Cristian Serio došao je u Hrvatsku prije 5 godina. Sada je otvorio pogon za preradu ribe. Zaposlio je 40 ljudi, a planira ih još 90. Kaže da su mu Hrvatsku preporučili inćuni
Talijan prerađuje ribu u Muću: "Od jezika teža je birokracija"
Nije išlo glatko. Bilo je jednostavno naučiti hrvatski jezik, ali ne i shvatiti poslovne običaje i temperament ljudi, kaže Cristian Serio (25) sa Sicilije.
On je u radnoj zoni Prisike kraj Muća otvorio pogon za preradu ribe Canicula, vrijedan 32 milijuna kuna, od čega je 10 milijuna kuna osigurano sredstvima iz EU fondova, a 22 milijuna financirano je kreditom HBOR-a. U tvornici, koja zasad proizvodi i pakira slane inćune, zaposleno je 40 ljudi. U idućih godinu dana planiraju proizvoditi 50 tona ribe dnevno, zapošljavati 130 radnika i dostići promet od 35 milijuna kuna.
- Danas otvaramo pogon koji neće biti i posljednji. Otvorit ćemo i pogon za dimljenje ribe te proizvode od dimljene ribe. Jadransko more je idealno za ovakav posao jer se samo tu inćuni mrijeste dva puta godišnje. Pitali su me: ‘Zašto Muć?’, a ja kažem: ‘Zašto ne?’. Dobro je povezan sa Splitom, gdje živim, tu rade vrijedni ljudi, a ja radim ono što volim. I kako bi ljudi tu rekli: ‘Ko to more platit’ – kaže Talijan.
Na pitanje tko mu je preporučio Hrvatsku, kroz smijeh kaže: “Preporučili su mi je inćuni”.
Za početak će izvoziti u Rusiju i Italiju te nuditi u Hrvatskoj, a kasnije će proizvode plasirati u ostatku EU i trećim zemljama.
- Ovo je važan dan za moju obitelj i vjerujem da je moj otac jako ponosan – rekao je Cristian, čija se obitelj više od sto godina bavi soljenjem i preradom ribe, a u pogonima tvrtke Pesce Azzuro u Tunisu, Albaniji i talijanskom Palermu zapošljavaju više od 1000 radnika.