Obavijesti

News

Komentari 203

Ukrajina drži pozicije, a Rusi u Donbasu napreduju: Za obje strane je Kursk 'sve ili ništa'...

Ukrajina drži pozicije, a Rusi u Donbasu napreduju: Za obje strane je Kursk 'sve ili ništa'...
1

Iako se smatralo da će ukrajinski upad u Rusiju biti kratkog vijeka, on traje već dva tjedna. Udarac je to za Putina, ali i kocka Zelenskog jer Rusi ne povlače snage iz okupiranih područja. Prijelomne točke rata su stigle

VIDEO

Trupe ofenzivne skupine nastavljaju se boriti. Napredovale su u nekim područjima od jednog do tri kilometra prema neprijatelju - rekao je Oleksandr Sirski, vrhovni zapovjednik ukrajinske vojske, izvještavajući predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog o vojnom prodoru Ukrajine u rusku regiju Kursk.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Rusija je rasporedila tenkove u graničnom području Kursk s Ukrajinom 00:52

Sirski je dodao da su se borbe nastavile duž cijele bojišnice i da se nada da će uzeti "mnogo zarobljenika" iz bitke koja je u tijeku u selu Mala Loknija, oko 13 kilometara od granice. Ukrajinci su već zarobili nekoliko stotina ročnika, ali i dosta Čečena, Putinovih Gurka.

Ukrajina je pokrenula iznenadnu ofenzivu na regiju Kursk u ranim satima 6. kolovoza. Kijev tvrdi da je preuzeo kontrolu nad više od 80 naselja. Sirski je u utorak kazao da je Kijev zauzeo 1000 četvornih kilometara ruskog teritorija. Do petka se površina povećala na 1250 četvornih kilometara.

Sve o bitki za Kursk: Tko je bio kreator munjevitog upada i kakvu odmazdu priprema Putin
Sve o bitki za Kursk: Tko je bio kreator munjevitog upada i kakvu odmazdu priprema Putin

Koji je bio krajnji cilj ove nevjerojatne akcije koja je šokirala svijet još nije u potpunosti jasno. Ukrajinski dužnosnici tvrde da je cilj operacije bilo stvaranje "tampon zone" kako bi se spriječilo rusko granatiranje Ukrajine.

Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika, rekao je da je operacija Kursk dio napora Ukrajine da natjera Rusiju na pregovore. Neki analitičari misle da je cilj bilo osvajanje nuklearne elektrane kod Kurska i rasterećenje donbaskog fronta. Ruska strana tvrdi da je cilj operacije bio pokazati Zapadu da se isplati investirati u naoružavanje Ukrajine kako bi rat što dulje trajao. Kremlj vjeruje da je NATO, kojega vide kao organizatora i planera akcije, ispitivao mogućnosti ruske obrane ali i stabilnost režima.

Jedan ukrajinski cilj, prenošenje rata u Rusiju i zaplašivanje tamošnjeg stanovništva, postignut je. Iz Kurska je već evakuirano oko 150.000 civila.

Ukrainian servicemen ride military vehicles from a crossing point at the border with Russia in Sumy region

Nejasno je kako Rusi nisu uočili gomilanje velikih snaga na granici. U kursku regiju prodrlo je desetak ukrajinskih brigada, elitnih sastava. Od Kurska do Moskve je, inače, samo 527 kilometara – malo manje nego od Zagreba do Dubrovnika. Lani se nadomak Moskve primakao i Jevgenij Prigožin. Te će činjenice dramatično utjecati na rusku strategiju, u kojoj očito ima puno rupa. Ukrajinci zasad drže mjesto Sudži, u kojemu se nalazi glavno plinsko čvorište ruskog plina namijenjenog Europi.

Sjedinjene Države i Britanija tvrde da nemaju ništa s ovom akcijom, i da ih je ona iznenadila. Uspije li Ukrajina održati zauzete teritorije, bit će to strašan udarac za Putina, koji je nakon ove akcije - što mu inače nije običaj, jer vješto krije emocije – kiptio od bijesa.

Kursk je tempirana bomba: 'Ako dođe do havarije, nastala bi katastrofa svjetskih razmjera'
Kursk je tempirana bomba: 'Ako dođe do havarije, nastala bi katastrofa svjetskih razmjera'

Zadnji put Rusi su se branili kod Kurska baš u ovo vrijeme (7. srpnja – 23. kolovoza) kada su u najvećoj tenkovskoj bitci u povijesti savladali Nijemce.

Ukrajinski potez je, međutim, visokorizičan. Rusi nisu povukli osjetnije snage iz Donbasa. Naprotiv, napreduju u pravcu Pokrovska, ključnog prometnog i logističkog čvorišta cijele regije, čiji bi pad Rusima otvorio prostor prema Druškovki, Konstantinovki, Slavjansku i Kramatorsku (u kojem je zapovjedništvo ukrajinske vojske za Donbas).

Zelenski: Jačamo pozicije u ruskoj regiji Kursk! Naša vojska zarobila je još ruskih vojnika...
Zelenski: Jačamo pozicije u ruskoj regiji Kursk! Naša vojska zarobila je još ruskih vojnika...

Rusi su ušli i u važan Časov Jar, gdje se vode ulične borbe. Zauzmu li taj gradić na visoravni, na dometu topništva imat će veliki prostor kojega je teško braniti. Budu li Ukrajinci potisnuti iz Kurska, naći će se u velikoj nevolji.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 203

VIDEO

VIDEO Snimke užasa kod Nove Gradiške: Jedan mrtav na A3, potom izletio kombi pun ljudi
IZLETIO I KOMBI PUN LJUDI

VIDEO Snimke užasa kod Nove Gradiške: Jedan mrtav na A3, potom izletio kombi pun ljudi

NOVA GRADIŠKA Policija je u 2.20 sati dobila dojavu da je na autocesti A3, između čvora N. Gradiška i Okučani, došlo do nesreće u kojoj je poginuo jedan čovjek. Na teren su izašli policija, Hitna i druge žurne službe. Utvrđeno je da su u toj nesreći sudjelovala tri vozila kojima su upravljali strani državljani. Jedan je čovjek poginuo. Na izlazu s autoceste došlo je do još jedne nesreće u kojoj je izletio kombi. - 13 ljudi je pregledano od toga je 9 migranata, dvoje imaju teške ozljede, dvoje je i hospitalizirano , nitko nije životno ugrožen - rekli su nam iz bolnice.