Obavijesti

News

Komentari 26

Snažna podrška: Novi paket pomoći iz Hrvatske Ukrajini

Snažna podrška: Novi paket pomoći iz Hrvatske Ukrajini
3

Premijer je s još nekoliko ministara nanajavljeno jučer stigao u Kijev. Sudjelovat će i u sastanku na vrhu Krimske platforme

VIDEO

Srdačnim stiskom ruke dva državnika u Kijevu započeo je 3. radni posjet hrvatskog premijera Ukrajini. Andrej Plenković nenajavljeno je doputovao u Kijev, u radni posjet Ukrajini, a s njim su ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar pravosuđa i uprave Damir Habijan te ministar znanosti, obrazovanja i mladih Radovan Fuchs.

Sastanak na vrhu

Odmah po dolasku Plenković je sa Zelenskim i Mustafom Džemilevim, liderom krimskih Tatara, bio je na svečanosti otkrivanja Spomenika žrtvama genocida nad krimskim Tatarima.

- Boravim u 3. radnom posjetu Ukrajini od početka ruske agresije. Solidarni smo s ukrajinskim narodom koji brani svoju slobodu, europsku sigurnost, demokratske vrijednosti i načela međunarodnog prava. Hrvatska pruža snažnu političku, gospodarsku, humanitarnu i vojnu podršku - objavio je jučer prije podne na platformi X hrvatski premijer.

Plenković se sastao s cijelim ukrajinskim državnim vrhom - Zelenskim, predsjednikom Vrhovne Rade Ruslanom Štefančukom i predsjednikom Vlade Ukrajine Denisom Šmihalom. Hrvatska je najavila novi paket pomoći zemlji koja se već treću godinu suprotstavlja ruskoj agresiji. Kako je hrvatski premijer istaknuo, ukupno je Ukrajini poslano 200 milijuna eura vojne pomoći, te će s dodatnih pet milijuna eura pomoći ukrajinskoj energetskoj infrastrukturi. Pomažemo i u razminiranju.

- Ovo je treći posjet predsjednika Vlade Plenkovića Ukrajini od početka ruske agresije, 24. veljače 2022. te još jedan znak solidarnosti Hrvatske s Ukrajinom, koja danas brani svoju slobodu, europsku sigurnost, ali i zajedničke demokratske vrijednosti i načela međunarodnog prava. Hrvatska nastavlja pružati kontinuiranu političku, gospodarsku, humanitarnu i vojnu podršku ukrajinskom narodu - poručili su iz Vlade.

Premijer će s izaslanstvom sudjelovati i na sastanku na vrhu Krimske platforme, kao i na prijemu u organizaciji tvrtke DOK-ING povodom najave otvaranja ureda te tvrtke u Kijevu.

- Hrvatska snažno podržava Međunarodnu krimsku platformu te ima vrlo aktivnu ulogu u okviru ove platforme, budući da je bila i domaćin Prvog parlamentarnog summita u listopadu 2022. - istaknuli su iz Vlade.

Situacija se komplicira

Predviđeno je i potpisivanje memoranduma između više hrvatskih i ukrajinskih ministarstava.

Istovremeno, situacija na terenu sve se više komplicira. U srijedu su u Kijev stigli i američki državni tajnik Antony Blinken i njegov britanski kolega David Lammy. Volodimir Zelenski od zapadnih zemalja traži projektila većeg dometa i ukidanje ograničenja na njihovu upotrebu.

- Mislim da je ovo kritičan trenutak za Ukrajinu u jeku intenzivne jesenske sezone borbi s Rusijom koja nastavlja eskalirati svoju agresiju. Želim izravno od ukrajinskog predsjednika i drugih dužnosnika čuti koji su ciljevi Kijeva u ratu i što Washington može učiniti da pomogne u njihovom ostvarenju - poručio je Blinken u utorak u Londonu.

Zapadni saveznici Ukrajine nisu skloni ispunjavanju zahtjeva Ukrajine za dostavom projektila većeg dometa, no sve je više signala da bi ipak mogli krenuti u tome smjeru. Kako je Blinken ranije istaknuo, Iran je Rusiji isporučio balističke projektile koje će Rusija vjerojatno koristiti u Ukrajini za nekoliko tjedana. Upozorio je da suradnja Moskve i Teherana prijeti široj europskoj sigurnosti. Sam Joe Biden u utorak je, na pitanje hoće li SAD ukinuti ograničenja Ukrajini na korištenje oružja dugog dometa kao što su raketni sustavi ATACM u ratu protiv Rusije, odgovorio kako njegova vlada "trenutačno rješava to pitanje".

Ruska protuofenziva

No predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin otvoreno je poručio kako će smatrati SAD i njihove saveznike sudionicima u ratu ako Ukrajini dopuste korištenje dalekometnog oružja.

Na bojišnici, Rusija je jučer započela protuofenzivu nad ukrajinskim trupama koje su prošlog mjeseca probile svoj put u zapadnu Rusiju i zauzele dio teritorija. Obje strane posljednjih su tjedana intenzivirale napade bespilotnim letjelicama duboko u teritorij. Zelenski bi krajem rujna u SAD-u Bidenu trebao predstaviti plan za okončanje sukoba. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 26

VIDEO

'Ukinite Ukrajini ograničenja, neka koriste i oružja Zapada!'
PORUKA EUROPSKOG PARLAMENTA

'Ukinite Ukrajini ograničenja, neka koriste i oružja Zapada!'

Parlament naglašava da nedovoljna isporuka streljiva i ograničenja njihove uporabe riskiraju neutralizirati učinke dosadašnjih napora u pomoći Ukrajini te žali zbog sve manjeg obujma bilateralne vojne pomoći Ukrajini od strane zemalja EU-a

Rusija povećava proizvodnju dronova na čak 1,4 milijuna
PUTIN POTVRDIO

Rusija povećava proizvodnju dronova na čak 1,4 milijuna

Rat u Ukrajini uglavnom se vodi topništvom i dronovima duž jako utvrđene bojišnice duge tisuću kilometara na kojoj se bore stotine tisuća vojnika
Kolinda za 24sata: Ovo je dron koji je pao blizu mene u Kijevu. Mrcina od oko 45 kg eksploziva
'NIJE MI BILO SVEJEDNO'

Kolinda za 24sata: Ovo je dron koji je pao blizu mene u Kijevu. Mrcina od oko 45 kg eksploziva

U Ukrajini je boravila tjedan dana, a tada je Rusija lansirala 30 raketa različitih tipova, više od 800 KAB bombi i više od 300 dronova Shahed, navode službena izvješća