Obavijesti

News

Komentari 253

Rastu napetosti oko napada na mirovne snage UN-a. Pelosi: 'Netanyahu ne vjeruje u mir!'

Rastu napetosti oko napada na mirovne snage UN-a. Pelosi: 'Netanyahu ne vjeruje u mir!'
1

Najmanje 18 ljudi poginulo je u izraelskom napadu na regiju Aitou na sjeveru Libanona, gdje većinom žive kršćani, priopćio je Libanonski Crveni križ

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Napad dronom na Izrael 01:20
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja

Netanyahu Macronu: Dogovor o primirju mora spriječiti naoružavanje Hezbolaha

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u utorak da je francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu rekao da neće pristati na sporazum o prekidu vatre koji ne bi zaustavio i ponovno naoružavanje i pregrupiranje Hezbolaha.

Macron je pozvao na prekid vatre između Izraela i Hezbolaha koji podržava Iran, kao i na prekid izvoza oružja koje se koristi u Pojasu Gaze i Libanonu.

"Premijer je rekao predsjedniku Macronu da se protivi jednostranom prekidu vatre, koji ne bi promijenio sigurnosnu situaciju u Libanonu i koji bi vratio zemlju u prijašnje stanje", stoji u priopćenju njegova ureda.

"Naglasio je da Izrael djeluje protiv terorističke organizacije Hezbolah kako bi je spriječio da prijeti građanima Izraela na sjevernoj granici i kako bi im omogućio da se sigurno vrate svojim domovima", dodaje se.

Francuska je u ponedjeljak odbacila zahtjeve Netanyahua da se mirovna misija UN-a, poznata kao UNIFIL, povuče sa svojih položaja u Libanonu, dok je Francuska pozvala izraelskog veleposlanika zbog incidenta u kojem su izraelske trupe otvorile vatru na tri položaja UN-ovih mirovnih snaga u južnom Libanonu.

Netanyahu je, kako se navodi, bio iznenađen namjerom predsjednika Macrona da u Parizu bude domaćin konferencije o pitanju Libanona, sa sudionicima poput Južne Afrike i Alžira, "koji rade na uskraćivanju Izraelu njegova temeljnog prava na samoobranu i time odbaciti samo njegovo pravo na postojanje".

U poruci Macronu, Netanyahuov ured također je u zasebnom priopćenju rekao da je država Izrael uspostavljena kroz "rat za neovisnost krvlju naših herojskih boraca, od kojih su mnogi preživjeli holokaust, uključujući i iz Vichyjevog režima u Francuskoj".

Dodaje se da je posljednjih desetljeća UN odobrio stotine antisemitskih rezolucija protiv Izraela.

SAD Izraelu: Ako ne poboljšate humanitarnu situaciju u Gazi smanjit ćemo vam vojnu pomoć

Sjedinjene Države upozorile su Izrael da sljedećih mjesec dana mora poduzeti korake za poboljšanje humanitarne situacije u Gazi, ili će se suočiti s potencijalnim ograničenjima američke vojne pomoći, rekli su američki dužnosnici, što je najsnažnije upozorenje otkako su započele izraelske operacije protiv Hamasa prije godinu dana.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

SAD se 'suprotstavlja' izraelskom bombardiranju Bejruta

Jasno smo dali do znanja Izraelu da se protivimo kampanji bombaškog napada koju su pokrenuli posljednjih tjedana u Bejrutu. Vidjeli smo da se štrajkovi smanjuju posljednjih dana i nastavit ćemo to vrlo pažljivo pratiti, rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.

Anušić: Hrvatski brigadir koji je bio na misiji u Libanonu vraća se u Hrvatsku u idućim danima

Hrvatski brigadir na misiji u Libanonu vratit će se kući u narednim danima, a rotacija hrvatskih vojnika u toj zemlji zaustavit će se dok se situacija u njoj ne smiri, rekao je u utorak ministar obrane Ivan Anušić.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

Bolnici u sjevernoj Gazi ponestaje mlijeka i hrane

Bolnica Kamal Adwan u izbjegličkom kampu Jabalya u Gazi trenutno ostaje bez zaliha, prema njezinom ravnatelju, dok Izrael nastavlja s bombardiranjem pojasa.

Zdravstveni sustav bolnice suočava se sa "zastrašujućim izazovima", a zalihe poput mlijeka i hrane su sve manje, rekao je ravnatelj bolnice dr. Hussam Abu Safiya.

Komentari 253