Obavijesti

News

Komentari 42

Plenković: Kršitelj Ustava je stvorio sveopću histeriju, a kažu da je DP zbog nas sada na vlasti

Plenković: Kršitelj Ustava je stvorio sveopću histeriju, a kažu da je DP zbog nas sada na vlasti

Pred nama su neposredni izbori za najviše vodstvo stranke, šest najviših dužnosti. Ovaj vikend koji je pred nama koincidira s vikendom prije osam godina kad sam prvi put izabran za predsjednika HDZ-a, rekao je Plenković

VIDEO

Premijer Andrej Plenković u Zagrebu je predstavio program za unutarstranačke izbore, zajedno s kandidatima za najuže stranačko vodstvo. Program je nazvao 'Zajedno za sve izazove'.

POGLEDAJTE VIDEO

Na početku je Plenković otkrio svoj tim.

- Tomo Medved za zamjenika predsjednika, Zdravka Bušić, Branko Bačić, Ivan Anušić i Oleg Butković bit će kandidati za potpredsjednike, a ja za predsjednika. Predstavili smo i program Zajedno za sve izazove, što je logično jer se nastavlja na kampanju za Sabor - kazao je Plenković. 

Očekuje li protukandidate?

- Svi to mogu, prikupljali su se potpisi. Oni su pokazali podršku vodstvu stranke i ako vratimo film unazad, pobijedili smo u manje od dva mjeseca na dvama izborima pa nema smisla kandidirati se protiv tima koji pobjeđuje - rekao je Plenković.

- Pred nama su neposredni izbori za najviše vodstvo stranke, šest najviših dužnosti. Ovaj vikend koji je pred nama koincidira s vikendom prije osam godina kad sam prvi put izabran za predsjednika HDZ-a. Nakon ovoliko izazova koje smo imali, odlučili smo ovaj tim koji zajedno i skladno djeluje u vođenju HDZ-a nastaviti s timom koji pobjeđuje. Tim se 2020. zvao 'Odvažno za Hrvatsku',tad smo procijenili da je to prava poruka. Pogodila nas je pandemija i posljedice, dogodio se potres u Zagrebu i Petrinji, nakon toga energetska kriza, inflacija, ruska agresija... što je izazvalo nas da primjenimo politike raznih potpora kako bismo sačuvali socijalnu koheziju - istaknuo je premijer.

Andrej Plenković: 'Sredinom rujna dovršava se autocesta do Siska i otvara tunel Učka'
Andrej Plenković: 'Sredinom rujna dovršava se autocesta do Siska i otvara tunel Učka'

Osvrnuo se i na Milanovića.

- Sve smo ostvarili u ovoj atmosferi u režiji predsjednika, to je bilo ozračje kojim se željelo kreirati lažno fabriciranje krize. Bilo je to nevjerojatno kršenje Ustava - nastavio je i dodao:

- Hrvatska je ovog proljeća vidjela dvije Hrvatske - agresivnu i rušilačku koja je razbijala saborski inventar dok sam ja držao izvještaj o radu Vlade. Kreirali su atmosferu lončarenja, ista agresivna i rušilačka metodologija radila je protiv naše Vlade, ali nisu uspjeli.

Osvrnuo se i na optužbe.

- HDZ je pobijedio i u postizbornom prepitavanjima, sjećate se te patetične epizode... A sad nas optužuju da je zbog nas DP na vlasti. Od sveopće histerije koju je kreirao kršitelj Ustava, nacija izađe na izbore sa 62 posto. I ponovno za pet tjedana ide na izbore, a u medijskom prostoru je tema bila 'tko će biti predsjednik Odbora za ljudska prava'. Nitko me nije pitao ništa o politikama za EU - istaknuo je.

- Nakon ovih izbora ćemo pristupiti temi predsjedničkim izbora i odlučiti se za kandidata ili kandidatkinju. Znamo da dvije trećine Hrvata žele promjenu u instituciji predsjednika RH jer je ovaj aktualni pokazao da krši Ustav i pokazao da nije predsjednik svih građana nego samo jednog dijela. Vodit ćemo konzultacije i s partnerskim strankama - dodao je Plenković.

ANKETA Što mislite o odgodi početka škole? Ravnatelji kažu: 'Za sve smo doznali iz medija!'
ANKETA Što mislite o odgodi početka škole? Ravnatelji kažu: 'Za sve smo doznali iz medija!'

Ne bi li vam bilo slađe da imate nekog protukandidata?

- Da ste vi članica HDZ-a, biste li se vi kandidirali protiv tima koji je pobijedio na zadnja dva izbora? Tko će se kandidirati, pa nije nitko glup. Omogućili smo svakome da se kandidira. Promovirali smo demokratske procese. Tko god je htio, mogao je.

'Ne podcjenjujte HDZ'

Bojite li se male izlaznosti? Nema protukandidata?

- Nemojte podcjenjivat HDZ. On je najveća hrvatska stranka, koji ima organizacije u svim županijama i općinama. Ljudi koji su u toj stranci znaju zašto su se identificirali s našim vrijednostima i Statutom. Postignuća koja imamo zadnjih osam godina su bila tolika da smo se mi trebali prošetat kroz ove godine.

- Prije toga napravljen je kaos koji je počeo s razbijanjem saborskog inventara. Mi smo tu da rješavamo stvarne probleme hrvatskih građana. To je divljaštvo, protiv tih fenomena se moramo boriti - rekao je premijer i dodao:

- Mi se ne borimo s njima oko stvarnih tema hrvatske scene i ekonomije. Koji su oni to inicijativu imali? Vidio sam samo agresiju i etiketiranje, dijaboliziranje. Mi ne kreiramo taj političkih prostor nego oni koji nas mrze. Mi ćemo se protiv toga boriti našim rješenjima u gospodarstvu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 42

VIDEO

FOTO Peteročlana obitelj u Srbiji poginula u sudaru auta i vojnog vozila, među njima troje djece...
STRAVA U SUSJEDSTVU

FOTO Peteročlana obitelj u Srbiji poginula u sudaru auta i vojnog vozila, među njima troje djece...

U nesreći je sudjelovao automobil i borbeno vozilo Vojske Srbije PASARS
Tko je novi šef partije? Bio je u HDZ-u, ima bujnu imovinu, a na svadbi je obukao i vjenčanicu...
SINIŠA HAJDAŠ DONČIĆ

Tko je novi šef partije? Bio je u HDZ-u, ima bujnu imovinu, a na svadbi je obukao i vjenčanicu...

Novi predsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić koji je u subotu na izborima pobijedio gradonačelnika Makarske Zorana Paunovića s oko 1000 glasova prednosti: 'Ponosno nosim ženino prezime'