Obavijesti

News

Komentari 0

Što sve Hrvati gutaju: Omiljeni su lijekovi za tlak i impotenciju

Što sve Hrvati gutaju: Omiljeni su lijekovi za tlak i impotenciju

Lani smo na medikamente potrošili 1,5 milijardi eura. Neki lijekovi nisu bezopasni!

VIDEO

Otprije je poznato da su građani Hrvatske tjeskobni i da žive prilično nezdravo, s mnogo masnoća u krvi, a istodobno ih stalno nešto boli. Novitet je da od prošle godine masovno uzimaju i vitamin D3, što je pokazalo izvješće o potrošnji lijekova za 2023. godinu koje je objavio HALMED. Prema tom izvješću, ukupna financijska potrošnja lijekova u 2023. godini viša je za 12,5 posto u odnosu na 2022. godinu.

Prošle je godine na lijekove potrošeno ukupno 1.554,635.277 eura i, količinski gledano, potrošnja je bila 1540,60/DDD/1000/dan (dnevna doza lijekova na 1000 stanovnika). Da u golemim količinama gutamo tablete za smirenje i one za visok tlak i kolesterol, nije ništa novo, ali vitamin D jest, i to je sad lijek koji su najviše propisivali na recept prošle godine. U čemu je stvar?

- Primijetili smo povećanje recepata za vitamin D. Razlog je što se znatno povećao broj preporuka od bolničkih liječnika za taj lijek, pa ga obiteljski liječnici moraju izdavati. Ne znam jesu li svi ti pacijenti prethodno napravili pretragu statusa D vitamina, ali bilo bi dobro da se to radi inače se lijek bezrazložno propisuje i nepotrebno se troši novac iz zdravstvenog proračuna - kaže mr. Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

Iz drugih smo izvora neslužbeno doznali da već dugo neurolozi, fizijatri, hematolozi i dijabetolozi masovno pišu preporuke za vitamin D te da vrlo vjerojatno iza svega stoji pritisak farmaceutske industrije. Što god da je razlog, valja imati na umu, na što nas upozoravaju neki liječnici, da uzimanje vitamina D bez razloga može izazvati takozvanu hipervitaminozu D, koja, među ostalim, može dovesti do kalcifikacije i oštećenja bubrega.

Inače, izvješće HALMED-a pokazalo je da su među lijekovima na recept nakon vitamina D najzastupljeniji atorvastatini, za snižavanje masnoća u krvi, pantoprazol, koji se uzima kod čira na želucu i žgaravice, te acetilsalicilna kiselina, koju masovno koriste srčani bolesnici. Najprodavaniji bezreceptni lijek je paracetamol, na koji su Hrvati potrošili 9,3 milijuna eura, drugi je ibuprofen s potrošnjom od 8,2 milijuna eura i treći paracetamol u kombinaciji sa psiholepticima - 7,3 milijuna eura. Potražnja za sildenafilom (Viagra) pomalo pada, ali je postojana nabavka ekstrakta palme sabal, koji je na 18. mjestu na listi najprodavanijih bezreceptnih lijekova. Na palmu sabal Hrvati su potrošili 1,82 milijuna eura, a riječ je o pripravku koji se primarno koristi za liječenje impotencije. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Kamenolom u Jablanici istražuje krim-policija BiH: 'Odron smrti nije posljedica izlijevanja rijeke'
CIJELE KUĆE ZATRPANE

Kamenolom u Jablanici istražuje krim-policija BiH: 'Odron smrti nije posljedica izlijevanja rijeke'

Tisuće tona kamenja iz tog kamenoloma kod Jablanice palo je na cijelo naselje i napravilo branu, a onda se voda slila u jednu dolinu. Sve se dogodilo i minuti, oko dva sata iza ponoći, kažu vlasti u BiH