Obavijesti

News

Komentari 92

Tajni dokumenti: Kako je Hamas pripremao napad na Izrael?

Tajni dokumenti: Kako je Hamas pripremao napad na Izrael?
5

Godinu dana nakon napada Hamasa na Izrael u javnost su pušteni transkripti koji pokazuju kako je počeo sukob koji je uz rat u Ukrajini gurnuo svijet na korak do totalnog rata

VIDEO

Više od dvije godine je Hamas pripremao napad na Izrael koji je stvorio krvoproliće neviđeno još od Jomkipurskog rata. 
To se da iščitati iz tajnih dokumenata koje je zaplijenio IDF, a prenio The Japan Times.

Tajni zapisi otkrivaju planiranje napada koji se odvio 7. listopada 2023. godine, te Sinwarevo "nagovaranje" Irana i Hezbollaha da se priključe napadima. Dokumenti sadrže 30 stranica tajnih detalja pripreme napada. Vojni i politički vrh Hamasa se je deset puta tajno sastao i upravo na tim sastancima se je rodila ideja o napadu na izraelske kibuce. Glavne sastavnice dokumenata donose novo svijetlo na napad 7. listopada. Sudeći po dokumentima Hamas je zapravo trebao napasti u jesen 2022. godine, a sa pripreme za napad su završili u lipnju iste godine, ali napad je odgođen zbog nade da će se Iran i Hezbollah pridružiti napadu ako im se da više vremena za pripremu. U vrhu Hamasa su se dvoumili oko datuma napada. Prvi datum je bio 25. rujna kada Židovi slave Jom Kipur, a drugi 7. listopada kada Židovi slave Simhat Toru (završetak i ponovni početak ciklusa čitanja Tore).

U srpnju 2023. Hamas se sastao s iranskim zapovjednikom u nadi da će Iran paralelno s Hamasom napasti Izrael. Prema dokumentima koje je provjerio Washington Times, Iran je bio spreman pridružiti se Hamasu u napadu, ali s naglaskom da im treba vremena za pripremu. Hamas vjerojatno nije čekao Iran i Hezbollah jer je već tada bio svjestan da Izrael razvija novu protuzračnu obranu tzv. Iron Beam. Ovaj protuzračni sustav je plod rada izraelskog genija i brigadnog generala dr. Dannyja Golda koji stoji iza već sad opjevanog sustava "Iron Dome" ili Željezna kupola. 


Hamas je također napao Izrael kako bi spriječio normaliziranje odnosa između Izraela i Saudijske Arabije koja slijedi put ostalih zaljevskih zemalja poput UAE-a i Katra koje, iako su muslimanske zemlje imaju prisnije odnose sa SAD-om nego Iranom. Tajni dokumenti također otkrivaju naziv samog napada - Veliki projekt.

Hamasov priručnik smrti: Borci dobili upute za otmice i savjete da civile uzimaju kao živi štit
Hamasov priručnik smrti:  Borci dobili upute za otmice i savjete da civile uzimaju kao živi štit

Ovi dokumenti jasno pokazuju da je iznenadni napad Hamasa na Izrael posljedica višegodišnjeg planiranja, ali i posljedica dolaska Netanyahua ponovno na vlast. Epilog napada je poznat, 1200 ubijenih Izraelaca i desetine tisuća mrtvih Palestinaca u Gazi kao posljedica izraelske osvete. Ono što nije bilo jasno odmah nakon upada Hamasa u Izrael je, jesu li Iran i Hezbollah znali za datum početka napada. Iako je vrhovni vođa i ajatolah Hamenei javno odbacio bilo kakvu mogućnost iranske upetljanosti u napad, dokumenti sugeriraju da se Hamas obratio i Iranu i Hamasu prije kobnog 7. listopada. Sami zapisi o Hamasovih planovima su pronađeni na računalu u podzemnom tunelu u Gazi.   

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 92

VIDEO