Hamo Mohadžić (62) iz Banja Luke i zasad je, prema njegovim riječima, jedini ugostitelj ne samo u Dublinu nego u cijeloj Irskoj koji na jednom mjestu nudi balkanske specijalitete
Utočište za sve više Balkanaca: Ćevapi i burek u centru Dublina
Omiljeno odredište sve većeg broja Hrvata koji dolaze u Irsku u potrazi za poslom nalazi se u centru Dublina, točnije u Moore Streetu gdje se u podrumu šoping centra smjestila ćevabdžinica Balkan. Restoran koji gostima nudi specijalitete iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Rumunjske prije sedam godina otvorio je Hamo Mohadžić (62) iz Banja Luke i zasad je, prema njegovim riječima, jedini ugostitelj ne samo u Dublinu nego u cijeloj Irskoj koji na jednom mjestu nudi sve ove specijalitete. Kako nam Hamo kaže, u Irsku se doselio još 1997. u programu UNHCR-a, a prvi restoran otvorio je 2001. dok je 2009. dobio dozvolu za otvaranje Balkana na današnjoj lokaciji u iznajmljenom prostoru.
- Imam sedam zaposlenika. Po dvoje je iz BiH i Rumunjske dok ih je troje iz Hrvatske. Naši ljudi ovdje dolaze jer se osjećaju kao kod kuće, a hrana se sprema po tradicionalnoj recepturi od domaćih sastojaka. Nudimo kajmake, sireve, umake i bureke. Sve mi u Dublin stiže zakonskim putem preko Njemačke – opisuje nam ugostitelj. Iako već 19 godina živi u Irskoj redovito posjećuje rodnu zemlju pa svaka tri mjeseca odlazi u BiH.
Ondje uvijek posjeti rodnu Banja Luku i Sarajevo gdje mu živi brat. Što se tiče cijene jela one za irske prilike nisu preskupe. To su nam potvrdili i Hrvati koji žive i rade u glavnom gradu.
- S obzirom na ovdašnje plaće ne možemo reći da je skupo. U svakom slučaju je bolje pojesti domaće ćevape ili burek nego za iste ili još veće novca jesti u restoranima brze hrane - rekao nam je Tihomir Mrazek (32) koji i sam redovito dolazi jesti kod Hame. U Balkanu nam je pažnju privukao i šal Hajduka koji mu je, otkrio nam je vlasnik restorana, darovao jedan od redovitih gostiju i inače vatreni navijač splitske momčadi.
- Svi ljudi s prostora Balkana ovdje dobivaju informacije iz prve ruke. Vole dolaziti k meni jer se osjećaju kao kod kuće. Ja sam ovdje gotovo 24 sata dnevno i osobno svakog dana spremam ćevape za sve goste. U posljednje vrijeme sve više navraćaju i domaćini Irci, ali i Japanci – dodaje Hamo koji je okružen restoranima azijske i afričke kuhinje. Cijene u Haminu restoranu kreću se od 4,90 do 5,50 eura za burek dok su ćevapi 7,50, a šiš ćevapi 7,90 eura.
- Kuhana jela su isto 7,90 eura, janjetina je 15, juhe 4,50, a kajmak pet eura – objasnio nam je ugostitelj. Iako mu se bliži mirovina Hamo o njoj zasad ne razmišlja. Kaže da voli svoj posao te da mu je užitak svakog dana razgovarati s našim ljudima. Uz Hamu u Dublinu žive njegova majka, supruga i dvoje djece.
- Nakon što jednog dana ipak odem u mirovinu planiram živjeti pola godine u Irskoj, a pola u Bosni – povjerio nam je za kraj te nas počastio ćevapima.