Stiže pržiona: Pazite se vrućina, pijte puno tekućine i nipošto ne ostavljajte djecu u automobilu! | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 21

Stiže pržiona: Pazite se vrućina, pijte puno tekućine i nipošto ne ostavljajte djecu u automobilu!

Stiže pržiona: Pazite se vrućina, pijte puno tekućine i nipošto ne ostavljajte djecu u automobilu!
8

Od petka će temperature prelaziti 30 stupnjeva u cijeloj državi. Pazite se toplinskog udara i pridržavajte se važnih pravila

VIDEO

Kako najavljuje Državni hidrometeorološki zavod, od četvrtka praktički u cijeloj Hrvatskoj počinje umjerena opasnost od toplinskog vala. Već u petak za područje Osijeka, Zagreba, Karlovca i Dalmacije ta se opasnost pretvara u veliku. Temperature će prelaziti 30 Celzijevih stupnjeva, pa u DHMZ-u među osnovnim upozorenjima ističu da izbjegavamo izlaganje suncu između 10 i 17 sati, da zatvoreni prostor u kojem boravimo bude rashlađen, a ističu i važnost unosa tekućine te upozoravaju, među ostalim, da djecu i životinje nikako ne smijemo ostavljati u parkiranom vozilu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Toplinski val 01:02

Obiteljska liječnica dr. Tanja Pekez kaže da se zbog klimatskih promjena i ekstremnih temperatura povećala i opasnost od toplinskih udara. On se, kaže liječnica, češće događa ljudima koji su izloženi tjelesnim naporima na visokim temperaturama zbog velikog izlučivanja tekućina (sportaši, građevinari, radnici u željezarama...).

Toplinski udar može, ako se ne prepozna i ne liječi na vrijeme, dovesti do smrti. Pored temperature zraka, bitna je vlažnost, pa što je vlažnost veća, jača i mogućnost od toplinskog udara.

Zagreb: Sunčano i vruće popodne u gradu

- Osobe koje su pod posebnim rizikom su stariji. Sjetimo se da je svojedobno u Francuskoj u domovima za starije i nemoćne tijekom jednog ljeta zbog vrućine umrlo oko 15.000 ljudi. Stariji su u većoj opasnosti jer nemaju dovoljno izražen osjećaj žeđi, a opasnost prijeti i ljudima s viškom kilograma ili bolestima pluća, djeci, trudnicama i svima koji ne unose dovoljno tekućine - tumači dr. Pekez.

Sibenik: Visoke temperature na sibenskim gradskim ulicama

U slučaju toplinskog udara liječnica savjetuje da se osoba smjesti u hladniji prostor i da se po mogućnosti istušira, s tim da se postupno snižava temperatura vode tijekom tuširanja. Ako je osoba poremećene svijesti ili nepokretna, potrebno ju je omotati vlažnom plahtom. Svi koji su sposobni piti i jesti trebaju uzimati slanu tekućinu i slanu hranu, juhe, primjerice. Za osobe poremećene svijesti, djecu i starije potrebno je pozvati hitnu medicinsku pomoć.

- Nikako ne ostavljajte djecu u vozilu na suncu jer se temperatura vrlo brzo podigne te dijete vrlo brzo dehidrira - upozorava dr. Pekez.

Gradska svakodnevica u Dubrovniku

U HZJZ-u među savjetima također navode kao jednu od ključnih stvari pijenje dovoljno tekućine, odnosno negazirane vode ili niskokaloričnih pića bez kofeina, alkohola i šećera. Važno je, navode, konstantno unositi tekućinu, a ne tek kad se pojavi osjećaj žeđi. Također, odjeća koju nosimo tijekom velikih vrućina trebala bi biti lagana i široka, svijetlih boja te načinjena od prirodnih materijala. Ne zaboravite, upozoravaju u HZJZ-u, na pokrivala za glavu (šeširi, kape) te sunčane naočale. Što se tiče prostora u kojem boravimo, sobnu temperaturu preporučljivo je održavati ispod 32°C danju i 24°C noć. Danju treba zatvoriti prozore i spustiti rolete, a noću prozračivati prostor.

Slapovi Mrežnice najbolje su mjesto za ublažavanje toplinskog vala

Dodatni savjet je da se po kući tijekom dana rasprostru mokri ručnici. Razlika između vanjske temperature i one koju ispuhuju klima-uređaji ne bi smjela biti veća od sedam Celzijevih stupnjeva, a električne ventilatore najbolje je koristiti u večernjim satima kako bi se pospješila cirkulacija svježeg zraka. Tijekom dana pametno je boraviti u najhladnijoj prostoriji. I naravno, ako ste vani, pazite na zdravlje svoje kože pa se svakako mažite sredstvima koja će vas zaštititi od UV zračenja. Mažite svaki izloženi dio tijela.

Djeca u autu mogu umrijeti za samo 15 minuta

Uvijek imajte na umu da djeca ostavljena u autu na suncu mogu umrijeti za samo 15 minuta. Jer temperatura unutar auta brzo dosegne više od 50 stupnjeva, dok se tjelesna temperatura djeteta penje iznad 40 stupnjeva.

Ako ste srčani bolesnik, nastojte izlaziti samo ujutro i navečer, odnosno onda kad su temperature niže, a tijekom dana boravite u klimatiziranim prostorijama na temperaturama između 22 i 24 stupnja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 21

VIDEO

Saharski pijesak ponovno će zamutiti nebo nad Hrvatskom: Evo kada će ga biti najviše
PRIČEKAJTE S PRANJEM AUTOMOBILA

Saharski pijesak ponovno će zamutiti nebo nad Hrvatskom: Evo kada će ga biti najviše

Pričekajte s pranjem automobila. Saharski pijesak koji stiže nakon vikenda ponovno će uprljati vašeg limenog ljubimca

FOTO Policajac Marko zaustavio vozačicu i zaprosio je na istom mjestu gdje su se prvi put sreli!
ROMANTIČNA OBJAVA IZ POLICIJE

FOTO Policajac Marko zaustavio vozačicu i zaprosio je na istom mjestu gdje su se prvi put sreli!

Da se ljubav zbilja može dogoditi na neobičnim mjestima, ali i u neobičnim situacijama dokaz je naš Marko, službenik Policijske postaje Sisak, napisali su iz policije
Tragičan kraj potrage kod Varaždina: U potonulom autu u rijeci pronašli su tijelo žene
SLETJELA S MOSTA

Tragičan kraj potrage kod Varaždina: U potonulom autu u rijeci pronašli su tijelo žene

Operativno-komunikacijski centar Policijske uprave varaždinske dojavu o slijetanju automobila u s mosta u kanal je dobio od građanina u četvrtak u 21.27 sati.