Obavijesti

News

Komentari 4

Uhitili mladića (23) iz Splita. Hakirao Agenciju za znanost, ukrao im čak 13 GB podataka

Uhitili mladića (23) iz Splita. Hakirao Agenciju za znanost, ukrao im čak 13 GB podataka

Napadač je imao neovlašteni pristup podacima, mogao je modificirati podatke i potpuno preuzimati podatke što je i učinio te neovlašteno preuzeo 13 GB „nejavnih podataka“, navode iz policije.

VIDEO

Krim policajci u suradnji s više odjela uhitili su mladića (23) zbog počinjenja kaznenog djela Neovlašteni pristup iz čl. 266. Kaznenog zakona. Naime, istragu su započeli nakon zaprimljene kaznene prijave Agencije za znanost i visoko obrazovanje da je nepoznati počinitelj „hakirao“ web stranicu odnosno ostvario neovlašteni pristup nejavnim bazama podataka u vremenskom razdoblju od 18. kolovoza prošle godine do početka srpnja, a koje se nalaze na web stranici Agencije te da je neovlašteni pristup izvršen SQLI metodom.
 
Inače, SQLI napad je vrsta kibernetičkog napada u kojem napadač ubacuje zlonamjerni SQL kod u web stranicu, a taj kod web stranica šalje bazi podataka, što je dovelo do toga da je napadač imao neovlašteni pristup podacima, mogao je modificirati podatke i potpuno preuzimati podatke što je i učinio te neovlašteno preuzeo 13 GB „nejavnih podataka“, navode iz policije.
 
Nakon zaprimanja kaznene prijave policijski službenici Sektora-kriminalističke policije, Kriminalističko-obavještajne službe, Odjela kibernetičke sigurnosti PU zagrebačke su detaljnom analizom svih prikupljenih podataka kao i video zapisa koje je nepoznati počinitelj putem društvene mreže poslao Agenciji za znanost i visoko obrazovanje utvrdili identitet osobe, prikupili digitalne dokaze te iste proslijedili policijskim službenicima za kibernetičku sigurnost Sektora kriminalističke policije, Kriminalističko obavještajne službe PU splitsko dalmatinske obzirom da 23-godišnjak imao prebivalište  na području Splita.
 
Uhitili su ga na području Policijske uprave brodsko-posavske i prepratili u službene prostorije gdje su proveli istragu. Utvrdili su postojanje osnovane sumnje da je 23-godišnjak u vremenskom razdoblju od 18. kolovoza 2023. godine do 1. srpnja 2024. godine spajajući se na Internet putem osobnog računala i preko mobilnog telefona uporabom naprijed opisanih računalnih programa neovlašteno pristupao računalnim sustavima i vršio preuzimanja nejavnih podataka, odnosno baza podataka oštećene Agencije, a koji podaci su bili pohranjeni na njihovim službenim web stranicama.

U sklopu ovog istraživanja koje su proveli policijski službenici Kriminalističko-obavještajne službe temeljem naloga Županijskog suda u Splitu obavljena je pretraga doma i drugih prostorija koje koristi u Splitu gdje su pronađeni i oduzeti elektronički uređaji uz pomoć kojih je osumnjičeni počinio kazneno djelo.
 
Po dovršetku kriminalističkog istraživanja policijski službenici za kibernetičku sigurnost Sektora-kriminalističke policije, Kriminalističko-obavještajne službe PU splitsko -dalmatinske predali su osumnjičenog pritvorskom nadzorniku uz kaznenu prijavu za kazneno djelo Neovlašteni pristup, nakon čega mu je određen istražni zatvor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4

VIDEO

Potresna ispovijest za 24sata: 'Moja kći ostala je bez mame u poplavi. Supruga je bila trudna'
EKSKLUZIVNO: DETALJI TRAGEDIJE U BiH

Potresna ispovijest za 24sata: 'Moja kći ostala je bez mame u poplavi. Supruga je bila trudna'

Ajla je bila u sedmom mjesecu trudnoće, a iza sebe je ostavila kćerku Dalalu (5): 'Mala se spasila, a kako, to samo dragi Bog zna. Bila je sva krvava i teško ozlijeđena', rekao je suprug Dino
Ulica koja je jučer potopljena u Podgori za vrijeme Austro-Ugarske bila je - bujični potok!
FOTO: STRAŠNA NEPOGODA

Ulica koja je jučer potopljena u Podgori za vrijeme Austro-Ugarske bila je - bujični potok!

Spoj prirodnih nepogoda i loših infrastrukturnih rješenja doveo je do ozbiljnih posljedica za stanovnike Podgore