. Bivšeg čuvara kontrolne točke u nuklearnoj elektrani Černobil u sjevernoj Ukrajini uhitile su ruske trupe u ožujku 2022., nedugo nakon što je Moskva pokrenula rat.

Vladimir Putin: 'Rusija bi u slučaju prijetnje mogla upotrijebiti nuklearno oružje'
Vladimir Putin: 'Rusija bi u slučaju prijetnje mogla upotrijebiti nuklearno oružje'

U petak je oslobođen, zajedno s još 74 Ukrajinca razmijenjena za 75 ruskih ratnih zarobljenika. Ukrajinske vlasti objavile su nekoliko fotografija Goriljka.

- Stanje ukrajinskih ratnih zarobljenika izaziva užas i asocira na najmračnije stranice ljudske povijesti - nacističke koncentracijske logore smrti - objavio je Koordinacijski stožer za postupanje s ratnim zarobljenicima, tijelo ukrajinske vlade, na Telegramu uz fotografije.

Nacionalna garda Ukrajine rekla je da su gotovo svi oslobođeni zatvorenici pretrpjeli gubitak težine, rane i lezije te kronična stanja koja proizlaze iz neliječenih ozljeda, prenosi CNN. 

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak rekao je da su se zatvorenici vratili u Ukrajinu u užasnom stanju.

- Mučenje izgladnjivanjem je monstruozno, premlaćivanje i nasilje su sofisticirani - rekao je, optužujući Rusiju da ignorira međunarodne sporazume o ljudskim pravima. 

Tražili komentar Rusije

CNN je tražio komentar ruskog ministarstva obrane.

Prema Ženevskim konvencijama, prema ratnim zarobljenicima mora se postupati čovječno i dostojanstveno te im se moraju osigurati osnovni dnevni obroci hrane koji su 'dovoljni u količini, kvaliteti i raznolikosti da zadrže ratne zarobljenike u dobrom zdravlju i spriječe gubitak težine'.

Koordinacijski stožer za postupanje s ratnim zarobljenicima rekao je da je Goriljk bio među 169 čuvara koje su okupacijske ruske snage odvele i preko Bjelorusije prevezle u Rusiju. Rečeno je da je 89 od tih ljudi još uvijek u zatočeništvu te da ih Moskva koristi u zamjenu za ruske vojnike.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 14

VIDEO