Obavijesti

News

Komentari 8

Što su majmunske boginje, koji su simptomi i kako se prenose? Stručnjaci: 'To nije nov covid'

Što su majmunske boginje, koji su simptomi i kako se prenose? Stručnjaci: 'To nije nov covid'
5

Majmunske boginje (mpox) "nisu nov covid" jer vlasti jasno znaju kako kontrolirati njihovo širenje, rekao je vodeći stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije, piše u utorak BBC

VIDEO

Hitni prijem Opće bolnice Dubrovnik bio je u utorak ujutro privremeno nedostupan pacijentima zbog sumnje na slučajeve majmunskih boginja. 

- Primljeno je i izolirano dvoje pacijenata, stranih državljana, s uputnom dijagnozom majmunskih boginja, koje su nakon obrade isključene. Otpušteni su iz bolnice, s Odjela infektologije. Pritom su djelatnici hitnog bolničkog prijema poduzeli sve potrebne propisane epidemiološke mjere kako bi zaštitili i djelatnike i pacijente - rekao je ravnatelj OB-a Dubrovnik Marijo Bekić, piše Dubrovački dnevnik.

Malo je vjerojatno da će bolest majmunskih boginja doći do Hrvatske. Cjepiva ima dovoljno
Malo je vjerojatno da će bolest majmunskih boginja doći do Hrvatske. Cjepiva ima dovoljno

'To nije nov Covid'

Illustration shows test tubes with "Mpox virus positive" label

Majmunske boginje (mpox) "nisu nov covid" jer vlasti jasno znaju kako kontrolirati njihovo širenje, rekao je vodeći stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije, piše u utorak BBC. Unatoč stvarnoj zabrinutosti zbog nove varijante virusa i svjetske uzbune, regionalni direktor WHO-a za Europu Hans Kluge je novinarima rekao da je zajedničkim naporima moguće, ali i nužno uhvatiti se u koštac s majmunskim boginjama.

Trenutačno bi odlučno djelovanje, uključujući osiguravanje da cjepiva dođu do područja gdje je najpotrebnije, moglo zaustaviti nov ciklus panike i zanemarivanja.

Slučaj zaraze novom varijantom Clade Ib potvrđen je prošlog tjedna u Švedskoj, a povezan je sa širenjem bolesti u Africi. To je i prvi slučaj zaraze izvan Afrike

Majmunske boginje su uzrokovale smrti najmanje 450 ljudi u Demokratskoj Republici Kongo, što se povezuje s varijantom Clade Ib.

Stručnjaci tvrdi da se još mnogo toga ne zna o novoj varijanti, no da se možda lakše širi, što izaziva ozbiljniju bolest.

Nijedan slučaj zaraze varijantom Clade Ib nije zabilježen u Ujedinjenom Kraljevstvu, no stručnjaci upozoravaju da bi se bolest mogla proširiti ne dođe li do međunarodnog djelovanja.

HZJZ objavio detaljno izvješće o epidemiji majmunskih boginja
HZJZ objavio detaljno izvješće o epidemiji majmunskih boginja

Druga varijanta Clade II bila je odgovorna za širenje bolesti 2022. koje je prvotno zahvatilo Europu, a nastavlja se pojavljivati u mnogim dijelovima svijeta.

No, stručnjaci znaju kako kontrolirati mpox neovisno o njegovoj varijanti: nediskriminatornim javnozdravstvenim djelovanjem i pravednim pristupom cjepivima, tvrdi Kluge.

Virus, koji izaziva vrućicu i osip, širi se kontaktom s kožom koja ima lezije, uključujući spolni odnos.

Kluge je rekao da je rizik za opću populaciju nizak.

"Hoćemo li ići u potpuno zatvaranje u europskoj regiji WHO-a, je li to nov covid-19? Odgovor je jasno: 'ne'", kazao je.

Glasnogovornik WHO-a Tarik Jašarević je rekao da WHO ne preporučuje upotrebu maski.

"Ne preporučujemo ni masovno cijepljenje. Preporučujemo korištenje cjepiva u područjima širenja (bolesti) za najrizičnije skupine", dodao je.

Uzrokuje simptome slične gripi i gnojne lezije

Hitni prijem u Dubrovniku bio je zatvoren. Posumnjalo se na slučaj majmunskih boginja...
Hitni prijem u Dubrovniku bio je zatvoren. Posumnjalo se na slučaj majmunskih boginja...
Mpox surge in Central Africa exposes awareness gap

Mpox je virusna infekcija koja uzrokuje simptome slične gripi i gnojne lezije, a iako je obično blaga, može biti smrtonosna.

Djeca, trudnice i osobe s oslabljenim imunološkim sustavom, poput onih s HIV-om, izloženi su većem riziku od komplikacija. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je najnoviju epidemiju bolesti javnozdravstvenom hitnom situacijom nakon što se novi soj virusa mpox, prvi put identificiran u Demokratskoj Republici Kongo, počeo širiti u druge susjedne zemlje.

Mpox se prenosi bliskim fizičkim kontaktom, uključujući seksualni kontakt, ali nema dokaza da se lako širi zrakom.

Novi soj izazvao je globalnu zabrinutost jer se čini da se lakše širi među ljudima nego raniji sojevi virusa.

Prije dvije godine, SZO je proglasila mpox hitnom situacijom kada se oblik bolesti, uzrokovanom granom IIb, počeo globalno širiti, uglavnom među muškarcima koji imaju spolne odnose s muškarcima.

Ta epidemija stavljena je pod kontrolu nakon što su promjena ponašanja, sigurne seksualne prakse i cjepiva pomogli ljudima u riziku da se zaštite u mnogim zemljama.

Međutim, mpox je javnozdravstveni problem u dijelovima Afrike već desetljećima. Prvi slučaj među ljudima zabilježen je u Kongu 1970. godine, a od tada se bilježe epidemije ove bolesti.

U trenutnoj epidemiji, najgoroj ikada zabilježenoj u Kongu, zabilježeno je 27.000 oboljelih i više od 1.100 smrtnih slučajeva od siječnja 2023., uglavnom među djecom.

Dva soja virusa mpox sada se šire u Kongu – endemski oblik virusa, grana I, i novi soj nazvan grana Ib, pri čemu se izraz “grana” odnosi na varijantu virusa.

Iako je prethodni naziv bolesti (tj. majmunske boginje) upućivao na to da su majmuni primarni domaćini, specifičan životinjski rezervoar MPXV-a (primarni domaćin) ostaje nepoznat. U prirodi je otkriveno da su mnoge životinjske vrste zaražene MPXV-om, uključujući razne vrste vjeverica, gambijske štakore (Cricetomys gambianus), prugaste miševe, puhove i primate.
Neki dokazi upućuju na to da bi autohtoni afrički glodavci, kao što su gambijski štakori i vjeverice, mogli biti prirodni rezervoar virusa.


Širenje

Obje grane virusa majmunskih boginja (grana I i grana II) mogu se širiti izravnim kontaktom s inficiranim divljim životinjama, bliskim kontaktom (uključujući intimni ili seksualni kontakt) s osobom koja ima mpox, te putem kontakta sa zagađenim materijalima.

Kako zaštititi sebe i druge od majmunskih boginja (mpoxa)?

Ako se virus širi u vašem području ili zajednici, otvoreno razgovarajte s onima s kojima ste u bliskom kontaktu o bilo kakvim simptomima koje vi ili oni mogu imati. Izbjegavajte bliski kontakt s bilo kim tko ima mpox, uključujući seksualni kontakt. Često perite ruke sapunom i vodom ili koristite dezinfekcijsko sredstvo na bazi alkohola.
Ako mislite da možda imate mpox, zaštitite druge tako što ćete potražiti savjet liječnika i izolirati se dok ne budete procijenjeni i testirani. Ako imate mpox, trebali biste se izolirati od drugih dok sve vaše lezije ne budu prekrivene krastama, krastice ne otpadnu i ne stvori se novi sloj kože ispod. Time ćete spriječiti prijenos virusa na druge. Slijedite upute lokalnih zdravstvenih vlasti o izolaciji kod kuće ili u zdravstvenoj ustanovi. Ako imate seksualne odnose, koristite kondome kao mjeru opreza tijekom 12 tjedana (oko 3 mjeseca) nakon što ozdravite.
U zemljama gdje su neke životinje otkrivene kao nositelji virusa majmunskih boginja (npr. neke zemlje u istočnoj, središnjoj i zapadnoj Africi), zaštitite se izbjegavanjem nezaštićenog kontakta s divljim životinjama, posebno onima koje su bolesne ili mrtve (uključujući njihovo meso i krv). Svaka hrana koja sadrži dijelove životinja ili meso treba biti temeljito kuhana prije konzumacije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 8

VIDEO

Vatikan Međugorju dao status 'Nihil Obstat'! Evo što to znači. Upozorio i na 'navodne vidioce'
PAPA BLAGOSLOVIO

Vatikan Međugorju dao status 'Nihil Obstat'! Evo što to znači. Upozorio i na 'navodne vidioce'

Iz Vatikana kažu kako je potrebno razjasniti moguće zabune oko Međugorja koje mogu navesti neke male skupine da iskrive to duhovno iskustvo. Na kraju dokumenta je i upozorenje

Stiže nevrijeme! Za nekoliko regija upalili narančasti alarm
NOVO POGORŠANJE

Stiže nevrijeme! Za nekoliko regija upalili narančasti alarm

Stiže novo pogoršanje vremena koje će donijeti naoblačenje i kišu u većem dijelu zemlje. Nakon stabilnijeg razdoblja, u četvrtak se očekuju oborine, osobito u istočnim i južnim krajevima
Otac i sin iz Hrvatske poginuli u stravičnoj nesreći kod Venecije
VIDEO: ZABILI SE U KAMION

Otac i sin iz Hrvatske poginuli u stravičnoj nesreći kod Venecije

Oba vozila kretala su se u istom smjeru. U trenutku nesreće promet je tekao normalno. Auto se zabio u teretno vozilo koje se kretalo ispred njega iz zasad neutvrđenih razloga, objavili su Talijani