Obavijesti

News

Komentari 0

Šuplji dub u Zabiokovlju: 'Naš hrast star je barem 800 godina. Unutra stane desetero djece'

Šuplji dub u Zabiokovlju: 'Naš hrast star je barem 800 godina. Unutra stane desetero djece'
8

Maria, Luce, Petra, Stipe, Šimuna, Jakova, Gianne i Leona bez straha su pronašli sklonište u svom dubu hrasta medunca. U trenutku fotografiranja u šupljoj unutrašnjosti duba bilo ih je ukupno sedam

VIDEO

U Zabiokovlju, Zagvozdu i jednom od njegovih zaseoka, Bartulovići nalazi se prostor imena Dubrava u kojem su smješteni stoljetni hrastovi (dubovi) po kojima je ovaj prostor i dobio ime. I ne bi to bilo toliko zanimljivo da se od desetak njih koji u svojim krošnjama kriju stoljetne priče stanovnika Zabiokovlja nije smjestio i jedan reprezentativan koji prema procjenama stručnjaka, a koji su ovih dana obavili sva potrebna ispitivanja kako bi odredili njegovu starost, ali i kako bi ga zaštitili broji stotine kao neki desetljeća.

Po riječima stručnjaka jedan je od rijetkih u Hrvatskoj koji se može pohvaliti svojim godinama koje su se primakle broju tisuću. Nije ovaj hrast zanimljiv samo po svojim godinama već i po svom izgledu koji mami mnoge posjetitelje, ali najviše najmlađe koji u njegovoj unutrašnjosti pronalaze mjesto za skrivanje i igru. Upravo zbog toga što je u sredini šupalj, toliko da u njega može stati desetak manje djece prozvali su ga ‘Šuplji dub’, a po njemu je i udruga koja vodi brigu o cijelom prostoru dobila ime Udruga Šuplji dub Bartulovići.

Šuplji dub

- Pokrenuli smo projekt zaštite i očuvanja jedinstvenog hrasta medunca za što smo dobili ponude certificirane tvrtke Urbani šumari. Radi se o stoljetnom stablu kojeg već generacije stanovnika ovog kraja, zbog specifičnog oblika-šupljine i mogućnosti prolaska kroz deblo, nazivaju ‘Šuplji dub’. Potvrđeno nam je kako je riječ o neprocjenjivo vrijednom i jedinstvenom primjerku stabla, čije procjene starosti idu preko 800 godina. Ovaj hrast je svojevrsni simbol opstojnosti i simbioze mještana i prirodne baštine u surovom kršu dalmatinske zagore - kaže nam Miljenko Bartulović jedan od inicijatora zaštite Šupljeg duba.

Nemaju pekarnice ni dućana, a sad im ukinuli i dostavu kruha: 'Pečem i jedem stari, a što ću...'
Nemaju pekarnice ni dućana, a sad im ukinuli i dostavu kruha: 'Pečem i jedem stari, a što ću...'

Stručni dio zaštite ovog duba provodi ovlaštena tvrtka Urbani šumari d.o.o. Zagreb, a voditelj Goran Huljenić mag. ing. urbanog šumarstva, zaštite prirode i okoliša je proteklih dana u zaseoku Bartulovići obavio sva potrebna ispitivanje Šupljeg duba. Cilj provedbe ovog projekta kojeg sufinancira Županija splitsko-dalmatinska je kako nam je rečeno, uz zaštitu i očuvanje stoljetnog hrasta medunca sačuvati hrast za mlađe naraštaje te potaknuti održavanje radionica u prirodi na temu edukacija o važnosti očuvanja prirode i šumske zajednice.

- Program je značajan za širu društvenu zajednicu, školski i predškolski uzrast za organizaciju radionica u prirodi, pošto se radi o odnosu, povezanosti i brizi ovdašnjeg čovjeka za šumsku zajednicu i prirodu općenito. Ovaj projekt se provodi prvenstveno kako bi sačuvali ovo jedinstveno stablo za mlađe naraštaje i kako bi im svojim primjerom ukazali na potreban odnos prema prirodi te očuvanju i zaštiti okoliša - rekli su nam stanovnici Bartulovića koji svakodnevno obilaze svoj Šuplji dub. Oni stariji kako bi se prisjetili svoje mladosti i sijela podno duba, a najmlađi kako bi slušali zanimljive priče o biokovskim vilama i vilenjacima. 

Sačuvati stablo za mlađe naraštaje

Maria, Luce, Petra, Stipe, Šimuna, Jakova, Gianne i Leona bez straha su pronašli sklonište u svom dubu. U trenutku fotografiranja u šupljoj unutrašnjosti duba bilo ih je ukupno sedam, ali su tek neki izvirili dok su ih stariji iz unutrašnjosti pridržavali. Osim fotografiranja, slušali su priče i biokovskim vilama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

FOTO Ispucali stupovi Pelješkog mosta: Muljaju na natječaju pa se most ne može pregledati
VEĆ DEBELO KASNE

FOTO Ispucali stupovi Pelješkog mosta: Muljaju na natječaju pa se most ne može pregledati

Plus+ Hrvatske ceste žele za pregled mosta uzeti konzorcij koji je dao 180.000 eura skuplju ponudu iako im je odabir već jednom poništila nadležna državna komisija. Konkurencija zbog svega sumnja na pogodovanje...