Obavijesti

News

Tko je bio Ante Ćorušić? Trebao je biti ministar, pucao je iz pištolja, operirao krivi jajnik...

Tko je bio Ante Ćorušić? Trebao je biti ministar, pucao je iz pištolja, operirao krivi jajnik...

Ante Ćorušić bio je jedna od glavnih osoba u hrvatskom zdravstvu i uživao potporu vrha HDZ-a. Kako bi mogao dobiti drugi mandat na čelu KBC Zagreb mijenjali su statut bolnice

VIDEO

Ante Ćorušić, koji je u ponedjeljak ujutro nesretno  izgubio život u KBC-u Zagreb, najveću hrvatsku bolnicu vodio je od 2016. godine. Rođen 15. svibnja 1958. u Splitu, ovaj dugogodišnji HDZ-ovac koji je u toj stranci bio od 1989. godine nesumnjivo je bio jedna od glavnih osoba u hrvatskom zdravstvu i uživao je potporu vrha HDZ-a.

Po struci ginekolog, godinama je vodio HDZ-ov odbor za zdravstvo te je 2016. godine, kad su slagali prvu koaliciju HDZ-a i Mosta, Ćorušić bio najozbiljniji kandidat za ministra zdravstva. 
No, Most se suprotstavio njegovu imenovanju za ministra, a nakon što Ćorušić nije uspio postati ministar, podnio je ostavku na mjesto šefa HDZ-ova odbora za zdravstvo. Ubrzo je imenovan šefom KBC-a Zagreb, najveće hrvatske bolnice, a do tada je bio šef Zavoda za ginekološku onkologiju. Unatoč mnogobrojnim aferama koje su se vezale za njegovo ime, novi mandat za vođenje bolnice dobio je u srpnju ove godine.

Pacijentici izvadio pogrešan jajnik, a sad su mijenjali statut da bi ostao na čelu bolnice
Pacijentici izvadio pogrešan jajnik, a sad su mijenjali statut da bi ostao na čelu bolnice

Kako bi opet mogao biti na toj funkciji mijenjao se i statut Rebra pa su izbačena dva uvjeta koja on nije zadovoljavao. Upravno vijeće te bolnice, na čelu kojega je Iskra Primorac, supruga ministra Marka Primorca, lani je izbacilo odredbu prema kojoj za ravnatelja ne može biti izabran kandidat protiv kojeg je donesena konačna odluka nadležnih disciplinskih tijela, navela je u izvješću pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter.

Naime, časni sud Hrvatske liječničke komore je 2023. donio zaključak da je dr. Ante Ćorušić počinio disciplinsku povredu otkrivanja liječničke tajne jer je u javnosti otkrio osobne medicinske podatke o svojoj pacijentici. Druga odredba bila je ta da ravnatelj više ne mora biti nastavnik u znanstveno-nastavnom zvanju na Medicinskom fakultetu. Ćorušić je lani navršio 65 godina te je po sili zakona morao u mirovinu kao profesor na Medicinskom fakultetu. Upravno vijeće Rebra je 31. kolovoza 2023., uz prethodnu suglasnost ministra zdravstva, izmijenilo statut bolnice iz 2020. čime su Ćorušiću omogućili reizbor na mjesto ravnatelja.

Još jedan Ćorušićev skandal: Operirao ženi jajnik, ostala mu gaza, pokušali sve zataškati?!
Još jedan Ćorušićev skandal: Operirao ženi jajnik, ostala mu gaza, pokušali sve zataškati?!

U vrijeme njegova reizbora u srpnju ove godine u javnost je dospjela informacija o pojavi Legionele na Rebru kojom je bilo zaraženo šestero pacijenata, a troje je preminulo. Bolnica je tajila javnosti da je do zaraze došlo još u travnju, a ubrzo su bolnički sustav napali hakeri, nakon čega su pacijenti morali čekati na zračenje jer su bili izgubljeni njihovi planovi liječenja te su se morali raditi novi.

Ćorušić je u javnosti poznat po stavovima da bi pravo žene na pobačaj u Hrvatskoj trebalo ograničiti, a za njega je izjavio da je "najgadljiviji postupak u medicini" te ponovio kako mu se dobrim rješenjem čini poljski model, u kojem za namjerni prekid trudnoće postoje poprilična zakonska ograničenja, pa žena ima pravo pobaciti jedino ako je silovana, ako trudnoća predstavlja rizik za njeno zdravlje ili se utvrdi ozbiljna malformacija ploda.

"Dirigirao" je povjerenstvom KBC-a Zagreb koje je 2022. u slučaju Mirele Čavajde, čijem je djetetu nakon 20. tjedna trudnoće dijagnosticiran maligni tumor, inzistiralo na tome da bi se dijete trebalo liječiti, a potom da se prekid trudnoće ne može izvesti u Hrvatskoj iako je pacijentica to tražila.

'Radio sam pobačaje do priziva savjesti. Ženu kojoj sam izvadio krivi jajnik nisam bitno oštetio'
'Radio sam pobačaje do priziva savjesti. Ženu kojoj sam izvadio krivi jajnik nisam bitno oštetio'

U isto je vrijeme Ćorušić, gostujući u emisiji "Nedjeljom u 2" na HRT-u, otkrio cijelu povijest bolesti te prezime pacijentice kojoj je izvadio pogrešni jajnik 2014. 

U to vrijeme portal Novosti otkrio je i da je 2003. vodio je operativni zahvat na jajniku druge žene nakon kojega je ženi u tijelu ostao tupfer, odnosno gaza za upijanje tekućine, koju je zamijetio i izvadio liječnički tim bolnice u Ogulinu 80 dana nakon operacije na Rebru. KBC Zagreb je zbog sudskim putem bio prisiljen platiti odštetu u iznosu od 137 tisuća kuna.

Potom se doznalo i za dva incidenta iz 2009. u kojima je Ćorušić, navodno, mahao vatrenim oružjem. Prvom prilikom je, navodno, u alkoholiziranom stanju prijetio pištoljem da će se ozlijediti pa ga je policija privela te je završio u bolnici, a drugi incident bio je nekoliko godina kasnije, kad je, navodno, pucao iz pištolja u naselju Šestine, u kojem je njegova obiteljska kuća, zbog čega su ga ponovno priveli i odvezli u bolnicu.

Ćorušić je sve demantirao i medijima zaprijetio tužbama.

Ćorušić: Demantiram navode o meni kao nasilniku i nositelju oružja. Spreman sam se braniti
Ćorušić: Demantiram navode o meni kao nasilniku i nositelju oružja. Spreman sam se braniti

Protivio se i medicinski pomognutoj oplodnji. Kad je 2012. tadašnja SDP-ova vlada donosila novi Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, cijeli HDZ ustao je na noge. Upravo je Ćorušić bio jedan od najglasnijih protivnika tog zakona.
Ipak, bilo je i onih koji su ga podržavali. Oni su isticali kako je počeo gradnju velikog projekta Rebro koji će, po završetku, omogućiti Rebru dodatne moderne odjele zajedno s garažom na više etaža i helidromom. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

FOTO Ispucali stupovi Pelješkog mosta: Muljaju na natječaju pa se most ne može pregledati
VEĆ DEBELO KASNE

FOTO Ispucali stupovi Pelješkog mosta: Muljaju na natječaju pa se most ne može pregledati

Plus+ Hrvatske ceste žele za pregled mosta uzeti konzorcij koji je dao 180.000 eura skuplju ponudu iako im je odabir već jednom poništila nadležna državna komisija. Konkurencija zbog svega sumnja na pogodovanje...
Preminuo ravnatelj KBC-a Rebro Ante Ćorušić. Pao sa stepenica. Stigao Beroš, još se vrši očevid
UŽAS U ZAGREBU

Preminuo ravnatelj KBC-a Rebro Ante Ćorušić. Pao sa stepenica. Stigao Beroš, još se vrši očevid

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić (66) smrtno je stradao pri padu s požarnih stepenica. Zamjenik ravnatelja potvrdio je smrt kolege