Obavijesti

News

Komentari 3

U 93. godini je preminuo 'otac tiramisua': Osmislio je recept za popularni talijanski desert

U 93. godini je preminuo 'otac tiramisua': Osmislio je recept za popularni talijanski desert

Desert, koji se sastoji od keksa natopljenih kavom i mascarponea, uvršten je na njihov jelovnik 1972. godine, no obitelj ga nikad nije patentirala

Ugostitelj Ado Campeol, kojeg su talijanski mediji prozvali "ocem tiramisua", umro je u 93. godini.

Campeol je bio vlasnik Alle Beccherie, restorana na sjeveru Italije gdje je poznati desert osmislila njegova supruga i kuhar.

Desert, koji se sastoji od keksa natopljenih kavom i mascarponea, uvršten je na njihov jelovnik 1972. godine, no obitelj ga nikad nije patentirala.

Isprobajte recept za lagani i osvježavajući veganski tiramisu
Isprobajte recept za lagani i osvježavajući veganski tiramisu

Otad je postao nezaobilazno jelo talijanske kuhinje koje su prihvatili kuhari diljem svijeta.

Postoje dugotrajni prijepori o porijeklu tiramisua, uključujući tvrdnje da se posluživao kao afrodizijak u bordelu u Trevisiju, gradu na sjeveru Italije.

Talijani danas slave svoj Dan tiramisua: Imamo slatki recept
Talijani danas slave svoj Dan tiramisua: Imamo slatki recept

Međutim, opće je prihvaćeno da je recept osmišljen u Campeolovu restoranu u gradu.

Luca Zaia, guverner regije Veneto, bio je među onima koji su odali počast Campeolu, tvitajući da je grad "izgubio još jednu zvijezdu u povijesti svoje kuhinje i vina."

Alle Beccherie je obitelj Campeol otvorila 1939. godine, a Campeol je preuzeo posao krajem Drugog svjetskog rata.

Prema kuharu koji je sudjelovao u smišljanju recepta, Robertu Linguanottu, desert je bio rezultat slučajnosti dok su pravili sladoled od vanilije.

Linguanotto je u zdjelu s jajima i šećerom stavio mascarpone i pošto je primijetio ugodan okus te mješavine, premio je to Campeolovoj supruzi Albi.

Napravite sami creme fraiche, mascarpone, maslac i mlaćenicu
Napravite sami creme fraiche, mascarpone, maslac i mlaćenicu

Par je potom usavršio desert dodavši piškote umočene u kavu te posute kakaom - nazvavši ga Tireme Sù.

Desert se pojavio 1981. godine listu Veneto, lokalnim novinama posvećenim hrani i vinu, a danas je jedan od najpoznatijih talijanskih recepata.

Varijante tiramisua sadrže alkohol poput ruma ili marsale, no originalni recept koji je certificirala Talijanska kulinarska akademija 2010. godine, je bez alkohola jer ga mogu jesti i djeca.

 

(Hina) xra yrt

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3
'Ludi Dalmoš' je odbio 100.000 € mita, a Petrač poručio: 'Treba oštrije s njim. Mora s nama ili...'
NOVE WHATSAPP PORUKE

'Ludi Dalmoš' je odbio 100.000 € mita, a Petrač poručio: 'Treba oštrije s njim. Mora s nama ili...'

Sve je počelo kada je bolnica trebala medicinskog robota za kirurške operacije. Ravnatelj je bio Julije Meštrović, koji je prošle godine iznenada dao ostavku
Robotski uređaj je KBC Osijek platio 200 posto više. Vili Beroš dobio je za to 25.000 eura?
ISTRAŽITELJI IMAJU RAČUNE

Robotski uređaj je KBC Osijek platio 200 posto više. Vili Beroš dobio je za to 25.000 eura?

Tvrtka Saše Pozdera neurokirurški robotski operacijski mikroskop od austrijskog proizvođača nabavila je za 135.000 eura. Prodali su ga KBC Osijek za oko 330.000 eura
'Frende, u organizaciji smo, nemoj preskakati ljude. Ja sam taj s kojim možeš o financijama'
NOVE WHATSAPP PORUKE

'Frende, u organizaciji smo, nemoj preskakati ljude. Ja sam taj s kojim možeš o financijama'

Na mobitelu Nikole Petrača oduzetom u svibnju istražitelji su pronašli Whatsapp grupu "Petrač&Pozder", koju su činili Hrvoje Petrač i sinovi Novica i Nikola te Saša Pozder