Medak tako navodi da su gosti sad izuzetno oprezni kod naručivanja pića i da izbjegavaju gazirana
Ugostitelj o trovanju: 'Ljudi sad traže samo vodu iz pipe, kavu i alkohol. Čudna je ovo situacija'
Poznati zagrebački ugostitelj Marin Medak, koji je više od 20 godina u ovoj branši, navodi da nakon slučaja trovanja gaziranim pićem, koje je ustanovljeno kod mladića u Rijeci i nakon čega je nastala opća panika, ipak nitko od ugostitelja s kojima je u komunikaciji nije primijetio pad posjećenosti u svojim ugostiteljskim objektima.
No iako se gosti nisu odrekli dolazaka u restorane i kafiće, kaže kako su im se u ovih nekoliko dana ipak promijenile narudžbe.
Oprezni gosti
Medak tako navodi da su gosti sad izuzetno oprezni kod naručivanja pića i da izbjegavaju gazirana.
- Reakcija svih gostiju je da sad više ne naručuju gazirane sokove i mineralnu, nego piju običnu vodu iz slavine, kavu i alkohol. Ljudi se boje - rekao je za 24sata Marin Medak.
Objašnjava kako nitko u restoranima nije micao određene proizvode, kao što su to učinili neki trgovci sa svojih polica, međutim - isto tako dodaje da ih konobari u restoranima i kafićima baš ni ne nude.
- Ljudi sad ne znaju ni sami što je sporno. Čudna je situacija, ljudi su zbunjeni, a tko god je ikad radio u ugostiteljstvu, dogodio mu se barem jedan slučaj trovanja i to je užasna stvar - rekao je za 24sata Marin Medak.
U dugogodišnjem radu, gdje na godinu ima više od 200.000 gostiju, dosad je, kaže nam, prodao više od 10 milijuna artikala.
No u ovih više od 20 godina rada na, kako je rekao, više od 10 milijuna prodanih artikala, što hrane, što pića, ispričao nam je da je nekoliko puta došlo do trovanja, i to je, navodi, katastrofa za sve i najgore što se jednom ugostitelju može dogoditi.
Naglašava i kako onaj ugostitelj koji tvrdi da mu se to nikad nije dogodilo jednostavno ne govori istinu s obzirom na to da je tu niz segmenata u poslu na koje se ne može utjecati.
'Jednom su se otrovali skupim vinom'
- Dva puta se dogodilo trovanje tunom, za koju se ispostavilo da je bila kontaminirana histaminom. To je situacija koju ne možeš znati, histamin se termički ne može ubiti - ispričao nam je Medak.
Jednom je pak bilo trovanje biodinamičkim vinom.
- Radilo se o jako skupom vinu iz Italije, unutra je bila neka bakterija i ljudi su završili u bolnici radi trovanja. Nitko od nas to nije mogao znati niti utjecati na to. Nasreću, svi su bili dobro. I još jedan slučaj je bio kad se nekoliko ljudi otrovalo kontaminiranom mljevenom puretinom. Takve stvari se događaju svugdje. To je problematično, to je užasno za firmu, za svakoga, tebe će razapeti u medijima, s druge strane ljudima je nastradalo zdravlje. Svakome tko radi u prehrambenoj industriji najveći je strah da će doći do trovanja - rekao nam je Medak.
Ističe i da mu je situacija s gaziranim pićima nevjerojatna.
- Bio sam u nekim punionicama, vidio sam kako se to radi. Ovo je konkretno punionica koja puni na tisuće boca u minuti. Malo je nevjerojatno da je jedna boca iz gajbe kontaminirana, a ostale nisu, sve skupa nema logike. Izuzetno suosjećam s onima koji su se razboljeli. Sve skupa je grozna situacija - rekao je Medak.