Obavijesti

News

Komentari 8

Uhitili opasnog kriminalca u BiH Armina Ćuluma. Njegov brat je već pao na granici s Hrvatskom

Uhitili opasnog kriminalca u BiH Armina Ćuluma. Njegov brat je već pao na granici s Hrvatskom

Armin Ćulum i njegov brat Nermin sumnjiče se za više kaznenih djela povezanih s drogom i organiziranim kriminalom. Nermin Ćulum nije u BiH i on je uhićen još krajem 2022. u Hrvatskoj po Interpolovoj potjernici

VIDEO

U dvodnevnoj akciji policije u BiH uhićen je poznati kriminalac Armin Ćulum s još petero drugih ljudi. Prema pisanju medija, Ćulum uhićen je na području Ljubuškog, dok se akcija nastavlja i u Sanskom Mostu, piše Klix. Inače, Ćulum, koji dolazi iz Sanskog mosta, proglašen je nacionalnom prijetnjom u BiH. Poznat je i kao bivši boksač zvani Boki, a s bratom Nerminom su članovi su motorističke organizacije United Tribuns koja je proglašena nacionalnom prijetnjom u BiH. Njemačka tu organizaciju smatra mafijaškom i trećom po opasnosti u Europi.

U tijeku su. navodi Klix.ba, pretresi osoba, mjesta i druge radnje koje provode službenici FUP-a, uz asistenciju Obavještajno-sigurnosne agencije te kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova Unsko-sanskog, Zapadnohercegovačkog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

- Federalna uprava policije od sinoć provodi operativnu akciju Geko pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, s ciljem dokumentiranja kaznenog djela organiziranog kriminala. U okviru ove akcije lišeno je slobode više osoba, članova međunarodne kriminalne grupe - priopćila je policija. 

Priveli zloglasnu braću Ćulum: U jurilicama ih doveli u postaju
Priveli zloglasnu braću Ćulum: U jurilicama ih doveli u postaju

Armin Ćulum i njegov brat Nermin sumnjiče se za više kaznenih djela povezanih s drogom i organiziranim kriminalom. Nermin Ćulum nije u BiH i on je uhićen još krajem 2022. u Hrvatskoj po Interpolovoj potjernici na zahtjev Švicarske.

Policija je potvrdila da su, pod sumnjom da su sudjelovali u ubojstvu, na području Banje Luke uhićeni Goran Milanović i Emilio Baldo, dok je poslijepodne policija Federacije BiH u Sanskom Mostu uhitila braću Nermina i Armina Ćuluma, koji su potom predani policiji Republike Srpske, koja ih je pustila.

Napadač koji je i sam ubijen tijekom likvidacije Slaviše Krunića bio je Željko Kovačević, bio je i na hrvatskoj tjeralici zbog razbojništva i pokušaja ubojstva počinjenog 2009. U BiH je uhićivan zbog reketarenja i krađe, za što je bio osuđen na pet godina zatvora.

Ministarstvo sigurnosti BiH dostavilo Zajedničkoj komisiji Parlamenta BiH za obranu i sigurnost informaciju s popisom na kojem je bilo još organizacija, ali javnost nikad nije upoznata s detaljima te informacije niti je li ona rezultirala javnosti poznatim nekim mjerama, jer je dokument nosio oznaku tajnosti.

Ćulumi su u Njemačkoj živjeli prije petnaestak godina pa su pobjegli jer je protiv njih otvorena istraga zbog prostitucije, utaje poreza i drugih kriminalnih djela. Za Arminom je Njemačka izdala i međunarodni nalog za uhićenje, ali on nikad nije realiziran.

Duge cijevi na ulicama Siska: Uhićen čovjek koji je proglašen nacionalnom prijetnjom u BiH
Duge cijevi na ulicama Siska: Uhićen čovjek koji je proglašen nacionalnom prijetnjom u BiH

Navodi se i da su braća Ćulum gospodari svih kriminalnih radnji na području Unsko-sanskog kantona u BiH i da upravo iz grada na Sani dirigiraju najopasnijim kriminalnim akcijama u Europi.

Navodno su članovi te kriminalne skupine, kojoj je Ćulum pripadao, zavodili djevojke obećavajući im brak, a zatim ih uvlačili u prostituciju, prijeteći im nasiljem. Skupina je djelovala i u Švicarskoj i Austriji, gdje se također bavila trgovinom oružjem, drogom i ljudima.

U BiH medijima je još prije nekoliko godina objavljena informacija da su braća Ćulum formalno promijenili imena i da imaju i dokumente s novim identitetom. Upravo zbog toga je navodno Nermin Ćulum, uzdajući se u novi identitet pokušao ući 2022. godine u Hrvatsku, no tada je uhićen po potjernici Interpola koja je izdana na zahtjev Švicarske. Javnosti nije poznato što se u međuvremenu dogodilo s Nerminom Ćulumom.

Kuća Armina Ćuluma u Sanskom Mostu pretresena je i u okviru međunarodne policijske akcije Ezel, provedene na području BiH, Austrije i Njemačke krajem 2014. Njemački Bild svojevremeno je objavio i fotografiju za koju je tvrdio da je nastala u jednom noćnom klubu u BiH. Na njoj su, osim braće Ćulum, bili i članovi bande Hells Angels, koja je do tada bila suprotstavljeni klan United Tribunsu, ali su odnose, navodno, izgladili upravo u gradu na Sani, piše Raport.ba.

Inače, braća Ćulum su se na društvenim mrežama redovno hvalili raskošnim životom, a bogatstvo navodno dolazi od lanca diskoteka i noćnih klubova u Njemačkoj.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 8

VIDEO