Obavijesti

News

Komentari 45

Uhitili još jednog mladića (18) koji je planirao masakr na koncertu Taylor Swift u Beču

Uhitili još jednog mladića (18) koji je planirao masakr na koncertu Taylor Swift u Beču

Optužbe su sve samo ne bezazlene, a vlasti provode istragu protiv osumnjičenika zbog pokušaja masovnog ubojstva. Mladić je bio upoznat s planovima uhićenog 19-godišnjeg Berana A.

VIDEO

Još jedan mladić (18) uhićen je vezi s planiranim terorističkim napadom na jedan od koncerata Taylor Swift u Beču, doznaje Kronen Zeitung iz pravosudnih krugova. Optužbe su sve samo ne bezazlene, a vlasti provode istragu protiv osumnjičenika zbog pokušaja masovnog ubojstva. Mladić je bio upoznat s planovima uhićenog 19-godišnjeg Berana A. iz Ternitza u Donjoj Austriji.

Jezivo! Ovo je terorist iz Beča!
Jezivo! Ovo je terorist iz Beča!

Austrijska policija ranije je objavila identitet 19-godišnjaka koji je prvoosumnjičeni za planiranje napada na koncertu. Beranovi roditelji podrijetlom su iz Sjeverne Makedonije, a mladić je, kako pišu austrijski mediji, 25. srpnja dao otkaz na poslu uz riječi: 'Imam velike planove'. On je već bio radikaliziran, rekli su na presici u Beču. 

- Teroristi su trebali napasti večeras ili sutra, noževima, mačetama i automobilom. Na kraju su se planirali raznijeti. Bio je u kontaktu s dvojicom pomagača, od kojih je jedan radio na osiguranju koncerta - rekli su na presici u četvrtak.

U kući su mu našli mačete, noževe, detonatore, kabele za paljenje i 21 tisuću krivotvorenih eura. Pod policijskim nadzorom je i 17-godišnjak za kojeg je austrijski Krone Zeitung pisao da ima i hrvatske korijene i za kojeg sumnjaju da je jedan od pomagača.

AUSTRIA - TERNITZ - POLICE - TERROR - SWIFT AUSTRIA; TERNITZ; 20240807; Police officers and police vehicle on Forstnerwe

Kako doznajemo od članova bliskih obitelji, osumnjičeni Beran dolazi iz grada Gostivara na sjeverozapadu Sjeverne Makedonije. Podrijetlom je Albanac, ali je, kako doznajemo, u rodni kraj svojih predaka rijetko odlazio. Više je tamo bio kao dijete, a susjedi ga opisuju kao mirno i povučeno dijete koje nije radilo probleme.

REPORTER 24SATA U AUSTRIJI: U gradiću gdje je uhićen terorist vlada tišina: 'Mi smo sve čuli...'
REPORTER 24SATA U AUSTRIJI: U gradiću gdje je uhićen terorist vlada tišina: 'Mi smo sve čuli...'

- Poznajemo mu roditelji i obitelj, ali njega baš i ne. On se rodio u Beču, gdje je išao u školu i sve. Dolazio je ovamo prije, ali se ne sjećamo baš najbolje. Roditelji mu nisu nikakvi vjerski fanatici, zaista ne znamo što je ovdje bilo. Oni jesu religiozni, ali niti slučajno ovako radikalno. Baš nas je sve šokiralo. Riječ je o tradicionalnoj obitelji. Mislimo da nije niti živio s roditeljima. Hvala Bogu da nije uspio u svojem naumu, to bi bila katastrofa. Ne znam što je tom djetetu bilo u glavi da se odluči za takvo što - govore nam susjedi napadača iz Sjeverne Makedonije.

Austrija: Obožavatelji Taylor Swift okupljeni kod stadiona gdje je otkazan njen koncert

Austrijski generalni direktor javne sigurnosti, Franz Ruf, rekao je kako je glavni osumnjičenik sve priznao te je opsežno opisao planove za napad. Ruf je potvrdio i da su informaciju o napadima dobili od tajne službe.

Koncerti su već bili mete napada terorista: U Bataclanu ubili 90 ljudi, a 22 na nastupu Grande...
Koncerti su već bili mete napada terorista: U Bataclanu ubili 90 ljudi, a 22 na nastupu Grande...

Još jedan uhićeni je 17-godišnjak. On se nalazio na stadionu Ernst Happel, gdje su i trebali biti koncerti Taylor Swift. Oba mladića žive u Ternitzu, a 17-godišnjak je nedavno prekinuo s djevojkom. Prema pisanju Kronen Zeitunga, riječ je o mladiću s hrvatskim i turskim korijenima, koji je od prije poznat policiji. Njega je policija zatekla na stadionu. Osumnjičen je i petnaestogodišnji Austrijanac turskog podrijetla. Sada je uhićen i 18-godišnjak.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 45

VIDEO

VIDEO Ovo je autoput u Beču! Hrvatica snimila nevjerojatne scene. Zatvorili su 15 km ceste
STRAŠNO

VIDEO Ovo je autoput u Beču! Hrvatica snimila nevjerojatne scene. Zatvorili su 15 km ceste

BEČ Prošla sam tamo, autoput oko grada je zatvoren, to je nekih 15 kilometara. Baš strašno izgleda, ovdje u Donjoj Austriji je najgore, ispričala nam je čitateljica koja je snimila video