Obavijesti

News

Komentari 78

Ukrajinci objavili tajne snimke: 'Rusi, mogu vam srediti dijelove jurišnih helića preko Hrvatske'

Ukrajinci objavili tajne snimke: 'Rusi, mogu vam srediti dijelove jurišnih helića preko Hrvatske'
2

Ukrajinske vlasti uhitile su Vjačeslava Boguslajeva, čelnika korporacije Motor Sich, jednog od vodećih svjetskih proizvođača zrakoplovnih motora sa sjedištem u Zaporožju. Boguslajeva sumnjiče za suradnju s Rusijom

VIDEO

Ukrajinska sigurnosna služba (SBU) objavila je telefonske razgovore Vjačeslava Bohuslajeva, Ukrajinca i čelnika tvrtke Motor Sich, jednog od vodećih svjetskih proizvođača zrakoplovnih motora sa sjedištem u Zaporožju, koji navodno potvrđuju njegovu suradnju s Rusijom, piše Kyiv Independent. U transkriptima koje su Ukrajinci objavili Bohuslajev priča s Anatolijem Sitnovim, ruskim generalom, kojem nudi dijelove za jurišne helikoptere, a spominje i Hrvatsku.

POGLEDAJTE VIDEO: Pad ruskog aviona

Pokretanje videa...

pad ruskog aviona 00:59

U tim razgovorima Bohuslaiev je najvišem rukovodstvu ruskih kompanija za proizvodnju i popravak helikoptera ponudio ukrajinske motore za jurišne helikoptere i predložio da se oni isporuče u Rusiju preko Hrvatske, Kazahstana ili Kirgistana.

Ovo je dio transkripta koji je objavila ukrajinska sigurnosna služba:

  • Bohuslaev: Spremni smo vam poslati rezervne dijelove. Razmislite, hoćete li kroz Hrvatsku ili gdje ste ono bili, u Crnoj Gori? Imali ste tamo nekog svog.
  • Sitnov: Imamo Hrvatsku, Kazahstan ili Kirgistan. 
  • Bohuslaev: Izračunat ćemo koliko možemo, a vi odlučite kako i preko koga

'Zelenski će biti izbačen i oni će otići'

Bohuslaiev je također opravdao napad Rusije na njegovo postrojenje i rekao kako se nada da Vladimir Putin neće zaustaviti napredovanje svojih trupa.

- Mi u Zaporiškoj oblasti imamo nuklearnu elektranu i hidroelektranu; (ukrajinske vlasti) su uplašene... Oni će otići.  Zelenski će biti izbačen, i oni će otići, nema problema - navodno je rekao Bohuslajev.

Bohuslaiev je, navodi SBU, davno počeo surađivati ​​s ruskim vojnim tvrtkama. Neki telefonski razgovori obavljeni su 2021.

Kijev u mraku! Zelenski: Struju treba trošiti svjesno, pripazite!
Kijev u mraku! Zelenski: Struju treba trošiti svjesno, pripazite!

Ukrajinske su vlasti jučer uhitile Bohuslaieva i šefa odjela za vanjske ekonomske aktivnosti Motor Sicha. Optuženi su za uspostavu "transnacionalnih kanala za ilegalnu opskrbu ukrajinskih zrakoplovnih motora Rusiji, navodi SBU dodajući da je Rusija koristila dobivenu opremu za "proizvodnju i popravak" svojih jurišnih helikoptera Mi-8, Ka-52 i Mi-28.

Prema SBU, Rusija je masovno koristila takve helikoptere protiv Ukrajine. 

Podsjetimo, prije mjesec dana u Zrakoplovno tehnički zavod, tvrtku u državnom vlasništvu, na razgovore o prodaji rezervnih dijelova za vojne helikoptere stigla su dva predstavnika ruske kompanije Aero Technik Service (ATS) iz Moskve. Direktor ZTC-a Zdravko Klanac je s dvojicom svojih suradnika primio delegaciju iz Rusije.

Sastanak Rusa s predstavnicima ZTC-a trajao je više od sat vremena te je dogovoreno da ruska kompanija u Veliku Goricu pošalje ponudu za prodaju dijelova koji su potrebni ZTC-u. Sve je doznala SOA, a zatim i VOA, pa su daljnji razgovori prekinuti.

Ruska kompanija ATS je poznata tvrtka koja proizvodi dijelove za helikoptere MI-8 koje koristi Hrvatska vojska i u prošlosti je ova kompanija u nekoliko navrata poslovala sa ZTC-om. 

Kineski izvoz u Rusiju snažno porastao i u rujnu: Izvozili su bagere, kontejnere i generatore
Kineski izvoz u Rusiju snažno porastao i u rujnu: Izvozili su bagere, kontejnere i generatore

Premijer Andrej Plenković najavio je da će direktor Zdravko Klanac biti smijenjen zbog sastanka s predstavnicima ruske tvrtke. Rekao je da je ministrima Banožiću i Paladini naložio smjenu Klanca zbog "nesuvisle procjene" da u sadašnjim okolnostima prima na sastanak predstavnike ATS-a. Ustvrdio je da Vlada nije imala nikakvu informaciju o posjetu Rusa ZTC-u, poručivši da Hrvatska "nije Big Brother" pa da SOA nadzire sve ljude i telefone u državi.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 78

VIDEO

Otac i sin iz Hrvatske poginuli u stravičnoj nesreći kod Venecije
VIDEO: ZABILI SE U KAMION

Otac i sin iz Hrvatske poginuli u stravičnoj nesreći kod Venecije

Oba vozila kretala su se u istom smjeru. U trenutku nesreće promet je tekao normalno. Auto se zabio u teretno vozilo koje se kretalo ispred njega iz zasad neutvrđenih razloga, objavili su Talijani