Obavijesti

News

Komentari 4

Sud BiH raspisao tjeralicu za zamjenikom direktora SIPA-e. On ilegalno otišao u Hrvatsku

Sud BiH raspisao tjeralicu za zamjenikom direktora SIPA-e. On ilegalno otišao u Hrvatsku

Galić je trenutačno na poziciji zamjenika direktora bosanskohercegovačke Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), ključne policijske agencije

VIDEO

Sud BiH donio je odluku o raspisivanju međunarodne tjeralice za Zoranom Galić, policijskim dužnosnikom iz te zemlje koji se od 8. srpnja nalazi u Hrvatskoj, no vlasti u BiH još nisu u stanju donijeti odluku o tome treba li on biti smijenjen ili pak razriješen dužnosti zamjenika direktora SIPA-e. 

Kako je u četvrtak objavio portal "Dnevnog avaza", Sud BiH prihvatio je zahtjev državnog tužiteljstva da se za Galićem raspiše tzv. crvena međunarodna tjeralica jer je on već mjesec dana nedostupan pravosudnim tijelima, a osumnjičen je za zloporabu službenog položaja i ovlasti i primanje mita u razdoblju u kojemu je bio na dužnosti direktora Granične policije BiH.

Zamjenik šefa 'bosanskog FBI-ja' pobjegao u Hrvatsku: 'Dajte mi mirovinu, na liječenju sam!'
Zamjenik šefa 'bosanskog FBI-ja' pobjegao u Hrvatsku: 'Dajte mi mirovinu, na liječenju sam!'

Galić je trenutačno na poziciji zamjenika direktora bosanskohercegovačke Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), ključne policijske agencije.

Može biti izručen BiH na temelju međudržavnog ugovora iz 2012. koji tu mogućnost predviđa u slučaju počinjenja kaznenih djela prema pravu obje države ugovornice za koje je propisana kazna zatvora ili mjera koja uključuje oduzimanje slobode u trajanju od jedne godine ili teža kazna.

Galić posjeduje državljanstvo Hrvatske a o tome jesu li ispunjeni uvjeti za njegovo izručenje BiH odlučivat će teritorijalno nadležni sud u Hrvatskoj no konačnu odluku donosi ministar pravosuđa Hrvatske.

Rusija je raspisala tjeralicu za ukrajinskim čelnikom Zelenskim
Rusija je raspisala tjeralicu za ukrajinskim čelnikom Zelenskim

Iz Tužiteljstva BiH ranije su objavili kako je Galić ilegalno prešao granicu s Hrvatskom, samo dan prije nego što je trebao biti uhićen u sklopu istrage u kojoj ga se sumnjiči da je kao čelnik Granične policije BiH omogućio nesmetani prelazak granice s Crnom Gorom osobama koje su krijumčarile duhanske proizvode iz te zemlje, a za to je primio mito.

Iako državno tužiteljstvo Galića tretira bjeguncem od pravosuđa njegova odvjetnica Ivana Grizelj Ćorluka tvrdila je kako njen branjenik nije pobjegao nego je u Hrvatsku otišao na liječenje, a naknadno je SIPA-i proslijedila njegov zahtjev za prestanak radnog odnosa s obrazloženjem kako Galić sada želi ostvariti svoje pravo na mirovinu u BiH.

Crnogorac s Interpolove tjeralice čeka izručenje Srbiji. U Zagrebu 'pao' s lažiranim dokumentima
Crnogorac s Interpolove tjeralice čeka izručenje Srbiji.  U Zagrebu 'pao' s lažiranim dokumentima

No Galić je imenovani dužnosnik kojega je postavilo Vijeće ministra BiH i samo ga ono može razriješiti ili smijeniti, ali na temelju preporuke koje daje Neovisni odbor parlamenta BiH. 

To je pak tijelo Vijeću ministara poslalo konfuzno "mišljenje" kako se Galića može smijeniti ili razriješiti. Razlika je u tome što bi u slučaju razrješenja Galić imao prava kao i svaki drugi imenovani dužnosnik, uključujući otpremninu u iznosu od šest mjesečnih plaća.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH u četvrtak su potvrdili kako bošnjački ministri inzistiraju da Galić kao osoba pod istragom bude smijenjen, ali za to nema suglasnosti unutar Vijeća ministara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4

VIDEO

VIDEO Totalni kaos na Korčuli, pogledajte kako vjetar čupa veliko stablo: 'Ovo je horor!'
NEVRIJEME NA OBALI

VIDEO Totalni kaos na Korčuli, pogledajte kako vjetar čupa veliko stablo: 'Ovo je horor!'

LUMBARDA, KORČULA - ''Grozno je. Horor film. Bilo je oblačno, i samo je kiša krenula. U dvije sekunde se okrenulo. More se uznemirilo i krenuo je jaki vjetar. Grozno. Sve je polupano. Još uvijek pada, ne znamo je li priprema za nešto gore. Kažu da je to ovako na Korčuli prvi put'', kazao nam je čitatelj koji je poslao snimku snažnog nevremena koje se sručilo na Korčulu u poslijepodnevnim satima. Na snimkama koje nam je poslao vidi se kako puše iznimno jak vjetar, pada snažna kiša, a u jednom trenutku vjetar čupa veliko stablo.

DOZNAJEMO Učenik radi kojeg se cijeli razred ispisao iz škole sada se premješta u drugu
OBRAT

DOZNAJEMO Učenik radi kojeg se cijeli razred ispisao iz škole sada se premješta u drugu

Dogovoreno je da će roditelji učenika zatražiti premještaj u drugu osnovnu školu, zahtjev će predati sutra u jutro, obavljen je razgovor s ravnateljem škole u koju učenik treba prijeći - odgovorili su za 24sata iz Ministarstva.
VIDEO Potop u Dubrovniku:  Slijevaju se vodopadi, kaos na Pilama, a neki se voze na SUP-u
KAOS NA JUGU HRVATSKE

VIDEO Potop u Dubrovniku: Slijevaju se vodopadi, kaos na Pilama, a neki se voze na SUP-u

Iz Državnog hidrometeorološkog saveza upaljeni su meteoalarmi za cijelu Hrvatsku, a dubrovačka regija je u narančastom