Obavijesti

News

Komentari 29

Tomašević o rezultatima prve tri godine: Jedan mandat nije dovoljan, treba završiti projekte

Tomašević o rezultatima prve tri godine: Jedan mandat nije dovoljan, treba završiti projekte

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević nedavno je u povodu tri godine mandata rekao kako je ponosan na to da su stabilizirali financije

VIDEO

Tri godine su prošle od kada je Tomislav Tomašević iz Možemo! preuzeo vlast u Gradu Zagrebu. Danas će zajedno sa zamjenicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom predstavit rezultate rada .

POGLEDAJTE VIDEO

- Zagrebački holding drugu godinu zaredom pozitivno posluje, a uz to se i razdužuje, prvo su javno poduzeće u Hrvatskoj koje je izdalo obveznicu povezanu s ekološkom održivošću. Od 1. lipnja uvodimo besplatan javni prijevoz za sve starije od 65 godina, te će se 160.000 sugrađana besplatno voziti ZET-om, a to je kao cijeli Split. Svim građanima Zagreba je od početka svibnja omogućena besplatna vožnja žičarom - kaže Tomašević.

Planira izgraditi još pet škola do kraja mandata, što čini ukupno 21 školu za ovaj mandat. Lani je izgradila četiri vrtića, u rujnu će ih izgraditi pet, a do kraja ove godine još pet, pohvalio se.

Nigel Farage kandidirat će se na izborima u Britaniji, žestoko se zalagao za izlazak zemlje iz EU
Nigel Farage kandidirat će se na izborima u Britaniji, žestoko se zalagao za izlazak zemlje iz EU

Govorio je i o novom načinu skupljanja otpada. Potvrdio je da je Zagreb jedini grad s modelom plavih vrećica, a očekuje se da će ga i drugi gradovi slijediti.

- Naš model sakupljanja otpada putem plavih ZG vrećica temelji se na europskom načelu ‘onečišćivač plaća’ i drago nam je da je to prepoznao i Visoki upravni sud. Taj model je brzo ispunio ciljeve gospodarenja otpadom te je u prvoj godini njegove primjene znatno povećano odvajanje otpada, a količina miješanog komunalnog otpada koja se odlaže na odlagalište smanjena je čak za četvrtinu - istaknuo je Tomašević.

Andrej Plenković: 'Izbori za Europski parlament važni za EU integracije BiH i Hrvate'
Andrej Plenković: 'Izbori za Europski parlament važni za EU integracije BiH i Hrvate'

- Povećali smo solarne kapacitete. Na krovove javnih gradskih zgrada postavljeno 0,7 megavata sunčanih elektrana, a mi smo u tri godine to učetverostručili, dok ćemo u sljedećih godinu i pol tu brojku povećati 20 puta - rekao je.

Tomašević je rekao da je puno vremena otišlo na rasprave o lokaciji Centra za gospodarenje otpadom. Kazao je kako mu je cilj osigurati da građanima ne poskupljuju na kraju godine.

Rekao je da je na toj dužnosti tri godine i da je o gospodarenju otpadom razgovarao s četiri različita ministra. 

- Jedan mandat nikome nije dovoljan. Kandidirat ću se za još jedan, želim završiti sve započete projekte  - kaže.

Najavio i kako se u rebalans proračuna, teškog 2,5 milijardi eura, ide primarno zbog povećanih izdataka za plaće zaposlenika od 10 do 12 posto te povećanog ulaganja u sport, nabavu niskopodnih tramvaja, ali i kako do kraja godine ne bi došlo do poskupljenja usluga.

- Prihodi rastu nešto manje od rashoda. Imali smo povećane izdatke za plaće, a da bismo i dalje mogli osigurati da do kraja godine ne rastu cijene usluga, ići ćemo u rebalans proračuna - kazao je Tomašević.

Govoreći o tri godine svog mandata, kazao je da je Zagreb jedini grad i županija u Hrvatskoj bez podizanja ijedne cijene usluge, od vrtića i domova za umirovljenike do komunalija, te da je javni prijevoz postao besplatan za sve umirovljenike starije od 65 godina. Također je spomenuo da je sljemenska žičara besplatna za sve.

- Što se tiče prometa, kupujemo 60 novih tramvaja, 65 autobusa je došlo, a idemo u nabavku 100 novih i 30 rabljenih - dodao je gradonačelnik te istaknuo da radovi u Sarajevskoj kreću u srpnju, odnosno u rujnu na dijelu za tramvaj, te da će Zagreb kad to bude gotovo dobiti novi ulaz u grad.

Istaknuo je da će 120 raskrižja do kraja godine biti automatizirano, što će značajno doprinijeti protočnosti, ali i kažnjavanju nesavjesnih vozača, prvenstveno onih koji se voze žutim trakama i usporavaju javni prijevoz.

Najavio je da do kraja mandata planira izgraditi još pet škola, što je ukupno čak 21 škola u njegovu mandatu. Istaknuo je da su izgradili četiri vrtića te da će pet izgraditi do rujna, a još pet do kraja ove godine, pohvalio se.

Naveo je da ne odustaju od obnove zagrebačke vodovodne mreže i da će projekt težak 300 milijuna eura biti proveden do 2029. godine. Pohvalio se da su iz fondova EU-a lani povukli 150 milijuna eura, što je pet puta više od rekordne 2019., kada je povučeno 30 milijuna. Govoreći o sportskoj infrastrukturi, rekao je da su u tijeku tri kapitalna ulaganja.

- Skupa obnova Doma sportova kreće idući mjesec, bazen Špansko kreće u srpnju, a krajem godine ili početkom iduće stadion u Kranjčevićevoj - naveo je Tomašević.

Na kraju pregleda spomenuo je kapitalnu investiciju u Paromlin te da su krenuli radovi i na kinu Europa te očekuje da njegova obnova počne krajem godine.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 29

VIDEO

UŽIVO Borba s poplavama nastavlja se u Češkoj, dok se u Mađarskoj pripremaju brane
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Borba s poplavama nastavlja se u Češkoj, dok se u Mađarskoj pripremaju brane

Jedna osoba se utopila na jugozapadu Poljske, a tisuće su evakuirane preko granice u Češkoj dok obilne kiše u nedjelju nastavljaju padati diljem srednje Europe te izazivati poplave. U Austriji je poginuo vatrogasac...