Obavijesti

News

Komentari 0

U Imotskoj krajini otvorili su spomen park branitelju Mati Vučku Čigri, došao i Medved

U Imotskoj krajini otvorili su spomen park branitelju Mati Vučku Čigri, došao i Medved
4

Uz Matine suborce i prijatelje te brojne mještane, na svečanom otvaranju bili su i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić te gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković...

VIDEO

U Cisti Velikoj, u Imotskoj krajini, otvoren je Spomen park Mate Vučka Čigre, poginulog pripadnika Treće imotske bojne Četvrte gardijske brigade Hrvatske vojke, čije su posljednje riječi bile „Ja umirem, živjela Hrvatska!“.

 Te su riječi uklesane na kamenoj spomen ploči u parku s grbovima Matine postrojbe, i datumom njegove pogibije, 22. listopada 1992. godine.  

Šok na Maksimiru: Propucali Renault tinejdžerice. Pucao i u ulici do, metak uletio u kuhinju
Šok na Maksimiru: Propucali Renault tinejdžerice. Pucao i u ulici do, metak uletio u kuhinju

Hrvatski branitelj Mate Vučak Čigra, rođen je u Cisti Velikoj 1969. godine, a poginuo je 1992., u dobi od 23 godine, u akciji oslobađanja dubrovačkog zaleđa „Vlaštica“,  a njegove posljednje riječi bile su „Ja umirem, živjela Hrvatska!“.

U središtu spomen parka, smještenog u krugu tamošnje osnovne škole, Matino je poprsje izrađeno u bronci, na južnoj strani parka je 11 velikih kamenih ploča.

Uz Matine suborce i prijatelje, te brojne mještane, na svečanom otvaranju Spomen parka u subotu navečer bili su i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanih predsjednika Hrvatskog sabora i gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić te gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Na granici s Turskom upucali grčkog policajca. Ranjen u trbuh
Na granici s Turskom upucali grčkog policajca. Ranjen u trbuh

 U ime Dubrovnika, grada za čiju je obranu život dalo 36 Imoćana, Franković je izrazio poštovanje svim žrtvama i njihovim obiteljima.

 „Našu djecu moramo učiti da pamte, ali ne i da mrze, jer pamćenje je alat, a mržnja golem teret. I zato i kroz ovaj spomenik Mati Vučku Čigri, njegujmo kulturu poštovanja i pamćenja da znamo koliko smo teško stekli našu slobodnu i neovisnu Domovinu", rekao je gradonačelnik Dubrovnika koji se iznosom od 20 tisuća eura priključio financiranju izgradnje Spomen parka, priopćeno je iz tog Grada.

Organizatori podizanja Spomen parka su Udruga Imotski sokolovi, Veterani 4. gardijske brigade, Kulturno-umjetnička i športska udruga Cista Velika te mještani toga mjesta.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Svjedok sudara u kojem su kod Dubrovnika stradali brat i sestra poginuo u padu rampe trajekta
ALBANKA SKRIVILA NESREĆU

Svjedok sudara u kojem su kod Dubrovnika stradali brat i sestra poginuo u padu rampe trajekta

Umjesto da sinu 21 svjećicu stavim na tortu, ja sam ih 21 upalila na groblju. I Kati ću za koji mjesec paliti 19 svijeća. Htjela je biti medicinska sestra. Još joj čuvam kutu, rekla je majka Dragana

Kći šefa Hrvatskih šuma iz afere 'nakaze' kupila MORH-ov stan od 91 m2 za bagatelu!  Renta ga
EKSKLUZIVNO

Kći šefa Hrvatskih šuma iz afere 'nakaze' kupila MORH-ov stan od 91 m2 za bagatelu! Renta ga

Anna Dujić, kći HDZ-ova šefa Hrvatskih šuma, kupila je četverosobni državni stan za 76 tisuća eura. Stan je sad apartman s četiri zvjezdice
Ubo dvojicu Ukrajinaca  u Kastvu i ostavio ih u krvavom BMW-u! Policija: U bijegu je, lovimo ga
STRAVA

Ubo dvojicu Ukrajinaca u Kastvu i ostavio ih u krvavom BMW-u! Policija: U bijegu je, lovimo ga

Nije mi bilo jasno što je bilo. Kad sam došao vidio sam dvojicu muškaraca kako leže u lokvi krvi. Kasnije sam vidio da su izbodeni i da imaju rane kod podlaktica, rekao nam je čitatelj