Obavijesti

News

Komentari 37

Svako šesto dijete u Africi umre od gladi prije pete godine

Svako šesto dijete u Africi umre od gladi prije pete godine
6

UN-ov plan za suzbijanje siromaštva i istrebljenje gladi završava za pet godina, no kasni u ostvarenju ciljeva, a situacija se u Africi godinama gotovo ni ne mijenja

VIDEO

Svako šesto dijete u Africi umre od gladi prije svoje pete godine, a 10.000 ih se tjedno liječi zbog neuhranjenosti. Ostalo je još samo pet godina za završetak 15-godišnjeg UN-ovog plana o istrebljenju gladi, a agencije za pomoć Africi upozoravaju da ciljevi poput smanjenja smrtnosti djece i majki nisu ispunjeni te kasne za zadanim rokovima. 

Novinarska ekipa britanskog SkyNewsa u rujnu je posjetila kliniku u Nigeru, najzaostalijoj afričkoj zemlji. Liječnik Morou Aruna tamo svakodnevno, sedam dana u tjednu, liječi oko 90 djece mlađe od pet godina koju roditelji dovode iz okolnih, kilometrima udaljenih, sela. Djeca su sklona raznim bolestima među kojima i koleri, malariji, tuberkulozi i upali pluća. Većina ih jedva teži samo trećinu od normalne kilaže za njihovu dob. 

U rujnu je u klinici 'Spasimo djecu' među njima bio i Saminou, dvogodišnji dječak koji je težio kao novorođenče. U bolnici je bio tjednima. Prvo su ga stabilizirali te ga počeli uhranjivati. Iz bolnice su ga pustili u navodno dobrom zdravstvenom stanju. Novinari Sky Newsa vratili su se u prosincu vidjeti kako dječak napreduje, no dočekala ih je tužna vijest da je Saminou preminuo tjedan dana nakon povratka u svoje selo. Njegova 18-godišnja majka Rashida, koja je tada bila trudna, rodila je mrtvorođenče. 

- Vrlo sam tužna zbog gubitka djece, no molim se Bogu i nadam se da će mi dati još jedno, rekla je Rashida. Novinari su joj ostavili tri isprintane fotografije sina, jedinu uspomenu na dječaka. 

Nema naznaka da će se stanje u Nigeru popraviti s obzirom da su zbog suša žetve od 2005. godine sve gore, broj gladnih se ne smanjuje, a UN-ov plan o borbi protiv siromaštva kasni u ostvarenju zadanih ciljeva.

Očekivanja veća od rezultata

U izvješću sa UN-ovog summita iz listopada istaknuto je da su glad i neuhranjenost  između 2007. i 2009. bili u porastu što je unazadilo ranije postignut pomak. Ipak ističu da je učinjen pomak, no napominju kako ekonomska kriza i dalje prijeti ostvarenju ciljeva.

Broj inficiranih HIV-om i dalje premašuje broj onih koji su započeli s liječenjem. Spor napredak također je vidljiv kod zdravstvene zaštite majki kao i reproduktivnom zdravlju. U zaključku stoji da su 'na globalnoj razini očekivanja bila veća od postignutih rezultata'. Kako bi se ipak što bliže primakli cilju, UN poziva na veće napore kako na međunarodnoj tako i na nacionalnoj razini. 

Zakazali smo i u zapošljavanju i osiguravanju dostojnih uvjeta rada, promicanju ravnopravnosti spolova i osnaživanju žena, uvođenju održivosti okoliša i osiguranju osnovnih sanitarnih uvjeta.

Osam ciljeva UN-ovog Milenijskog plana su: smanjenje ekstremnog siromaštva i gladi, smanjenje smrtnosti novorođenčadi i djece, poboljšanje zdravlja majki, borba protiv HIV-a/AIDS-a, malarije i drugih bolesti, osiguranje održivost okoliša, globalna suradnja za razvoj, jamstvo obrazovanja za sve, ravnopravnost spolova i osnaživanje žena. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 37

VIDEO

Preminuo napadač iz Tovarnika: Zapalio dvije obiteljske kuće pa napao policiju, oni ga upucali
IZVIJESTILA POLICIJA

Preminuo napadač iz Tovarnika: Zapalio dvije obiteljske kuće pa napao policiju, oni ga upucali

Jedan policajac bio je prisiljen uporabiti vatreno oružje prema napadaču. Napadač i jedan policijski službenik zbog ozljeda završili su u bolnici. Napadač je jutros preminuo

Potresne slike obišle svijet: Ovaj čovjek je u jednom danu ostao bez tri kćeri i supruge
STRAŠNA PRIČA IZ UKRAJINE

Potresne slike obišle svijet: Ovaj čovjek je u jednom danu ostao bez tri kćeri i supruge

Neopisiva tuga oca i supruga koji je ispratio cijelu svoju obitelj na posljednji počinak potresla je svijet
Kako će nas oderati porezom na nekretnine: 'Bogati će plaćati i rugati se, siromašni prodavati'
A REKLI SU DA GA NEĆE UVODITI

Kako će nas oderati porezom na nekretnine: 'Bogati će plaćati i rugati se, siromašni prodavati'

Plus+ NOVI EXPRESS Prije izbora se potkupljivalo, dizale su se plaće, nije se pitalo za cijenu, ali postoji vrijeme predizbornih obećanja i vrijeme fakturiranja računa - a oni će biti ispostavljeni svekolikom pučanstvu