Obavijesti

News

Komentari 4

Tuga u zagrebačkom ZOO-u: 'Napustio nas je naš lav Leo'

Tuga u zagrebačkom ZOO-u:  'Napustio nas je naš lav Leo'
4

Lav Leo je bolovao od neoperabilnog planocerularnog karcinoma u desnoj donjoj čeljusti, neizlječive bolesti koja mu je dijagnosticirana prošle godine

VIDEO

Zoološki vrt u Zagrebu napustio je jedan od najpoznatijih stanovnika. Uginuo je afrički lav Leo nakon teške bolesti.

- Nažalost, ovaj put s vama dijelimo tužnu vijest! Opraštamo se od Lea, osamnaestogodišnjeg lava koji je u Zoološkom vrtu Grada Zagreba živio posljednjih deset godina - kazali su od iz Vrta.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Tuga u zagrebačkom ZOO-u: 'Napustio nas je naš lav Leo' 00:50
Hrabri Leo iz zagrebačkog ZOO-a bori se protiv opake bolesti: 'Ovo nam je najteži dio posla'
Hrabri Leo iz zagrebačkog ZOO-a bori se protiv opake bolesti: 'Ovo nam je najteži dio posla'

Leo je bolovao od neoperabilnog planocerularnog karcinoma u desnoj donjoj čeljusti. Bolesti koje mu je dijagnosticirana u listopadu prošle godine i od tada je bio na svakodnevnoj terapiji.

- Naši veterinari, zoolozi i timaritelji posvećivali su mu veliku pozornost. U posljednja dva tjedna njegovo se stanje izrazito pogoršalo te je odlučeno da ga se eutanazira kako bi mu se spriječile daljnje patnje. Uz Lea su izuzetno vezani naši djelatnici i posjetitelji, pa nas je ovaj događaj jako pogodio - kazali su.

Životinje u zoološkom bježale su od romanse: 'Vučica je zbog vuka preskočila i ogradu...'
Životinje u zoološkom bježale su od romanse: 'Vučica je zbog vuka preskočila i ogradu...'

​- Uvijek je najteže kad životinja ostari ili se naglo razboli, rekao nam je početkom ove godine dr. Jadranko Boras, veterinar iz Zoološkog vrta Zagreb, koji se brinuo o lavu Leu.

- To je relativno agresivni tip karcinoma, a javlja se na svim sluznicama. Opasna je bolest, terminalna dijagnoza. Životinje žive od šest mjeseci do godinu dana nakon dijagnoze - objasnio nam je tada dr. Boras. 
Da nešto nije u redu s Leom, primijetili su dok je izraslina bila još sitna. Donja čeljust krenula mu je oticati te su odmah odlučili to mjesto snimiti rendgenom. 

Oboljele životinje u zagrebačkom zoološkom vrtu

- To je bila stvarno mala oteklina, manja od ping-pong loptice. Mislili smo da je to oteknuće zuba. Nismo bili sigurni od čega je. Stavili smo ga na antibiotike tjedan dana da se to smiri jer smo bili spremni na vađenje zuba. Na kraju je ispalo ovo, nažalost - rekao nam je veterinar.

Od Lea nisu odustali iako je bolest bila terminalna. Hranili su ga i liječili dok im je pokazivao da ga ništa ne boli. 
Njegova kolegica, kuratorica za sisavce u Zoološkom vrtu Zagreb, Dijana Beneta, naglasila je da je Leo već dosta star te da bolesti dolaze u tim godinama.

Timaritelji u zoološkom vrtu u Zagrebu su i chefovi: 'Skuhamo na dan 150 kg mesa i tonu voća'
Timaritelji u zoološkom vrtu u Zagrebu su i chefovi: 'Skuhamo na dan 150 kg mesa i tonu voća'

- Životinje su iste kao mi. Rode se, žive, tuku se, vole se, a na kraju i ugibaju. U prirodi im je kraći životni vijek, tako da mogu reći da tu dožive nekih 30-40 posto dulje. Imaju veterinarsku skrb, imaju hranu, nemaju predatore, ne trebaju se boriti za svoju hranu. U samom startu im je produljen životni vijek. Leo ima 17, a dvije starije cure 18. Oni su već sad svi u toj ekipi starijih, no, kao i kod nas, svaka jedinka razlikuje se jedna od druge. Nikad ne znaš tko će oboljeti - kazala je.

Oboljele životinje u zagrebačkom zoološkom vrtu

Leo je od dolaska u Zagreb iz Zoološkog vrta Palić kraj Subotice životni prostor dijelio s godinu dana starijim lavicama Ayanom i Nyotom. Te su sestre u Hrvatsku stigle iz Zoološkog vrta Artis u Amsterdamu. Leo i Nyota postali su roditelji 2016. godine. Njihov sin Tuma odselio se u zoološki vrt u Tuzli, a kći Uzuri je ostala živjeti s roditeljima i tetom. Iako se Leo deset mjeseci borio s teškom bolešću, većinu tog vremena proveo je u društvu voljenih lavica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4

VIDEO

UŽIVO Borba s poplavama nastavlja se u Češkoj, dok se u Mađarskoj pripremaju brane
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Borba s poplavama nastavlja se u Češkoj, dok se u Mađarskoj pripremaju brane

Jedna osoba se utopila na jugozapadu Poljske, a tisuće su evakuirane preko granice u Češkoj dok obilne kiše u nedjelju nastavljaju padati diljem srednje Europe te izazivati poplave. U Austriji je poginuo vatrogasac...