Što građani misle o novoj vlasti: Hoće li brak HDZ-a i DP-a izdržati pune četiri godine? | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 6

Što građani misle o novoj vlasti: Hoće li brak HDZ-a i DP-a izdržati pune četiri godine?

Što građani misle o novoj vlasti: Hoće li brak HDZ-a i DP-a izdržati pune četiri godine?
5

Većina vjeruje da na izbore nećemo prije roka – ne sviđa im se broj ministarstava, a zanimljivi su i odgovori o povećanju plaća ministrima

VIDEO

HDZ i DP sastavili su vladu koju podupire dio manjina, još se lome koplja oko saborskog odbora, povećan je broj ministarstava, a kakva su očekivanja građana? Evo rezultata ekskluzivnog istraživanja Promocije plus za RTL.

Većina vjeruje da na izbore nećemo prije roka – ne sviđa im se broj ministarstava, a zanimljivi su i odgovori o povećanju plaća ministrima.

Održan završni predizborni skup HDZ-a, Plenković: Ovakvu ekipu ne može složiti nitko osim nas!
Održan završni predizborni skup HDZ-a, Plenković: Ovakvu ekipu ne može složiti nitko osim nas!

Da će ova Vlada biti neuspješnija od prethodne koju je također vodio Andrej Plenković, misli više od 30 posto ispitanika. Bit će to jednako neuspješna Vlada, uvjerena je četvrtina ispitanika. Isto je toliko onih koji vjeruju da će u ovom mandatu biti nadmašena postignuća iz prethodnog.

Više od trećine misli da će brak HDZ-a i DP-a izdržati pune četiri godine. Petina je uvjerena da neće. Da će se u Vladi ipak mijenjati sastav, misli tako 16 posto, dok ostali vjeruju da Plenković s Ivanom Penavom neće ni godinu dana ili pak da se neće održati na okupu ni do pola mandata.

DP-u je trn u oku SDSS, pa dosad vjerni Plenkovićev partner više nije dio većine. Da zastupnici manjina ne bi trebali biti ključne ruke za saborsku većinu, već se samo priključiti njoj nakon što je formirana - smatra to više od pola ispitanika. Nešto manje od trećine je onih koji misle da zastupnici manjina baš kao i svi ostali, imaju pravo utjecati na stvaranje većine u Saboru, što je i u skladu sa zakonom a često i u hrvatskoj parlamentarnoj praksi.

Sada imamo 18 ministarstava – dva više nego prije. A to povećanje državnog aparata ne podržava više od 60 posto. Da je bitna uspješnost a ne broj ministarstava - vjeruje četvrtina ispitanika. A ima i onih koji misle da je trenutačna situacija sasvim u redu.

A bi li im građani povećali primanja kako se to i najavljuje - i do 40 posto? Dvije trećine ne bi dalo veće plaće ministrima i premijeru koji znamo imaju oko 2500 eura, odnosno oko 3300 u Plenkovićevom slučaju. Gotovo petina je ZA povišice. A nekima je posve svejedno. Svakako – nikom ne bi trebalo biti svejedno hoće li radom i opravdati svoje plaće.

Istraživanje Promocije plus za RTL provedeno je od 1. do 4. lipnja na uzorku od 1.300 ispitanika uz standardnu grešku od +/- 2,7 posto i pouzdanost od 95 posto. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 6

VIDEO

'Ovo su naša četiri asa. Rekli su mi da nosim još jednu bebu više na svakom novom pregledu...'
SREĆA JE U CELJU

'Ovo su naša četiri asa. Rekli su mi da nosim još jednu bebu više na svakom novom pregledu...'

Plus+ Mogućnost dobivanja četvorki prirodnim putem je jedan na 500.000 rođenih. Tu sreću imali su Milana i Nemanja Petrović, Banjalučani iz Celja. Par ima i sina Konstantina (5). Atrakcija su gdje god se pojave...
Drama u Zagrebu: Auto izgorio na Slavonskoj kod City Centra!
VIDEO

Drama u Zagrebu: Auto izgorio na Slavonskoj kod City Centra!

Zagrebački vatrogasci dobili su u 13:29 dojavu da na Slavonskoj aveniji gori auto. Na intervenciju su izašli iz postaje Žitnjak te su zatekli požar u razbuktaloj fazi. Kako doznajemo, vozilo je bilo desno u traci te u tom trenutku nitko nije bio ugrožen. Pozvana je i policija