Obavijesti

News

Komentari 5

Utrkom u japankama protiv japanki na Biokovu: 'Surova je ovo planina, budite oprezni'

Utrkom u japankama protiv japanki na Biokovu: 'Surova je ovo planina, budite oprezni'
13

U organizaciji Turističke zajednice općine Podgora drugu godinu zaredom na Biokovu je jedinstvena utrka kojom se turiste želi educirati da se u vrleti ove mitske planine nikada ne kreće bez dobre pripreme i opreme

VIDEO

Trčite na vlastitu odgovornost, bila je rečenica koja se najčešće ponavljala u subotu ujutro, u Parku prirode Biokovo, a povod svemu je bila utrka u japankama. U organizaciji Turističke zajednice općine Podgora drugu godinu zaredom upravo na Biokovu organizirana je zanimljiva i jedinstvena utrka. Njome su željeli educirati mnogobrojne turiste da se u vrleti ove mitske planine nikada ne kreće ako nisi dobro pripremljen.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Utrka Japanka Biokovo Challenge na obroncima Biokova 03:26

Na tisuću metara nadmorske visine na predjelu zvanom Staza uz organizatore su bili i makarski Crveni križ, HGSS Makarska te vatrogasci iz Podgore želeći odaslati poruku kako su oni uvijek spremni za razliku od mnogih koji nespremni kreću istraživati Biokovo. Na stazi dugoj dvjestotinjak metara, dvadeset natjecatelja u japankama trčalo je želeći poručiti svima koji se na neodgovoran način upute stazama Biokova da ova planina nažalost, ne oprašta.

Utrka Japanka Biokovo Challenge na obroncima Biokova, najmlađa natjecateljica

Među natjecateljima bio je i petomjesečni Lovre Ujdur iz Podgore. On doduše nije znao što se oko njega točno događa, ali je na svojim nogicama ponosno pokazivao japanke bez broja.

- Za njegovu malenu nogicu nema kupiti japanki, ali smo se potrudili ručno ih izraditi. Od ležaljke, smo izrezali japanke, nacrtali obrise prstića, a za dvije trakice dobro je poslužio tanki konop i Lovre je spreman - s osmjehom je izjavila mama Katarina. Cijeli šušur koji se događao oko njega nije ga smetao. Lovre je prije utrke mirno ležao u svojim kolicima, u rijetkoj hladovini na Biokovu gdje je kako su se sati bližili podnevu temperatura rasla, dok se Lovre zabavljao umjesto dude, svojim japankama. Ove će Lovrine japanke zasigurno negdje na posebnom mjestu stajati u kući obitelji Ujdur kao podsjetnik na prvi njegov maraton.

Utrka Japanka Biokovo Challenge na obroncima Biokova Utrka Japanka Biokovo Challenge na obroncima Biokova

Na samoj stazi bilo je posrtanja, puknutih japanki, a najviše smijeha i dobre zabave. Kako to uvijek biva netko je morao biti zadnji, a netko i prvi. Dvojica članova veslačkog kluba Biokovo iz Makarske podijelili su prvo i drugo mjesto. Petnaestogodišnji Antonio Siciliani iz Promajne prvi je utrčao u cilj dok je njegov prijatelj Teo Bajić Vrsaljko koji inače trči maratone "za dlaku" bio sporiji te ga je čekalo drugo mjesto, a Sinišu Velu iz Podgore treća pozicija.

Utrka Japanka Biokovo Challenge na obroncima Biokova

- Trener nas je uputio. Čuli smo za ovu zanimljivu utrku i došao sam i evo, pobijedio. Važno je bilo sudjelovati i poslati poruku svima kako se sa Biokovom nije zezati. Nije im pametno planinariti u japankama i šlapama. Rizik je za neiskusne i sve koji je ne poznaju i pod punom opremom, a kamo li u šlapama. Mi smo danas ovdje kako bismo poručili svima da je Biokovo lijepa planina, ali i surova. Ovo drugo neka im uvijek bude na prvom mjestu - rekao nam je Antonio.

I dok su se jedni uz porciju gulaša dobro zabavljali članovi CK Makarska su educirali kako pomoći unesrećenom.

- Poruka svim posjetiteljima Parka prirode Biokovo je da se u prirodi treba ponašati u skladu sa prirodom da je planina opasna. Ono što je najbitnije je da se treba kretati samo unutar označenih staza kako bi naši prijatelji iz HGSS imali što manje posla - rekao nam je Slavo Jakša ravnatelj PP Biokovo.

Utrka Japanka Biokovo Challenge na obroncima Biokova

- Cilj nam je kroz zabavno rekreativni događaj pokazati turistima da se na Biokovo treba uputiti dobro opremljen, da ovom obrnutom psihologijom utrke u japankama po vrletima Biokova vijest dopre do turista i da već sutra imamo što manje intervencija na samoj planini. Mnogi se pitaju zašto utrka na planini u japankama, a mi se pitamo, zašto turisti idu u japankama na Biokovo. Naša je poruka kako nije jednostavno hodati u japankama po vrletima, a kamo li trčati jer Biokovo nije mjesto za šlape i japanke - rekla nam je Tea Vela u ime organizatora. Unatoč tome što je ova utrka u japankama u konačnici bila tek dobra zabava poruka je bila jasna, jer kako su poručili organizatori Biokovo je iznimno zahtjevna planina i za iskusne planinare. Za turiste je možda tek izletnički izazov koji je mnoge, kako statistika kaže proteklih godina, stajao života.

Utrka Japanka Biokovo Challenge na obroncima Biokova
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5

VIDEO

Potresne slike obišle svijet: Ovaj čovjek je u jednom danu ostao bez tri kćeri i supruge
STRAŠNA PRIČA IZ UKRAJINE

Potresne slike obišle svijet: Ovaj čovjek je u jednom danu ostao bez tri kćeri i supruge

Neopisiva tuga oca i supruga koji je ispratio cijelu svoju obitelj na posljednji počinak potresla je svijet

Preminuo napadač iz Tovarnika: Zapalio dvije obiteljske kuće pa napao policiju, oni ga upucali
IZVIJESTILA POLICIJA

Preminuo napadač iz Tovarnika: Zapalio dvije obiteljske kuće pa napao policiju, oni ga upucali

Jedan policajac bio je prisiljen uporabiti vatreno oružje prema napadaču. Napadač i jedan policijski službenik zbog ozljeda završili su u bolnici. Napadač je jutros preminuo
Evo zašto nikada više neću u Hrvatskoj kupiti nijedan Samsungov proizvod
PETAK ČETRNAESTI

Evo zašto nikada više neću u Hrvatskoj kupiti nijedan Samsungov proizvod

Samsungov proizvod kupit ću samo ukoliko se nastanim u nekoj sređenoj zemlji, u kojoj ima smisla tužiti servisere