Obavijesti

News

Komentari 36

Uzinić: Za zlostavljače nema mjesta u Crkvi, a ovo planiram objaviti već duže vrijeme

Uzinić: Za zlostavljače nema mjesta u Crkvi, a ovo planiram objaviti već duže vrijeme

Biskup Uzinić priznao je da problem postoji, ali je priznao i da su razmjeri zlostavljanja "često i veći od onoga što se uspije istražiti", priznao je vlastitu nemoć da se s tim problemom nosi

VIDEO

Teško ja mogu procijeniti koliko je iskreno, to drugi trebaju procijeniti. Nisam imao namjeru tako se slomiti pred medijima. Nažalost, to mi se dogodilo i ja se ne osjećam ugodno zbog toga. Ja već duže vrijeme planiram objaviti ove podatke. Neki procesi su tek nedavno završeni, neki su još u tijeku, barem kod Županijskog državnog odvjetništva, još su pred istražne radnje, rekao je riječki nadbiskup Mate Uzinić, na pitanje zašto je baš sada odlučio progovoriti o zlostavljanju i pedofiliji u Crkvi.

-  Radio sam na rješavanju samih slučajeva, prijavljivanju kako Dikasteriju za nauk vjere nakon što se završe, tako i Županijskom državnom odvjetništvu. Nije bilo sve već do sad još dovršeno, da kako da je ovo što se počelo događati imalo utjecaj na to da sam odlučio krenuti u ovom trenutku. Međutim, kao što sam rekao, nekoliko sam navrata ponovio, jedan od njih je u travnju ove godine, o tome sam govorio u Novom listu, govorio sam o tome i na zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije, govorio sam o tome i na konferenciji za novinare koja se održala nakon te biskupske konferencije, tako da je to nešto što sam mislio napraviti, ali to nije lako napraviti - rekao je Uzinić za HRT.

Mate Uzinić povukao potez bez presedana u ovom dijelu svijeta
Mate Uzinić povukao potez bez presedana u ovom dijelu svijeta

Koje su reakcije?

- Mislim da u Crkvi svi koji se žele razračunati s ovom pojavom to podržavaju i hvale, pohvaljuju. Mislim da je bilo vrijeme da se na ovaj način počnemo također suočavati s ovom pojavom, jer bez toga teško možemo transparentno i do kraja promijeniti i tu situaciju u Katoličkoj crkvi. Dosad smo to rješavali, trudili se rješavati na kanonskim razinama i prijavljujući Državnom odvjetništvu i policiji. Međutim, potrebno je da se i javnost tu pozna kako bi same žrtve vidjele da su one u središtu naše pažnje, kako bi one zbog ovoga također dobile priliku da se aktivnije uključe u ove procese jer žrtve nam trebaju biti na prvom mjestu - poručio je riječki nadbiskup.  

Plakao Uzinić radi žrtve ili radi sebe, njegov istup ipak je važan u borbi protiv pedofilije u Crkvi
Plakao Uzinić radi žrtve ili radi sebe, njegov istup ipak je važan u borbi protiv pedofilije u Crkvi

Kako spriječiti zlostavljanje?

- Ja sam predsjednik Povjerenstva HBK kojemu je zadaća raditi na ovom planu i već sam u nekoliko navrata govorio o tome da je potrebno prikupiti sve podatke, a onda je bila namjera i da se s tim podacima obavijesti javnost. Mi ne znamo prave razmjere ovoga. Tako da je naša namjera da se polako ide u tom smjeru, no svaka istraga i sve ovo što se događa nije u ovlasti HBK nego pojedinih biskupa. Što se čini da se ovo ne bi događalo? Evo sama činjenica da se radi na kažnjavanju zlostavljača, da ih se udaljuje iz situacije da mogu biti zlostavljači, da se šalje poruka da za zlostavljače nema mjesta u Crkvi, da Crkva ne smije i ne može biti sigurno mjesto za zlostavljača, ali da treba biti sigurno mjesto za žrtve, i je posebno jaka poruka koja zasigurno pomaže u suočavanju. Radimo dosta na edukaciji i na drugim stvarima, izdali smo i neke priručnike, dakle radi se ono što može - kaže Uzinić.

VIDEO Pogledajte kako se nadbiskup Uzinić slomio dok je govorio o zlostavljanju u Crkvi
VIDEO Pogledajte kako se nadbiskup Uzinić slomio dok je govorio o zlostavljanju u Crkvi

Koliko toga Crkva pokuša zataškati? 

- Ja mislim da vi niste ozbiljno pristupili čitanju ili slušanju onog što sam ja rekao. Vidjeli ste da sam u svim slučajevima prijavio državnom odvjetništvu, svaki od tih slučajeva. Vidjeli ste također da ni jedan taj slučaj nije premješten negdje drugdje - kaže.

Na izjavu kako je bilo zataškavanja u Crkvi nastavlja:

- Bilo je, katolička crkva je poboljšala u posljednjih godina svoje procese pokušavajući upravo doskočiti takvoj problematici. Sada više nije samo onaj kojemu prijete sankcije zlostavljač, nego je onaj koji bi eventualno na kriv način osobito zataškavajući sprječavao da se provedu one mjere koje se trebaju provesti. Dakle, mi radimo iskorake na tom planu i trudimo se da se ne može više dogoditi to o čemu vi govorite - poručio je riječki nadbiskup Mate Uzinić.

Podsjetimo, nadbiskup Mate Uzinić izvijestio je u ponedjeljak o prijavama i istragama koje je proveo tijekom dvije i pol godine, a vezane su uz optužbe za zlostavljanje maloljetnika i odraslih osoba, financije i priležništvo te je, naglasivši duboku tugu i sram, žrtve zamolio za oprost.

Zašto isto što i Uzinić ne učine i ostali domaći (nad)biskupi?
Zašto isto što i Uzinić ne učine i ostali domaći (nad)biskupi?

Biskup Uzinić priznao je da problem postoji, ali je priznao i da su razmjeri zlostavljanja "često i veći od onoga što se uspije istražiti", priznao je vlastitu nemoć da se s tim problemom nosi, kao što je priznao da postoje prepreke u rješavanju tog problema.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 36

VIDEO

UŽIVO 24sata u Srbiji: Majka ubijenog pitala 'zašto si mi ubio sina'. Svi u sudnici su zaplakali
NOVO ROČIŠTE

UŽIVO 24sata u Srbiji: Majka ubijenog pitala 'zašto si mi ubio sina'. Svi u sudnici su zaplakali

Kako 24sata doznaju od dobro upućenih izvora maloljetni ubojica lišen je ikakvih osjećaja i ništa ga ne pogađa, a obitelji ubijene djece i zaštitara prošli su ga tjedan prvi put mogli vidjeti kroz staklo u sudnici.
VIDEO Horor kod Osijeka! Zabio se u kombajn. Policija objavila detalje stravične nesreće...
STRAŠNO

VIDEO Horor kod Osijeka! Zabio se u kombajn. Policija objavila detalje stravične nesreće...

Cesta je u srijedu navečer bila zatvorena te je policija vraćala sve iz smjera Osijeka natrag prema Vukovaru. Scene s mjesta sudara su strašne. Uništeni automobil i kombajn u koji se auto zabio