Obavijesti

News

Komentari 65

Uzbuna u Varaždinu: Čak 28 učenika završilo u bolnici zbog trovanja hranom na izletu?!

Uzbuna u Varaždinu: Čak 28 učenika završilo u bolnici zbog trovanja hranom na izletu?!

Kako doznajemo, radi se o učenicima jedne škole iz Dalmacije koji su bili na višednevnom izletu na sjeveru Hrvatske. Gotovo cijelom razredu je pozlilo, povraćali su te su završili na infuziji. Svi imaju norovirus

VIDEO

Krenuli su u ponedjeljak na izlet, a jučer su završili u bolnici na infuziji jer svi povraćaju. Zvali smo i agenciju, ali samo nas psuju, javila je jedna zabrinuta majka o učenicima koji završili na izletu iz noćne more.

Još jedna majka iz Vodica nam se javila i rekla kako su djeca osmog razreda iz OŠ Vodice u utorak roditeljima javljala da nisu dobro.

- Moje kći nije dobro, a nitko nam ne javlja što se dogodilo točno s učenicima - rekla je majka iz Vodica.

Da su djeca masovno završila u bolnici, potvrdili su iz 24sata iz varaždinske policije.

- Možemo potvrditi da imamo informaciju da je noćas nekoliko desetaka djece završilo u OB Varaždin. Istragu je preuzeo Zavod za javno zdravstvo koji će utvrditi radi li se o trovanju, virozi ili sličnom. Ako bude potrebe, policija će se uključiti u istragu - rekli su iz PU varaždinske za 24sata.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije odgovorili su kako se radi o norovirusu.

- Na pedijatrijskom odjelu OB Varaždin noćas su zaprimljena i obrađena djeca zbog probavnih smetnji. Odmah nakon zaprimanja prijave o događaju na lokaciju je upućen epidemiološki tim Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije sa sanitarnom inspekcijom. U tijeku je epidemiološki izvid i obrada oboljelih, zaposlenika  i samog objekta. Prema kliničkoj slici i prvom mikrobiološkom  nalazu dobivenom   molekularnom metodom  dokazan je Norovirus  tako da se radi o Norovirusnoj infekciji u djece. Daljnje postupanje i obrada   usmjerava  se  prema ovoj etiologiji - piše u odgovoru kojeg je potpisala voditeljica epidemiologije tog zavoda dr. Katica Čusek Adamić.

Prema informacijama iz varaždinske bolnice, svih 28 učenika otpušteno je iz te ustanove. Na putu su kući u Dalmaciju.

Zaraza najčešća preko hrane

Prema pisanju portala Plivazdravlje, zaraza tim virusom najčešće ide preko hrane.

- Norovirus je veoma zarazan virus koji se širi tako što osobe jedu hranu ili piju vodu koja je zagađena uzročnikom. Ovo se dogodi ako se hrana ili voda obrađuju vodom zagađenom norovirusom (na polju, kod kuće, u restoranu itd.) ili ako hrana i voda stupaju u kontakt s tragovima izlučevina na rukama zaraženih ili nezaraženih osoba koje bi mogle sadržavati virus. Kao i kod svih trovanja hranom, znakovi/simptomi uključuju mučninu, povraćanje, grčeve u želucu i proljev. U pravilu je oporavak brz (1-2 dana) te su glavni problemi moguća dehidracija - pogotovo u veoma male djece, starijih i imunokompromitiranih pacijenata - te moguće asimptomatsko širenje virusa nakon oporavka - pišu na tom portalu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 65

VIDEO

Oglasio se iranski vrhovni vođa. Izrael potvrdio prvu smrt u Libanonu: Ubijen je zapovjednik
RAT NA BLISKOM ISTOKU

Oglasio se iranski vrhovni vođa. Izrael potvrdio prvu smrt u Libanonu: Ubijen je zapovjednik

Iran je u utorak u ranim večernjim satima na Izrael ispalio oko 200 raketa u osvetničkom napadu. Zasuli su ih raketama. Izraelom su odjekivale sirene, a ljudi su bježali u panici
Hrvatski nogometaš iz Izraela za 24sata: Iranske rakete su za šou. Evo me igram se u parku
'NAVIKLI SMO NA TO'

Hrvatski nogometaš iz Izraela za 24sata: Iranske rakete su za šou. Evo me igram se u parku

Tvrtko Kale i Giovanni Rosso ostali su nakon karijere živjeti u Izraelu. Navikli su na život u ratnom okruženju i poručuju da je sve u redu...