Obavijesti

News

Komentari 25

Staricu u domu u Osijeku ubilo je dizalo: 'Smještaj je skup, ali sramotan, to su bile garaže'

Staricu u domu u Osijeku ubilo je dizalo: 'Smještaj je skup, ali sramotan, to su bile garaže'

Nakon obavljenog očevida slučaj je preuzeo DORH koji utvrđuje ima li elemenata kaznenog djela, je li lift u domu bio legalan, postavljen u skladu sa zakonskim normama, je li bio certificiran, ispravan i redovno servisiran

VIDEO

Stravična nesreća dogodila se u ponedjeljak popodne u privatnom Domu za starije osobe "Topli dom" u Strossmayerovoj ulici u Osijeku. Teretni lift koji se nalazi u tom domu usmrtio je 75-godišnju staricu Mariju K. iz Osijeka, korisnicu doma. Lift je, neslužbeno doznajemo, služio za prijevoz hrane i opreme na više katove zgrade te nije bio prilagođen za prijevoz osoba. Osječka policija nije izvijestila o događaju i nije poznato o kakvoj se točno vrsti lifta radi te kako se nesretna žena našla ispod njega. Ono što se zna je da je prizor bio brutalan i zastrašujući i za policajce, vatrogasce i forenzičare koji su došli obaviti očevid. Koliko je slučaj bio nevjerojatan svjedoči i podatak da su vatrogasci, koji su pozvani da pomognu u izvlačenju nesretne starice, morali rezati pod kako bi došli do njezina tijela.

Osijek: Dom za starije u kojem je lift usmrtio korisnicu

Nakon obavljenog očevida slučaj je preuzeo DORH koji utvrđuje ima li elemenata kaznenog djela, je li lift u domu bio legalan, postavljen u skladu sa zakonskim normama, je li bio certificiran, ispravan i redovno servisiran. O svemu, kažu nam, ne mogu davati nikakve izjave jer je istraga u tijeku. Ništa o događaju nije želio reći ni vlasnik doma, Andrija Markov, koji je u posao skrbi za stare i nemoćne ušao još 2013. godine nakon što se prestao baviti mađioničarskim trikovima po kojima je postao poznat u Osijeku.

“Magic Andrew", kako mu je bilo umjetničko ime, naslijedio je obiteljsku kuću, odnosno urbanu vilu, u Strossmayerovoj ulici i od nje odlučio napraviti starački dom. Na internetskoj stranici, iz koje nije vidljivo ni tko je vlasnik doma ni tko njime upravlja, piše kako je smještaj za stare i nemoćne opremljen prema najvišim standardima i zakonskim uvjetima. Piše i da ima 20 ležaja, no zna se da u tom domu ima puno više stanara.

- Oca sam stavila u taj dom, ali sam ga nakon dva mjeseca preselila u drugi. On je invalidna osoba u kolicima, smjestili su ga u dvokrevetnu sobu u male dvorišne prostorije koje su, čula sam kasnije, nekad bile garaže. Tamo je smještaj jako skup, a zapravo je sramotan. Hrana je loša, a osoblja uglavnom nema dovoljno - rekla je jedna Osječanka dodajući kako tamo nikad nije vidjela lift pa ni ne zna da postoji.

Osijek: Dom za starije u kojem je lift usmrtio korisnicu

Slično su nam rekli i drugi Osječani ističući kako je uredan i prihvatljiv jedino smještaj u samoj urbanoj vili, a svi ostali, koje je vlasnik nadograđivao kako bi proširio kapacitete doma, dosta su loši. Pokušali smo kontaktirati i obitelj nesretne Marije K., no sin nije bio raspoložen za razgovor.

Užas u Osijeku: Lift usmrtio staricu u staračkom domu
Užas u Osijeku: Lift usmrtio staricu u staračkom domu

Odgovor Ministarstva

Upit smo poslali i Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Njihov odgovor prenosimo u cijelosti.

"Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike izražava sućut obitelji tragično preminule gospođe koja je bila korisnica privatnog Doma za starije i nemoćne osobe Topli dom iz Osijeka. Ističemo kako se radi se o privatnom pružatelju koji nema sklopljen ugovor o pružanju socijalne usluge smještaja starijim osobama s Ministarstvom i ne nalazi se u mreži pružatelja socijalnih usluga Ministarstva. Korisnici koji su na smještaju u navedenom Domu smješteni su isključivo privatnim ugovorima.

Ministarstvo je po saznanju o tragičnom događaju žurno uputilo inspekcijski nadzor kako bi se utvrdilo stanje u Domu u segmentu skrbi za korisnike.

Rješenjem Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, Osječko-baranjske županije od 2. kolovoza 2019. utvrđeno je kako Dom ispunjava uvjete za pružanju usluga smještaja, za sveukupno 64 starije i teško bolesne osobe.

Tijekom 2021. i 2022. nad radom Doma za starije osobe Topli Dom od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike provedena su tri inspekcijska nadzora, od toga dva izvanredna, te jedan kontrolni inspekcijski nadzor. Po provedenim nadzorima, donesena su rješenja s mjerama koje su se odnosile na utvrđen nedostatak zaposlenih, vođenje evidencije o korisnicima i dr.

Provedenim izvanrednim nadzorom u studenom 2022. godine uvidom u dokumentaciju utvrđeno je, između ostaloga, da je Dom pribavio sve potrebne ateste uključujući i za dizalo. Instalacijska i tehnička ispravnost dizala nisu u nadležnosti Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelj i socijalne politike."

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 25

VIDEO

UŽIVO Borba s poplavama nastavlja se u Češkoj, dok se u Mađarskoj pripremaju brane
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Borba s poplavama nastavlja se u Češkoj, dok se u Mađarskoj pripremaju brane

Jedna osoba se utopila na jugozapadu Poljske, a tisuće su evakuirane preko granice u Češkoj dok obilne kiše u nedjelju nastavljaju padati diljem srednje Europe te izazivati poplave. U Austriji je poginuo vatrogasac...