Obavijesti

News

Tin Ujević, koljački stihovi i crno ustaštvo sa širokim osmijehom

Tin Ujević, koljački stihovi i crno ustaštvo sa širokim osmijehom

Imotski je jučer ugostio Marka Perkovića Thompsona, ali i doživio da se kip Tina Ujevića, nekad jugoslavenskog nacionalista, ogrne zastavom HOS-a, a ispod njega djevojke poziraju s majicom s koljačkim stihovima.

VIDEO

Najprije su Tina Ujevića, legendarnog pjesnika i bivšeg člana Jugoslavenske nacionalističke omladine, zaogrnuli zastavom HOS-a s ustaškim pozdravom "Za dom spremni", a onda su ispod Ujevićeva spomenika pozirali s majicama koja nose naziv jedne druge pjesme.

One u kojima se pjeva kako "kroz Imotski kamioni žure, voze crnce Francetića Jure/ Čapljina klaonica bila, mnogo Srba Neretva nosila".

Tako su se veselili mladi jučer navečer u Imotskom. Najprije se iživljavali na kipu istinskog pjesnika i ponosa Imotskog, a onda promovirali ustaške pjesme, slavili koljače, veličali zločince. I sve to uz široke osmijehe, koketno poziranje, nepatvoreno veselje.

Bilo je to crno ustaštvo sa širokim osmijehom.

Koljački stihovi

Tako  je izgledala jučerašnja fešta u Imotskom koji je ugostio Matu Bulića, Dražena Zečića i Marka Perkovića Thompsona na koncertu "Imotski ne zaboravi". Ulicama se defiliralo u majicama s ustaškim znakovljem i koljačkim pjesmama, ustaška ikonografija viđena je kasnije i na samom koncertu, uzvikivalo se Za dom spremni, a sve to dan nakon što je Kninom orilo ZDS i gdje je na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti stotine ljudi poziralo s majicama HOS-a.

To je slika prve godine trećeg mandata Andreja Plenkovića u koaliciji s Domovinskim pokretom.

Konstantno uzmicanje, manevriranje, repozicioniranje u odnosu države prema ustaškom nasljeđu dovelo je do otvorenog manifestiranja ustaštva, i to onog najcrnjeg u vidu stihova "Jasenovac i Gradiška Stara", ne samo na stadionima, već na ulicama, trgovima, spomenicima, već i na političkim govornicama, kao nedavno u govoru dubrovačkog gradonačelnika Mate Frankovića.

Široki osmijesi

Scene iz Imotskog, one koje je na Facebooku osudio i bivši potpredsjednik Vlade Boris Milošević, potvrđuju kako ustaško znakovlje sada više nije rezervirano samo za nogometne huligane, za Skeju i drugove, za nabrijane HOS-ovce i šatoraše, već se njima sada kite i uz njih poziraju mlade djevojke s nevinim osmijehom. 

Iza krvoločnih stihova.

Ispod kipa Tina Ujevića ogrnutog HOS-ovom zastavom.

Sam Ujević prolazio je brojne političke metamorfoze, od hrvatskog nacionalista preko jugoslavenskog unitarista do zaposlenika NDH-ove državne agencije, zbog čega mu je bilo zabranjeno objavljivanje prvih godina nakon rata.

A što danas poručuju mladi hrvatski desničari s majicama i stihovima u kojima se slavi klanje i ubijanje?

Nema intervencije

Policija jučer nije intervenirala protiv ustaškog znakovlja, baš kao što se policijska vozila nisu zaustavljala pored kninskog kafića iz kojeg su orile ustaške pjesme, jer ovo je sada postala država koja otvoreno slavi ustaštvo. Država u kojoj je Plenković ušao u brak s novim partnerima.

Njegov bivši partner Milorad Pupovac prije nekoliko dana je upozorio kako se pozdrav Za dom spremni "nedovoljno osuđuje", a scene iz Knina, Imotskog i drugih gradova otkrivaju posljedice takve politike. Dok se ministri zabavljaju na Thompsonovim koncertima.

Imotski se dosad ponosio pjesnikom Tinom Ujevićem, a jučer su njegove ulice osvojili neki drugi pjesnici s nekim drugim pjesmama, stihovima i naročito emocijama. 

I sve to bez ikakvih reakcija i posljedica. Kako smo već navikli u Plenkovićevoj, ali i Milanovićevoj državi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

VIDEO Ovo je autoput u Beču! Hrvatica snimila nevjerojatne scene. Zatvorili su 15 km ceste
STRAŠNO

VIDEO Ovo je autoput u Beču! Hrvatica snimila nevjerojatne scene. Zatvorili su 15 km ceste

BEČ Prošla sam tamo, autoput oko grada je zatvoren, to je nekih 15 kilometara. Baš strašno izgleda, ovdje u Donjoj Austriji je najgore, ispričala nam je čitateljica koja je snimila video