Obavijesti

News

Komentari 4

Ukrajina poručila: 'Naš upad u Rusiju posljedica je agresije'

Ukrajina poručila: 'Naš upad u Rusiju posljedica je agresije'

Ukrajinske vlasti od utorka gotovo u potpunosti šute o situaciji i ništa nisu izravno komentirale. Podoljak također nije jasno rekao da je za taj napad odgovorna ukrajinska vojska

VIDEO

Ukrajinski upad u rusku regiju Kursk posljedica je ruske agresije na Ukrajinu, rekao je u četvrtak savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak.

Ukrajinske vlasti od utorka gotovo u potpunosti šute o situaciji i ništa nisu izravno komentirale. Podoljak također nije jasno rekao da je za taj napad odgovorna ukrajinska vojska.

Pokretanje videa...

Ukrajinska vojska objavila je video koji navodno prikazuje predaju ruskih trupa u Kursku 00:59

No na platformi X ocijenio je da je "primarni razlog bilo kakve eskalacije, bombardiranja, vojne akcije (...) uključujući u ruskim regijama Kursku i Belgorodu jedino nedvosmislena agresija Rusije" i njezina invazija na Ukrajinu koja je počela prije više od dvije godine.

"Rusija je uvijek vjerovala da se restriktivne pravne norme na nju ne odnose i da može posve nekažnjeno napadati teritorije susjednih zemalja i licemjerno zahtijevati... nepovredivost svojeg vlastitog teritorija", rekao je.

"No rat je rat, sa svojim vlastitim pravilima, agresor neizbježno plaća s odgovarajućim posljedicama", zaključio je.

Ukrajinska vojska pokrenula je u utorak napad na rusku pograničnu regiju Kursk s više od 1000 vojnika i oklopnih vozila, objavio je ruski glavni stožer, uvjeravajući da čini sve kako bi odbio napad.

Ruski špijuni otkrili svoje prave identitete djeci: Predstavljali se kao argentinski par u Sloveniji
Ruski špijuni otkrili svoje prave identitete djeci: Predstavljali se kao argentinski par u Sloveniji

Borbe se u četvrtak i dalje vode, po ruskom ministarstvu obrane. 

"Operacija uništavanja formacija ukrajinske vojske se nastavlja", priopćilo je rusko ministarstvo obrane, uvjeravajući da ukrajinski pokušaji "duboke penetracije" u regiju Kurska "neće uspjeti".

Po nekoliko analitičara, napredovanje ukrajinskih snaga fokusirano je oko Sudže, ruskog grada s oko 5500 stanovnika koji se nalazi desetak kilometara od granice i u kojem se nalazi plinska stanica koja još uvijek šalje plin u Europu preko Ukrajine.

Institut za proučavanje rata, sa sjedištem u SAD-u, u svojem je zadnjem izvješću objavio da su se ukrajinske snage u Kursku probile do 10 kilometara u dubinu i da su probile "najmanje dvije ruske obrambene linije".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4

VIDEO