Ivica Šešelj (36) iz Opuzena tehničar je cestovnog prometa. Otkako je njegova obitelj naslijedila hektar i pol zemlje na Neretvi, Šešelji su se posvetili poljoprivredi...
Tajna je u starinskom načinu rada i ekološkoj proizvodnji
Ivica Šešelj (36) iz Opuzena tehničar je cestovnog prometa. Otkako je njegova obitelj naslijedila hektar i pol zemlje na Neretvi, Šešelji su se posvetili poljoprivredi, odnosno proizvodnji, preradi i prodaji domaćih proizvoda.
- Majka mi je još prije 35 godina kao djevojka prodavala domaće proizvode na štandu na magistrali. Nije nam dugo trebalo da prizovemo tradiciju u sjećanje i odlučimo otvoriti štand, također na magistrali, u smjeru Opuzen - Komin - rekao je Ivica.
OPG je otvorio još prije desetak godina, a posao mu, kaže, ide odlično. Ima stalne kupce koji telefonski naručuju proizvode od njega. Slučajni prolaznici također se često zainteresiraju za živopisni štand na kojemu ničega ne fali. Ljubitelji marmelada i džemova mogu izabrati između 15 raličitih vrsta proizvoda. Od toga se neki na policama trgovina i ne viđaju baš često. To su primjerice džem od dinje i kivija. Najtraženiji su, kaže Ivica, oni od mandarine i smokve. Od istog voća od kojeg rade džemove, obitelj proizvodi i sokove.
- Sokove radimo po staroj recepturi moje bake. U proizvode ne stavljamo konzervanse i umjetne boje, a voće je naše, iz ekološkog uzgoja - tvrdi OPG-ovac. Ponosan je i na zimnice koje pripravljaju, kolače od smokve te ajvar.
Umirovljenik Drago Bebić (69) iz Novih Sela već 25 godina proizvodi trajne suhomesnate proizvode, kao što su pršut, panceta i pečenica. Prodaje ih u svojoj pršutoreznici u Metkoviću, a distribuira ih i u hotelima u Dalmaciji te u Zagrebu. Sagradio je pršutanu i krenuo u posao koji je sezonskog karaktera, odnosno radi se tek u mjesecima u kojima je najizraženija bura. Trenutačno nadograđuje pršutanu i klimatizirat će objekt pa će raditi kroz cijelu godinu.
- U posao sam uveo svih petero djece. Angažiram ih kod siječe drva, soljenja, prešanja i dizanja na sušaru - rekao je Drago. Dodao je kako je sve počelo tako što je pršut nosio na sajmove i počeo dobivati za njih zlatne plakete. Za med od mandarine iz Neretve, kadulje iz Konavala i šumski med iz Župe dubrovačke Gordan Delić (36) kaže da su jedinstveni proizvodi u Hrvatskoj i svijetu. Bavi se proizvodnjom meda i namaza već tri godine. Pčelarstvo mu je hobi. Otac mu je godinama radio s pčelama pa su otac i sin zaključili da bi, ako udruže snage, mogli živjeti od toga. U Župi dubrovačkoj imaju pčelinjak, kao i u Konavlima. Imaju svoju punionicu meda i jednu trgovinu pčelarskim priborom.
- Naša posebnost je što selimo pčele. Tako se povećava kapacitet proizvodnje. Primjerice, tijekom suša u srpnju i kolovozu selimo ih u Liku i Knin – rekao je Delić.
Specijalnost su mu i namazi od dubrovačke ljute naranče, rogača, smokve i limuna.
Pršuti su mu šampioni
Drago Bebić iz Novih Sela svoje je pršute nedavno certificirao. Nada se da će mu se otvoriti europsko tržište. U Hrvatskoj je već šampion.
Sve radi na stari način
Gordan Delić iz Župe dubrovačke zajedno s ocem proizvodi jedinstveni med od mandarine, a voćne namaze radi po staroj i tajnoj recepturi.