Obavijesti

News

Komentari 9

'Trebamo pet regija. Županije su neodržive, ali i besmislene'

'Trebamo pet regija. Županije su neodržive, ali i besmislene'

Nakon krize gospodarstvo više neće moći podnositi financiranje ovog preglomazanog sustava, kažu u stranci s Imenom i Prezimenom. Umjesto 20 županija predlažu da se Hrvatska podijeli u pet regija i Grad Zagreb.

VIDEO

Aktualna epidemija koronavirusa, ali i apsurdi s propusnicama tijekom zabrane napuštanja mjesta prebivališta ponovno su otvorile pitanje teritorijalnog preustroja Hrvatske. Nedavno osnovana 'stranka s Imenom i Prezimenom' umjesto sadašnjih 20 županija predlaže da se Hrvatska podijeli u pet regija. 

- Teritorijalni preustroj je nužnost i prvi korak u ozbiljnoj racionalizaciji javne administracije, ne samo u smislu broja nego i svrhe. Županije kakve imamo u mnogim su slučajevima prostorno neodržive ili čak i besmislene za bilo kakvu uspješnu ulogu skretničara decentraliziranih sredstava usmjerenih prema građanima kao krajnjim korisnicima decentralizacije - napominju u stranci. 

U stranci koja je nastala kao projekt za parlamentarne izbore među ostalima okupili su se gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić, Dalija Orešković, Josip Budimir i Ivica Relković

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Napominju da gospodarstvo više neće moći podnositi financiranje sadašnjeg preglomazanog sustava koji broji 555 općina i gradova, 20 županija i Grad Zagreb. I bez korona krize, kažu, teritorijalni ustroj zemlje odavno je zreo za raspravu. Njihova radna podjela je da se Hrvatska podijeli na pet regija: istočnu, sjevernu, zapadnu, južnu i središnju, a Grad Zagreb izdvojili su kao moguću zasebnu komponentu, kao što je i sada definiran kao grad sa statusom županije. Prijedlog stranke s Imenom i prezimenom je da se granične općine i gradovi na rubnim dijelovima regija se mogu korigirati na lokalnim referendumima na kojima bi se odlučivalo o pridruživanju jednoj od regija na čijim su granicama. 

'Krizne okolnosti traže i mjere racionalizacije javne uprave'
'Krizne okolnosti traže i mjere racionalizacije javne uprave'

Sada je, smatraju, vrijeme kada smo kao društvo napokon zreliji za teme u kojima će politika napokon shvatiti da joj osluškivanje struke može i spašavati politiku od politikantstva i populizma. Pozivaju da se o ovoj temi otvori stručna i politička rasprava, koja će završiti županijsko-regionalnim preustrojem Hrvatske. Manje bitno, kažu, hoćemo li završiti na četiri, pet ili pak sedam cjelina koje će na kraju ionako morati amenovati politika koja se treba voditi i logikom realno ostvarivog optimalnog kompromisa. 

- Predstavljamo ovu temu bez politikantskih figa u džepovima i bez straha od finalnog zaključka javne rasprave ako ona dovede do drukčijeg rješenja od ovog kojeg smo kao poticaj stavili na javni stol - poručuju iz stranke s Imenom i Prezimenom. 

Osim stručnjaka za javnu upravu pozivaju da se u raspravu o teritorijalnom preustroju uključe i ekonomisti, politolozi, povjesničari, ali i zainteresirani građani. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag