Obavijesti

News

Komentari 66

Stručnjak za 24sata: Atentator na Trumpa koristio se puškom AR-15, smrtonosnom do 300 m

Stručnjak za 24sata: Atentator na Trumpa koristio se puškom AR-15, smrtonosnom do 300 m

Ako je riječ o modelu s dužom cijevi i ako je imao nogare za oružje i optiku strijelac koji je imalo trenirao s udaljenosti od 150-200 metara glavu mete ne bi mogao promašiti, kaže majstor puškar Miroslav Kavur

VIDEO

Američka tajna služba istražuje kako je osoba s puškom AR-15 ušla na mjesto događaja i uspjela ispaliti više hitaca dok je Donald Trump govorio na skupu u Butleru. Puška AR-15 spada u kategoriju "moderne sportske puške". Takve puške se uglavnom koriste u natjecanjima i u lovu. 

"AR-15 je najdostupnija puška u SAD-u. Postoji više modela te vojno-civilne poluautomatske puške koja se može prenamijeniti u automatsku. U svijetu je ima jako puno. U vojsci koriste kalibar 5,56 mm, a u civilstvu je oznaka streljiva 223 Remington. Riječ je o vrlo jeftinom oružju čija se cijena ovisno od proizvođača i modela kreće već od oko 400-500 dolara", rekao nam je Miroslav Kavur, majstor puškar. Dodaje kako AR-15 pripada istoj grupi oružja kao i hrvatski VHS-2, koji se proizvodi u Karlovcu. 

Ova puška proizvodi se u komadu, ne može se sklapati, pa ju je atentatoru bilo teže odnijeti na krov odakle je pucao na Donalda Trumpa.

VIDEO Javio se otac Trumpovog napadača: 'Još pokušavam shvatiti što se dovraga događa'
VIDEO Javio se otac Trumpovog napadača: 'Još pokušavam shvatiti što se dovraga događa'

"Ako je riječ o modelu s dužom cijevi i ako je imao nogare za oružje i optiku strijelac koji je imalo trenirao s udaljenosti od 150-200 metara glavu mete ne bi mogao promašiti. S tim oružjem bi se u tim uvjetima mogla bez većih problem pogoditi meta do 300 metara", kaže Kavur. 

Smatra da je atentator na Trumpa morao imati neki oslonac - nogare ili deku na koju je oslonio oružje. No treba uzeti u obzir i da je u takvim situacijama osoba koja povlači okidač pod jakim adrenalinom. Srce kuca toliko jako da "tijelo poskakuje" pod takvim stresom" slikovito je pojasnio stručnjak za oružje Kavur. 

NRA annual convention in Dallas

Prema američkom Udruženju industrije vatrenog oružja, inicijali AR označavaju ArmaLite, tvrtku koja ga je proizvela 1950-ih. Udruga je dodala da ljudi često pogrešno smatraju puške AR-15 "jurišnim oružjem" ili "jurišnim puškama". 

 “Preciznost, pouzdanost, robusnost i svestranost ovih pušaka dobro služe strijelcima i lovcima. One su pravo vatreno oružje za sve vremenske uvjete,” navela je udruga. Poluautomatska verzija ove puške stvorena je za vojsku. Sada su modeli AR-15 modularni i vlasnici ih mogu prilagoditi prema svojim zahtjevima, pridržavajući se zakonskih kriterija.

Brzina metka iz AR-15 pušaka je smrtonosna. Prema Washington Postu, količina pogonskog goriva u patroni ima moć poslati metak brzinom koja bi "prešla šest nogometnih igrališta u sekundi".

" Metak može usmrtiti čovjeka odmah nakon što pogodi vitalni organ. "Kako se taj metak usporava...ta je energija toliko ogromna da mora negdje otići, a vaše tijelo će se doslovno raskomadati", navodi jedan traumatološki kirurg.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 66

VIDEO

Vatikan Međugorju dao status 'Nihil Obstat'! Evo što to znači. Upozorio i na 'navodne vidioce'
PAPA BLAGOSLOVIO

Vatikan Međugorju dao status 'Nihil Obstat'! Evo što to znači. Upozorio i na 'navodne vidioce'

Iz Vatikana kažu kako je potrebno razjasniti moguće zabune oko Međugorja koje mogu navesti neke male skupine da iskrive to duhovno iskustvo. Na kraju dokumenta je i upozorenje

Stiže nevrijeme! Za nekoliko regija upalili narančasti alarm
NOVO POGORŠANJE

Stiže nevrijeme! Za nekoliko regija upalili narančasti alarm

Stiže novo pogoršanje vremena koje će donijeti naoblačenje i kišu u većem dijelu zemlje. Nakon stabilnijeg razdoblja, u četvrtak se očekuju oborine, osobito u istočnim i južnim krajevima
Otac i sin iz Hrvatske poginuli u stravičnoj nesreći kod Venecije
VIDEO: ZABILI SE U KAMION

Otac i sin iz Hrvatske poginuli u stravičnoj nesreći kod Venecije

Oba vozila kretala su se u istom smjeru. U trenutku nesreće promet je tekao normalno. Auto se zabio u teretno vozilo koje se kretalo ispred njega iz zasad neutvrđenih razloga, objavili su Talijani