Obavijesti

News

Komentari 2

Traje evakuacija Konjica i Jablanice, prijeti nova kiša i klizišta: 'Evakuirano 100 ljudi'

Traje evakuacija Konjica i Jablanice, prijeti nova kiša i klizišta: 'Evakuirano 100 ljudi'
1

Zbog teških vremenskih uvjeta i obilnih padalina koje prijete područjima Konjica i Jablanice, nadležne službe u Bosni i Hercegovini provode hitne mjere zaštite stanovništva. Evakuacije su već započele

VIDEO

Federalni štab civilne zaštite izdao je naredbu o hitnoj evakuaciji stanovništva iz najugroženijih područja na području Jablanice i Konjica. 

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Dramatični prizori iz sela kod Fojnice 05:55

- Komuniciramo s Konjicem i Jablanicom. Kao što ste već dobili informaciju, večeras se očekuju obilne oborine. Dobio sam poziv od dežurnog hidrologa, čak će se i tim iz Hrvatske uključiti kako bi nam dao detaljne informacije. U Jablanici je već evakuirano 20 ljudi, koji su smješteni. Iz Konjica čekamo potvrdu, za sada znamo da je evakuirano oko 100 ljudi. Imaju problema s nekim mjestima gdje već pet dana nije uspostavljena prometna komunikacija. Ne može se doći do njih, ali nadam se da će uspjeti te da će i za njih pronaći smještaj, za obitelji koje su potencijalno ugrožene – rekao je direktor FUCZ-a Aldin Brašnjić za portal Avaza.

Cilj je evakuirati stanovnike do dva ujutro.

Član potražne ekipe o tragediji u Jablanici: 'Blato je popunilo zračne rupe, teže je preživjeti'
Član potražne ekipe o tragediji u Jablanici: 'Blato je popunilo zračne rupe, teže je preživjeti'

- Procijenjeno je da treba evakuirati stanovništvo iz najugroženijih područja. Odmah je započela evakuacija stanovnika Donje Jablanice te sela Zlate i Mirke. Civilna zaštita u suradnji sa spasilačkim službama na terenu provodi evakuaciju, a cilj je evakuirati stanovnike najkasnije do dva ujutro. Stanovnici se smještaju u već organizirane kolektivne centre na području Jablanice i Konjica - rekao je za Avaz Darko Juka, glasnogovornik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Lokalne vlasti u Sarajevu izdale su dramatično upozorenje o opasnosti od klizišta što bi ih mogle prouzročiti bujične poplave, a uzrok bi mogla biti agresivna gradnja na padinama planine Trebević koja je u prošlosti bila isključivo zelena oaza. 

Nakon što su bujične poplave prošlog tjedna prouzročile urušavanje kamenoloma u selu Donja Jablanica pri čemu su kamene gromade porušile desetke kuća i ubile najmanje 15 ljudi, iz sarajevske općine Stari Grad izvijestili su kako su njihove službe otkrile sličan rizik na lokalitetu Bistrički potok koji gravitira k samom središtu grada.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

Državna tajnica koja roditelje naziva ulicom ima 3962 € plaću, vozi A6, učlanjena u Naš Hajduk
HDZ-OVKA MUŽINIĆ BIKIĆ

Državna tajnica koja roditelje naziva ulicom ima 3962 € plaću, vozi A6, učlanjena u Naš Hajduk

Potpredsjednica splitskog HDZ-a bila je kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Splita, ali i za saborsku zastupnicu no na izborima je dobila 1235 preferencijalnih glasova.