Obavijesti

News

Komentari 0

Sve je više djevojaka: Splitsku Pomorsku školu prvi put od osnivanja vodi ravnateljica

Sve je više djevojaka: Splitsku Pomorsku školu prvi put od osnivanja vodi ravnateljica
1

Mirela Žižić kaže kako pomorstvo prestaje biti tradicionalno muško zanimanje, te najavljuje modernizaciju škole, nove tehnologije i još uzbudljivije programe

VIDEO

Splitska Pomorska škola prvi put u 175 godina njezina postojanja na čelu ima ženu, ravnateljicu Mirelu Žižić. Ona nije prva žena koja je sjela na čelnu poziciju neke obrazovne ustanove, ali u ovom slučaju zaista je riječ o nečemu posebnom, jer se za zanimanje pomoraca mahom odlučuju muškarci pa shodno tome, i u svim bliskim institucijama s kojima surađuju, na čelu su muškarci. No, kako nam kaže ravnateljica Žižić, činjenica da je žena nije baš nigdje naišlo na nikakvo neodobravanje. Dapače, i tijekom kandidature i kasnijih susreta s kolegama i suradnicima, uživala je veliku podršku.

'Ponosna sam i motivirana'

- U pomorskoj industriji, koja je tradicionalno muška, kolege su me prihvatili već i za vrijeme mog rada u nastavi, te sam njihovu podršku imala od samog početka. Kao prva žena na čelnoj poziciji Pomorske škole osjećam se izuzetno ponosno i motivirano, te sam svjesna odgovornosti i prilika koje ova pozicija donosi. Mislim da je naša škola prošla kroz značajne promjene u proteklih nekoliko godina. Nudimo za upis nekoliko smjerova i u svim su polaznice i djevojke. Zanimljivo je to da osim logistike, djevojkama je već dugi niz godina atraktivna i nautika, a od prošle godine imamo i djevojku u smjeru tehničar za brodostrojarstvo. Iako su neki stereotipi možda još uvijek prisutni, naš je fokus na pružanju kvalitetnog obrazovanja i podrške učenicima kako bi postigli svoje ciljeve - kaže nam ravnateljica Žižić koja je dodajmo, diplomirala biologiju i kemiju na PMF-u.

U to vrijeme se, otkriva, vidjela u nekom istraživačkom laboratoriju, no čim je dobila prva četiri sata nastave kemije u Pomorskoj školi, znala je da tu želi graditi poslovnu budućnost.

Split:  Mirela Žižić, ravnateljica Pomorske škole

Veliko iskustvo u nastavi

- Kao profesorica sam 12 godina radila u nastavi, sudjelovala u brojnim aktivnostima unaprijeđenja škole, projektima, surađivala s bivšim ravnateljem u organizaciji škole kao voditelj smjene, te se na taj način pripremala za ovu ulogu. Sam proces kandidature bio je izazov, ali ne i težak jer sam viziju škole već imala, te je pisanje plana i programa petogodišnjeg mandata bio izvrstan način da artikuliram svoje ideje i planove. Nakon toga slijedilo je prezentiranje programa svim tijelima škole, te sam ponosna što sam izabrana jednoglasno i vjerujem da moja stručnost i iskustvo mogu pridonijeti napretku škole - govori Žižić koja ravnateljski posao ocjenjuje zahtjevnim na svoj način.

Osim administrativnih zadataka, bavi se dugoročnim planiranjem, upravljanjem resursima, te je neprestanoj u komunikaciji s raznim dionicima u cilju suradnje i poboljšanja školskog okruženja i obrazovnih standarda. Na pitanje kako su je prihvatili učenici, mahom mladi momci kaže:

- S učenicima dijelim uzajamno poštovanje, te nastojim biti pristupačna i otvorena, ali i dosljedna u svojim očekivanjima.

Kvalitetno obrazovanje za sve

Voljela bi, i to je njezina glavna motivacija, unaprijediti kvalitetu pomorskog obrazovanja, što uključuje nove tehnologije u nastavi, razvoj novih obrazovnih programa, ali ono najvažnije, želi učenicima škole stvoriti učenicima pozitivno okruženje da razviju svoje interese i ambicije. Naravno, ima tu i puno izazova, a oni su najčešće vezani za ograničene financijske resurse koji ne prate potrebu za kontinuiranim unapređenjem obrazovnih standarda.

- Moj prioritet je osigurati da svaki učenik dobije kvalitetno obrazovanje i podršku koju zaslužuje, te da budući učenici prepoznaju Pomorsku školu kao odličan izbor ako žele stjecati znanja i vještine u pomorskom sektoru - zaključuje ravnateljica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Potresne slike obišle svijet: Ovaj čovjek je u jednom danu ostao bez tri kćeri i supruge
STRAŠNA PRIČA IZ UKRAJINE

Potresne slike obišle svijet: Ovaj čovjek je u jednom danu ostao bez tri kćeri i supruge

Neopisiva tuga oca i supruga koji je ispratio cijelu svoju obitelj na posljednji počinak potresla je svijet

Preminuo napadač iz Tovarnika: Zapalio dvije obiteljske kuće pa napao policiju, oni ga upucali
IZVIJESTILA POLICIJA

Preminuo napadač iz Tovarnika: Zapalio dvije obiteljske kuće pa napao policiju, oni ga upucali

Jedan policajac bio je prisiljen uporabiti vatreno oružje prema napadaču. Napadač i jedan policijski službenik zbog ozljeda završili su u bolnici. Napadač je jutros preminuo
Evo zašto nikada više neću u Hrvatskoj kupiti nijedan Samsungov proizvod
PETAK ČETRNAESTI

Evo zašto nikada više neću u Hrvatskoj kupiti nijedan Samsungov proizvod

Samsungov proizvod kupit ću samo ukoliko se nastanim u nekoj sređenoj zemlji, u kojoj ima smisla tužiti servisere