U Dubrovniku u 6 sati 32,7 °C! Danas najgori dan toplinskog vala, pogledajte temperature | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 21

U Dubrovniku u 6 sati 32,7 °C! Danas najgori dan toplinskog vala, pogledajte temperature

U Dubrovniku u 6 sati 32,7 °C! Danas najgori dan toplinskog vala, pogledajte temperature
2

Očekuju se temperature i do 40 °C, a zbog ekstremnih vrućina na snazi je crveni meteoalarm za više regija na jugu zemlje - za kninsku, splitsku i dubrovačku regiju

VIDEO

Toplinski val koji ovih dana hara Hrvatskom u petak će dosegnuti svoj vrhunac. U Dubrovniku je u 6 ujutro u petak izmjereno čak 32,7 °C, dok je u Splitu gotovo 30 °C! Očekuju se temperature i do 40 °C, a zbog ekstremnih vrućina na snazi je crveni meteoalarm za više regija na jugu zemlje - za kninsku, splitsku i dubrovačku regiju. I ostatak Hrvatske je pod narančastim alarmom, što označava opasno vrijeme. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Toplinski val 01:18

I na Hvaru, u Šibeniku, Senju, Malom Lošinju i Prevlaci termometar je pokazivao temperaturu višu od 25 °C rano u petak. Na karti koju je objavio Državni hidrometeorološki zavod pogledajte kakvo kako je stanje bilo po drugim gradovima: 

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, na splitskom aerodromu izmjereno je u četvrtak poslijepodne čak 38.9 °C, dok je u gradu pod Marjanom temperatura iznosila 38.3 °C. Podsjetimo da je rekordna izmjerena temperatura u Splitu na termometru 5. srpnja 1950. godine pokazivala čak 38.6 °C, a od postavljanja novog temperaturnog rekorda nas ne dijeli puno.

Pali se crveni meteoalarm: Stiže nam vrhunac toplinskog vala, jača i dotok saharskog pijeska
Pali se crveni meteoalarm: Stiže nam vrhunac toplinskog vala, jača i dotok saharskog pijeska

I u Kninu su se građani jučer 'kuhali' na 37.2 °C, u Šibeniku na 35.2, a u Pločama, koje su rekorder po izmjerenoj maksimalnoj temperaturi u Hrvatskoj, 33.2 °C. U petak se očekuju još više temperature.

Nad Europom se nadvila toplinska kupola koja je glavni uzrok ekstremnih temperatura. Riječ je o velikoj anticikloni, području povišenog tlaka zraka koja omogućuje da se topli zrak gomila ispod nje, a zbog toga je osjećaj kao da se "kuhamo u loncu". 

Rekordne temperature: Splićani se kuhaju, izmjerili 38.3°C! Evo kako je u ostalim gradovima
Rekordne temperature: Splićani se kuhaju, izmjerili 38.3°C! Evo kako je u ostalim gradovima

No, već za vikend će se disati lakše. Očekuje nas promjena vremena i olakšanje u vidu kiše i pada temperature, a moguća su čak i grmljavinska nevremena. Temperature će se spustiti na oko ili ispod 30 stupnjeva. Stiže nešto svježiji zrak, a zbog izmjene zračne mase moguća su grmljavinska nevremena, uglavnom na sjeveru zemlje. Jačat će dotok saharskog pijeska koji bi s dolaskom svježijeg zraka za vikend trebao otići dalje na istok, prognozira za HRT meteorologinja Kristina Klemenčić Novinc.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 21

VIDEO