Obavijesti

News

Komentari 0

Učenici s nama nauče govoriti čak i rijedak čabarski dijalekt

Učenici s nama nauče govoriti čak i rijedak čabarski dijalekt
1

Udruga Fabukus iz Gorskoga kotara od 2022. godine u školama vodi zanimljive edukacije o dijalektima. Krajem rujna dolaze u Zagreb i kažu: Učenicima se jako sviđa učiti lokalne dijalekte

VIDEO

Učenici šest zagrebačkih škola za desetak dana sudjelovat će u vrlo zanimljivom projektu. Vesela ekipa iz Gorskoga kotara predstavit će im Goranski Cukrac, dijalektalni književni festival za djecu. Riječ je o projektu koji su udruga Fabulus i njezina osnivačica Natalija Mitrić pokrenuli 2022. sa željom da mladima predstave bogatstvo lokalnih dijalekata.

- Počeli smo iz Gorskoga kotara, htjeli smo predstaviti tamošnje dijalektalne autore i poticati djecu da koriste svoj dijalekt. Sljedeći korak bio je osvještavanje jezičnog bogatstva uopće, pa su nam dolazili drugi književnici u Gorski kotar. Festival je potom počeo putovati u druge krajeve da predstavimo svoj dijalekt - rekla nam je Natalija.

Posebno je omiljen kviz

Kako ističe, interes škola postoji kamo god dođu, svi žele napraviti izvannastavne aktivnosti o dijalektima svoga kraja. Već prvi festival bio je potpuni uspjeh, na deset lokacija u Gorskom kotaru sudjelovalo je više od 500 djece. U 2024. Cukracu su se pridružile i srednje škole, do lipnja (jer traje cijelu godinu) već je premašio 1000 sudionika, a za festival su čuli širom Hrvatske, pa je dobio poziv za gostovanja u Zaboku i Zaprešiću, kažu nam. S njom redovito nastupa i goranski književnik i glazbenik Davor Grgurić.

- Kada dođemo u Zagreb, predstavljamo druge dijalekte, s naglaskom na lokalne dijalekte Gorskoga kotara: brod-moravski, lokvarski. Najviše se vesele dijalektalnom kvizu, u tome svi vole sudjelovati, čak i osmaši, kojima je sve dosadno - smije se Natalija i dodaje kako je važno da čuju nove riječi.

I ako usvoje pet riječi, sigurno će ih koristiti, ističe ona. Zanimljivo je, dodaje, kako ni u Gorskom kotaru ne znaju svi tamošnje dijalekte. Natalija pritom napravi velik posao u slaganju programa.

Poezija, čitanje, radionice...

- Kad smo držali radionice u Gerovu, Prezidu i Čabru, uspjela sam pronaći riječi na njihovu vrlo specifičnom čabarskom dijalektu, koje ni oni nisu znali. U svibnju u Zaprešiću osmaši su na kvizu bili uzbuđeni na najjače, a imamo i slatke (cukrac) nagrade. Ideja je da ne bude dosadno i monotono, pa izaberemo red poezije, čitanja, radionice... Poanta je da čuju izvornoga govornika kako govori svoju poeziju. Sviđa im se prepoznavati nove riječi, zapisuju značenja, sviđaju im se, cilj je da ih potaknemo da otkriju i svoje dijalekte, svojih roditelja, obitelji - zaključuje Natalija Mitrić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Vatikan Međugorju dao status 'Nihil Obstat'! Evo što to znači. Upozorio i na 'navodne vidioce'
PAPA BLAGOSLOVIO

Vatikan Međugorju dao status 'Nihil Obstat'! Evo što to znači. Upozorio i na 'navodne vidioce'

Iz Vatikana kažu kako je potrebno razjasniti moguće zabune oko Međugorja koje mogu navesti neke male skupine da iskrive to duhovno iskustvo. Na kraju dokumenta je i upozorenje

Stiže nevrijeme! Za nekoliko regija upalili narančasti alarm
NOVO POGORŠANJE

Stiže nevrijeme! Za nekoliko regija upalili narančasti alarm

Stiže novo pogoršanje vremena koje će donijeti naoblačenje i kišu u većem dijelu zemlje. Nakon stabilnijeg razdoblja, u četvrtak se očekuju oborine, osobito u istočnim i južnim krajevima
Otac i sin iz Hrvatske poginuli u stravičnoj nesreći kod Venecije
VIDEO: ZABILI SE U KAMION

Otac i sin iz Hrvatske poginuli u stravičnoj nesreći kod Venecije

Oba vozila kretala su se u istom smjeru. U trenutku nesreće promet je tekao normalno. Auto se zabio u teretno vozilo koje se kretalo ispred njega iz zasad neutvrđenih razloga, objavili su Talijani