Obavijesti

News

Komentari 34

'Ulovio sam barakudu, ali kad sam joj vidio zube oštre poput igle, nije mi baš bilo svejedno'

'Ulovio sam barakudu, ali kad sam joj vidio zube oštre poput igle, nije mi baš bilo svejedno'

Iskusni ribar iz Pule Sergio Frančula osjetio je snažan trzaj i na površinu izvukao ribu koja se kod nas ne viđa često 'Još mi stoji u zamrzivaču, ali ću je pojesti pa makar i sam'

VIDEO

Puljanin Sergio Frančula (67), umirovljeni časnik HV-a, ni u snu se nije nadao da će toga jutra, pecajući panulom strijelke, skuše i šarune, uloviti ni manje ni više nego - barakudu. Išao je u ribolov na šarune i skuše, a kad je izvukao ribu izrazito oštrih zubi, ostao je šokiran.

'Opirala se jako'

- Ribolovom kao hobijem bavim se cijeli život. Ali kad sam izvukao, shvatio sam da mi je vrsta nepoznata. Tek kasnije, kad sam išao gledati o kojoj je vrsti riječ, vidio sam da je riječ o jadranskoj barakudi. Pecao sam u uvali Kalavojna i osjetio snažan trzaj. Izvukao sam ribu na barku i odmah uočio da ne poznajem tu vrstu. A bila je dosta snažna i jako se opirala. Čekao sam sa strane da se smiri. Čim sam joj vidio zube, pomislio sam kako je bolje da se malo odmaknem. Izmjerio sam dužinu od 52 centimetra, a kao što vidite, zubi su joj oštri poput igle, veličine od 4 do 5 milimetara. Još mi stoji u zamrzivaču, ali ću je pojesti pa makar i sam jer nije teška - kroz smijeh je rekao Frančula.

U ribolov ide svaki tjedan, a još kao dijete ribario je s ocem, koji mu je i usadio tu ljubav prema moru, ribi i ribolovu.

Vrhunska je delicija

Inače, jadranska barakuda brza je i grabežljiva riba, ali i vrhunska delicija. Iznimno je snažna, a srodna vrsta joj je škaram, koji živi u Jadranu. Jako je izdužena, uključujući i glavu, pa podsjeća na štap. Može narasti gotovo dva metra.

- Mislim da zbog grijanja mora sve više ima ovakvih vrsta. Znam da veće barakude na Karibima znaju napasti čovjeka, a za ovu ne znam. Dosta je rijetka u našim krajevima. Kako ću je pripremiti za jelo, još ne znam. Mislim da ću za to morati nabaviti neki dobar, posebni recept. I kad sam pitao prijatelje starije od sebe jesu li oni ikad nešto lično upecali, odgovorili su da nisu - rekao je umirovljenik koji voli ići na pecanje s unukom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 34

VIDEO

'Hrvatska flota ne bi izdržala ni 5 minuta u Crnom moru, a naše Rafale mogu gađati i praćkom'
PAVLE KALINIĆ ZA N1

'Hrvatska flota ne bi izdržala ni 5 minuta u Crnom moru, a naše Rafale mogu gađati i praćkom'

Mi smo zemlja na moru, a nemamo nijednu podmornicu. Odgovorno tvrdim da bi ta naša ratna flota, da uđe u Crno more kao neprijateljska snaga izdržala ravno pet minuta, kaže Pavle Kalinić.

Drama u šibenskom akvatoriju: 'Napala ga je barakuda, liječnici se bore da Slovencu spase vid...'
DETALJI STRAŠNOG NAPADA

Drama u šibenskom akvatoriju: 'Napala ga je barakuda, liječnici se bore da Slovencu spase vid...'

Kod otočića Blitvenice slovenski ronioc lovio je ribu podvodnom puškom kad mu se barakuda zabila u masku, koja je prsnula i teško ga ozlijedila